• Νίκος Παπανικολάου

Morrissey - Live At The Hollywood Bowl


There Is A Light That Never Goes Out.


Κλείνοντας χθες τα 56 του χρόνια, ο Morrissey εδώ και δεκαετίες αποτελεί έναν από τους πιο χαρισματικούς και συνάμα πιο ιδιότροπους τραγουδιστές που υπάρχουν εκεί έξω. Πρωτοπόρος της indie σκηνής, υπέρμαχος της χορτοφαγίας, βαθιά πολιτικοποιημένος ενώ το NME τον έχει ανακηρύξει ως έναν από τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες όλων των εποχών.


Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


Οι στίχοι του χαρακτηρίζονται δραματικοί, κωμικοί και ειρωνικοί. Θίγουν θέματα όπως τον έρωτα, τη μοναξιά, τις καταραμένες σχέσεις αλλά και τα δικαιώματα των ζώων, με τον ίδιο να δηλώνει προστάτης αυτών των δικαιωμάτων. Κατά τη διάρκεια της σόλο καριέρας του, έχει επιτεθεί ευθέως τόσο στη Βρετανική βασιλική οικογένεια όσο και στη Margaret Thatcher, τον George W. Bush, τη Hillary Clinton αλλά και τον David Cameron. Ωστόσο, το 2013, όταν υποστήριξε πως του αρέσει το UKIP του Nigel Farage, προκάλεσε αρνητική γνώμη στους θαυμαστές του, καθώς δεν περίμεναν να τον δουν να υποστηρίζει ανοιχτά ένα ακροδεξιό κόμμα.


Ωστόσο, ουδείς δε μπορεί να αμφισβητήσει πως ο Morrissey έχει υπάρξει τεράστιο κεφάλαιο στη μουσική. Blur, Thom Yorke, Oasis, Suede, Pulp, Jeff Buckley είναι μόνο μερικά από τα ονόματα που επηρεάστηκαν βαθιά από τη μουσική του Moz, ο οποίος, παρά τις όποιες ενστάσεις και τις αντιρρήσεις, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως είναι ένας από τους τελευταίους μεγάλους τραγουδοποιούς, ή όπως θα έλεγε καλύτερα και ο ίδιος, The Last Of The Famous International Playboys.


Morrissey - Live At The Hollywood Bowl


Οχτώ χρόνια πριν, ο Morrissey έδινε μία από τις σπουδαιότερες εμφανίσεις του στο ιστορικό Hollywood Bowl. Αν και αρχικά είχε προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει, τελικά κάτι τέτοιο δε συνέβη, αφού τόσο ο Morrissey όσο και η Warner Music διαφώνησαν ως προς τα δικαιώματα αυτού του DVD. Η εμφάνιση έγινε στα πλαίσια του πρώτου μέρους της Greatest Hits Tour του Morrissey και περιλαμβάνει 23 κομμάτια, τόσο από τα σόλο άλμπουμ του όσο και από αυτά των Smiths. Κάποιες εκτελέσεις από εκείνη τη βραδιά, εμφανίζονται στο δεύτερο CD του Greatest Hits του Morrissey, που κυκλοφόρησε το 2008.