• Νίκος Παπανικολάου

O Γιαν Βαν θέλει να ακούσει τον Nick Cave να τραγουδάει Μπιθικώτση


Και παρουσιάζει ένα άλμπουμ διαφορετικά από τα άλλα, μαζί με τον Παύλο Παυλίδη.


Πόσα είδη μουσικής μπορούν να χωρέσουν σε ένα άλμπουμ διάρκειας 20 λεπτών; Πολύ περισσότερα απ' όσα νομίζεις. Το Κακό Ποίημα του Γιαν Βαν δεν είναι το άλμπουμ που έχεις συνηθίσει. Και οι συμμετοχές που υπάρχουν σε αυτό, Παύλος Παυλίδης, Ευθύμης Φιλίππου και Χρήστος Λαϊνάς το αποδεικνύουν. Ο Γιαν Βαν είναι ένας μουσικός που αγαπάει πολύ αυτό που κάνει. Θέλει η μουσική του να έχει ενέργεια και να μην κλείνεται σε καλούπια. Θέλει να ακούσει τον Cave να τραγουδάει Μπιθικώτση. Όμως καλύτερα να αφήσουμε τον Γιαν Βαν να μιλήσει για όλα αυτά, λίγο πριν την παρουσίαση του άλμπουμ στη σκηνή του Gagarin 205.


Συνέντευξη στο Νίκο Παπανικολάου


Πως προέκυψε η συνεργασία μεταξύ σας για να δημιουργηθεί το Κακό Ποίημα; Με ποια κριτήρια επέλεξες τον καθένα και γιατί;


Δεν μπορώ να πω πως διάλεξα τον Παύλο Παυλίδη ή τον Ευθύμη Φιλίππου ή τον Χρήστο Λαϊνά. Μου αρέσει πολύ ο τρόπος τους. Τόλμησα, τους έκανα μια πρόταση και αυτοί με εμπιστεύτηκαν. Έτσι έχουν προκύψει όλες οι συνεργασίες και οι συλλογικές δουλειές που έχω κάνει μέχρι σήμερα.


Στην ιστορία του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, οι εκάστοτε τραγουδιστές τραγουδούσαν για τον πόνο του λαού. Πως θα αναπροσάρμοζες σήμερα το λαϊκό τραγούδι ούτως ώστε να γίνει φάρμακο στον πόνο του λαού;


Δεν νομίζω πως είναι τόσο απλά τα πράγματα. Αν ήξερα πως να φτιάξω ένα θεραπευτικό τραγούδι δεν θα ήμουν μουσικός θα ήμουν Άγιος, ο μόνος που γνωρίζω να έχει καταφέρει κάτι τέτοιο είναι ο John Coltrane. Κάποια τραγούδια μπορούν σίγουρα να σου φτιάξουν την διάθεση, να σε παρηγορήσουν, να σε κάνουν να νιώσεις οργή, πόνο, ευφορία και ακόμα πιο πολλά. Δεν υπάρχει συνταγή και αν υπάρχει εγώ δεν την ξέρω.


Έχεις να γράψεις αγγλικό στίχο εδώ και εννιά χρόνια; Τι σε ώθησε μακριά από αυτό και τι σε έφερε κοντά στον ελληνικό στίχο;


Δεν μου χρειάστηκε κάπου ούτε μου έλειψε, ζω σε μια χώρα όπου επικοινωνώ με την χρήση της Ελληνικής γλώσσας, αυτό κάνω κυρίως με τα τραγούδια που γράφω, επικοινωνώ, δεν έχω λόγο να διαλέξω κάποια άλλη γλώσσα. Σαν ακροατής πάντως, υπάρχουν πολλά τραγούδια με αγγλικό στίχο που μου αρέσουν και με συγκινούν, μέχρι το σημείο που τα κατανοώ τουλάχιστον.


Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζεις ως μουσικός στην Ελλάδα; Και ποια είναι αυτά τα πράγματα που σε κάνουν να αγαπάς το να είσαι μουσικός στη χώρα αυτή.


Οι δυσκολίες όταν κάνεις πρωτότυπη μουσική, σε γενικές γραμμές είναι παντού οι ίδιες. Παντού υπάρχει η εμπορική μουσική, η εναλλακτική, η ανεξάρτητη και υπάρχει πάντα το πρόβλημα που κάθε καλλιτέχνης καλείται να λύσει. Πώς θα κάνει ένα δίσκο, πώς θα τον κυκλοφορήσει, πώς θα τον επικοινωνήσει/προωθήσει, πώς θα κάνει μια συναυλία....είναι πολλά τα πώς και τα γιατί. Αυτό που με κάνει να ελπίζω και να βρίσκω χαρά και κάποιες λύσεις είναι η αγάπη που παίρνω από αυτούς που μοιραζόμαστε την μουσική μου, από τους φίλους μου που παίζουμε μαζί και από τους φίλους και φίλες είτε τους γνωρίζω είτε όχι που ακούν ΓΙΑΝ ΒΑΝ.


Θεωρείς πως το DIY στη μουσική απελευθέρωσε τους μουσικούς ή έκανε την όλη κατάσταση πιο δύσκολη, χρηματικά μιλώντας.


Νομίζω πως έχει κάνει τους μουσικούς πιο ανεξάρτητους και πιο ευφυείς. Δεν χρειάζονται χρήματα. Όταν υπάρχει μια καλή, εμπνευσμένη ιδέα, πολλοί θα την υποστηρίξουν και θα την αγκαλιάσουν και έτσι η ιδέα θα γίνει όνειρο και με λίγη τύχη και πολύ δουλειά ένα μικρό κομμάτι του ονείρου μπορεί να υλοποιηθεί και μετά ένα μεγαλύτερο μέρος και μετά ένα μεγαλύτερο όνειρο....χιονοστιβάδα.


Αν το νέο άλμπουμ ήταν μία περιοχή της Ελλάδας ή μία γειτονιά της, ποια θα ήταν και γιατί;


Κάποια γειτονιά με πολύ κόσμο, βουή, κάποια γειτονιά που κάτι ετοιμάζεται και δεν μπορείς να καταλάβεις αν είναι για καλό ή για κακό.


Ποιοι είναι οι Έλληνες μουσικοί που έχουν επηρεάσει τον ήχο και τους στίχους σου;


Όλοι αυτοί που έχω ακούσει και αγαπήσει και αγαπώ να ακούω. Κάθε τραγούδι που βρίσκει τον τρόπο και φωλιάζει μέσα μου και θα γίνει το σάουντρακ μια μικρής ή μεγάλης προσωπικής στιγμής. Μου αρέσει η μουσική του Vangelis ,του Γιάννη Χρήστου, της Λένας Πλάτωνος, τα τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη, του Δήμου Μούτση, η φωνή του Καρναβά, της Ελένης Βιτάλη...


Ποιοι είναι οι ξένοι δίσκοι που έχουν επηρεάσει τη μουσική σου;


Είναι πολλοί, είναι διάφοροι.


Σε μερικές μέρες ανεβαίνετε στη σκηνή του Gagarin για να παρουσιάσετε το δίσκο, τι θα δούμε εκείνο το βράδυ;