• Νίκος Παπανικολάου

Michael Hutchence: I know who I am and what I do


17 χρόνια πριν, σα σήμερα, ένας από τους πιο αγαπημένους καλλιτέχνες της ροκ μουσικής, ο Michael Hutchence, βρίσκεται νεκρός, έπειτα από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Ατύχημα ή αυτοκτονία, κανείς δεν έδωσε την απάντηση. Και, αλήθεια, τι σημασία έχει πια. Άλλωστε ο χρόνος δε γυρίζει πίσω.


Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


Ο Hutchence ήταν ένας σταρ. Γεννημένος γι' αυτό που έκανε. Όμορφος, γοητευτικός, ωστόσο και ικανότατος μουσικός, κατάφερνε με τον τρόπο του να γοητεύει τα πλήθη και κυρίως τις γυναίκες. Ο ίδιος ήθελε να να ζήσει τη ζωή του με τα δικά του μέτρα και τα δικά του σταθμά. Και αδιαφορούσε για τις συνέπειες. Αυτό, τουλάχιστον, είχε δηλώσει σε μία από τις πολλές συνεντεύξεις του.


Ο ίδιος από μικρός ζούσε στη πρόσκαιρη χλιδή. Ο πατέρας του προσπάθησε να πιάσει τη καλή στο Χονγκ Κονγκ, όπου τα κατάφερε για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Η οικογένεια του θα επιστρέψει ξανά στην Αυστραλία, εκεί όπου ο Michael θα γνωρίσει τον Andrew Farris, όταν αυτός θα τον σώσει από ένα λιντσάρισμα συμμαθητών του. Οι γονείς του θα χωρίσουν και ο ίδιος θα φύγει για την Αμερική με τη μητέρα του, όπου έβγαζε χαρτζιλίκι κάνοντας διαρρήξεις σε πλούσια σπίτια. Ο ίδιος δεν άντεχε την Αμερική. Ήθελε να επιστρέψει στο Σίδνεϊ. Κάτι που θα καταφέρει με τα λεφτά που κατάφερε να μαζέψει από τις διαρρήξεις.


Στο Σίδνεϊ είναι που θα γνωρίσει και τα άλλα αδέρφια Farris, Tim και Jon, και με τη προσθήκη του Garry Gary Beers, θα δημιουργήσουν τους INXS. Θα περιπλανηθούν σε μικρά μπαρ του Σίδνεϊ, παίζοντας δικά τους κομμάτια και εκεί θα τους γνωρίσει ο Chris Murphy, τότε μάνατζερ των Midnight Oil, όπου θα τους πείσει να πάρουν ως support τους INXS στη περιοδεία τους. Αυτή ήταν και η αρχή της επιτυχία. Οι INXS είχαν πιασάρικα τραγούδια, τα οποία ενίσχυε η εμβληματική παρουσία του Hutchence. Η φήμη τους γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη, με αποκορύφωμα τη κυκλοφορία του Kick, άλμπουμ το οποίο αποτέλεσε το καλύτερο της μπάντας στην ιστορία της. Ο Hutchence θα γίνει και ηθοποιός παράλληλα, ρίχνοντας στο κρεβάτι του μερικές από τις ωραιότερες γυναίκες της εποχής εκείνης, συμπεριλαμβανομένης και της Kylie Minogue.


Ωστόσο η έμπνευση των INXS θα τελειώσει αρκετά γρήγορα, κάτι που θα οδηγήσει στη πτώση της μπάντας ενώ η αυτοκτονία του Hutchence ήταν αυτό που θα τη διαλύσει, άσχετα αν συνέχισαν να υπάρχουν ως μπάντας, μέχρι και πρόσφατα, θυμίζοντας περισσότερο καρικατούρες αφού το φάντασμα του Hutchence τους είχε στοιχειώσει για πάντα. Ο ίδιος, πριν το θάνατο του θα πολεμηθεί από τα Μέσα της εποχής, λόγω της σχέσης του με την Paula Yates, τότε σύντροφο του Bob Geldof. Η πίεση αυτή θα είναι πολύ μεγάλη για τον Hutchence. Θα αρχίσει να χάνει τα λογικά του, θα χωρίσει με τη Yates και χαριστική βολή για τον ίδιο θα αποτελέσει το γεγονός πως έχασε τη μάχη της κηδεμονίας της κόρης που είχε αποκτήσει με τη Yates.


Η διέξοδος του ήταν τα ναρκωτικά, μία διέξοδος που όπως αποδείχθηκε δεν είχε επιστροφή. Ο ίδιος έδειχνε να έχει παραιτηθεί από τη ζωή του. Το τέλος διαφαινόταν και ουδείς προσπάθησε να τον αποτρέψει και να τον βοηθήσει. Άλλωστε, αυτό είναι και το ματαιόδοξο της φήμης. Όταν την έχεις, όλοι είναι φίλοι σου. Όταν τη χάνεις, άπαντες σε ξεχνούν και σε πετάνε. Έχει αποδειχθεί περίτρανα σε ουκ ολίγες περιπτώσεις στο χώρο του θεάματος. Συνέβη πολλές φορές πριν από τον Hutchence, συνέβη πολλές φορές και μετά από αυτόν. Το ίδιο του το όνειρο τον κατάπιε.


Ο Hutchence θα φύγει από τον κόσμο αυτό, μόλις στα 37 του χρόνια. Κατάφερε να ζήσει τη σύντομη ζωή του όπως θα ήθελε. Όπως την ονειρευόταν, ακόμα κι αν το όνειρο αυτό έσβησε γρήγορα. Οι U2 θα περιγράψουν την ιστορία του στο 'Stuck In A Moment'. O Bono, άλλωστε, ήταν από τους ελάχιστους που προσπάθησαν να αποτρέψουν τον Hutchence να βάλει τέλος στη ζωή του και να προσπαθήσουν να του δώσουν κίνητρο για να ζει. Ωστόσο, πάντα, οι δαίμονες που υπάρχουν μέσα στον καθένα μας, είναι δυνατότεροι κι από την ίδια την ύπαρξη μας. Ιδίως αν είσαι εντελώς μόνος σου απέναντι σε αυτούς. Και ο Hutchence ήταν μόνος. Μόνος ανάμεσα σε τόσους ανθρώπους.