Oι Run The Jewels είναι η απόδειξη πως το Hip Hop περνά δεύτερη νιότη


Με την κυκλοφορία του Run The Jewels 4, οι Run The Jewels έφεραν πάλι στο προσκήνιο το όνομά τους, το οποίο έχει αρχίσει να εμπλέκεται δυνατά στην κουβέντα για το ποιο είναι το κορυφαίο hip hop act αυτήν την στιγμή και όχι άδικα. Κάθε δουλειά που κυκλοφορούν είναι επιπέδου Grammy με παραγωγάρες, prestigious συνεργασίες και ρίμες γεμάτες νόημα, βάθος, φαντασία και hip hop αλητεία. Όσο για τα flows των El-P και Κiller Mike δεν χρειάζεται να γίνει λόγος. Μιλάμε για δυο απ’τους καλύτερους αυτήν την στιγμή σ’ αυτόν τον τομέα.


Γράφει ο Διαμαντής Λουδάρος


Ποιοι είναι όμως οι Run The Jewels και γιατί είναι για την μουσική βιομηχανία και ειδικότερα για τους Hip Hop κύκλους των H.Π.Α. τόσο υπολογίσιμη δύναμη;


Οι μπροστάρηδες του γκρουπ είναι οι δύο M.C.’s. Ο ένας είναι ο Killer Mike (Michael Santiago Render). Η πρώτη του εμφάνιση στην δισκογραφία έγινε το 2000 ως featured καλλιτέχνης σε μια δουλειά των Outkast. Εξέχον μέλος της σκηνής της Atlanta, η οποία γέννησε το trap και καυχιέται ότι είναι η πατρίδα του T.I., του Usher, αλλά και του Childish Gambino. Ως solo rapper έχει κυκλοφορήσει πέντε άλμπουμ. Ο Mike είναι επίσης και ακτιβιστής σε κοινωνικοπολιτικούς τομείς, κυρίως για θέματα γύρω απ’την κοινωνική ανισότητα, την αστυνμική βία και τον συστημικό ρατσισμό. Αυτό άνετα διαφαίνεται βέβαια και στην στιχουργική του. Το πόσο ενδιαφέρον τύπος είναι φαίνεται και στη νέα σειρά που έχει στο Netflix, Trigger Warning with Killer Mike, στην οποία ο ίδιος γυρνά τις Ηνωμένες Πολιτείες και ασχολείται με outsiders θέματα που απασχολούν την Mαύρη κοινότητα.


O άλλος MC είναι ο El-P (Jaime “El Producto” Meline), κάτοικος Νέας Υόρκης, original μέλος της Company Flow και μεγάλο «κεφάλι» για το εναλλακτικό Hip Hop για δυο δεκαετίες και ως παραγωγός με συνεργασίες που τον ανέδειξαν ακόμα περισσότερο, όπως εκείνες σε δουλειές του Aesop Rock, του Mr.Lif και του Cage, μεταξύ άλλων. Επίσης είναι συνιδρυτής της δισκογραφικής Definitive Jux και πρώην μέλος των Weathermen. Ο ίδιος έχει κυκλοφορήσει τέσσερις ολοκληρωμένες δισκογραφικές δουλειές, από το 2002 ως το 2012, που είχαν τεράστια αποδοχή στο underground κοινό.


Στα decks στα live τους είναι ο Trackstar, The D.J., αφανής ήρωας για τις εμφανίσεις τους.Tα beats, τις λούπες και τις ενορχηστρώσεις στους δίσκους τα αναλαμβάνουν πολλοί και διάφοροι, με συνεργασίες σε αυτόν τον τομέα με παραγωγούς και D.J.’S μεγάλου βεληνεκούς, όπως ο D.J. Premier, o Pharell Williams και ο τεράστιος Rick Rubin, μεταξύ άλλων.


Στους Ηip Hop κύκλους λοιπόν, η δημιουργία ενός γκρουπ, εν έτει 2013, προφανώς και δημιούργησε απορίες. Γιατί δυο αρκετά επιτυχημένοι MCs να αφήσουν τις solo καριέρες τους και να μπουν στην διαδικασία μιας δέσμευσης που προκαλεί η μόνιμη συνεργασία; Την απάντηση την έχουν δώσει και οι ίδιοι βέβαια: «Μαζί έχουμε βγάλει λεφτά που δεν φανταζόμασταν ότι θα βλέπαμε από την μουσική». Το λένε χαριτολογώντας, αλλά φυσικά και το εννοούν. Πέραν αυτού, η χημεία που φαίνεται να έχουν είναι μοναδική αυτήν την στιγμή στην ευρύτερη σκηνή. Είναι κάτι πολύ ξεχωριστό. Οι Run The Jewels φαίνεται να είναι το παράδειγμα του ότι, αν κάνεις στην άκρη το «εγώ» σου στις περιπτώσεις που πρέπει, έρχεσαι πιο κοντά στην επιτυχία.


Τα τέσσερα άλμπουμ τους είναι το ένα καλύτερο από το άλλο και οι δύο υποψηφιότητες για Grammy που έχουν ήδη, αν μη τι άλλο είναι η απόδειξη ότι οι Run The Jewels είναι μια καλοκουρδισμένη μηχανή παραγωγής ποιοτικού rap. Άλλο ένα μεγάλο επίτευγμα του groupείναι η επανάσταση που έφεραν στον ήχο. Το μπλέξιμο της old-school αισθητικής με στοιχεία από το EDM, το σύγχρονο mainstream hip-hop και την trap είναι μοναδική, δημιουργεί ένα πολύ ιδιαίτερο κλίμα και διαμορφώνει την πολύ ξεχωριστή ταυτότητά τους.


Ξεχωριστούς επίσης, τους κάνει και το ότι ποτέ δεν έκρυψαν τα πιστεύω τους. Απ’την αρχή της πορείας τους δεν φοβήθηκαν να γράψουν για πράγματα που σκέφτονται και να εκθέσουν πτυχές των ιδεολογιών τους. Αυτό βέβαια δεν τους εντάσσει απαραίτητα στο πολιτικοποιημένο hip hop, καθώς καταφέρνουν να διατηρούν μια αρκετά καλή ισορροπία μεταξύ του σοβαρού στίχου και της προβολής καταχρήσεων, πλούτου και γενικότερης «καλοπέρασης». Παρόλα αυτά, απολαμβάνουν εκτίμησης της conscious πλευράς, και πώς να μην άλλωστε, αφού ο Killer Mike είναι χρόνια επιφανές μέλος της.


Ο τρόπος λοιπόν, που οι Run The Jewels έχουν μπει στο παιχνίδι είναι συνταρακτικός. Έφεραν νέο ήχο, μια κανούργια οπτική στην hip hop αισθητική, ταίριαξαν το παλιό με το νέο, το underground με το mainstream, τον δρόμο με τα γραφεία των executives, την rap ωμότητα με τις υπερδουλεμένες παραγωγές και όχι μόνο δεν δίχασαν, αλλά δείχνουν να είναι η γέφυρα μεταξύ δυο κόσμων, μέσα στο ευρύτερο hip hop, οι οποίοι είναι για χρόνια εκ διαμέτρου αντίθετοι. Kαι όχι μόνο αυτό, με τις επλογές τους στον ήχο και στο marketing καταφέρνουν να προσελκύουν κόσμο που έχει αποτάξει εξ’ ορισμού αυτό το μουσικό είδος, όπως τους φανατικούς του ηλεκτονικού ήχου, ή εκείνους του rock και του metal. Δεν είναι τυχαίο το ότι, ακόμη και σε εγχώρια, δικά μας ιντερνετικά ραδιόφωνα που παίζουν metal και κυκλοφορούν τα top-10 ή top-20 τους, οι Run The Jewels έχουν εισχωρήσει σ’ αυτά πανηγυρικά. Γι’ αυτούς τους λόγους, σε όχι και τόσα χρόνια, θα συζητάμε για τους ογκόλιθους Run The Jewels, που έφεραν την επανάσταση και έβαλαν το χεράκι τους, ώστε να δώσουν μια πνοή νιώτης σε ένα είδος που φαινόταν να περνά σιγά-σιγά μια ανησυχητική κρίση ηλικίας.