#LiveReport: Samsara Blues Experiment @ Fuzz Live Music Club


© Ioanna Kitrou

Ο συναυλιακός Αύγουστος στην Αθήνα είχε φέτος τη δική του προσωπικότητα, ξεκίνησε με την συναυλία οικονομικής ενίσχυσης των πληγέντων από τις πυρκαγιές στην Αττική με την μουσική να λειτουργεί ως καταπραϋντικό στις ψυχές μας αλλά και ως γροθιά στο στομάχι για το μέλλον και τέλειωσε με μια έκρηξη ψυχεδέλειας για ένα καλοκαίρι που θα θυμόμαστε για πάντα.


Γράφει η Αθανασία Χρυσανθοπούλου


H τελευταία μέρα του συναυλιακού θέρους βρίσκει τους Stoned Jesus πάνω στην σκηνή να οργανώνουν μια τελετουργία heavy stoner rock μουσικής με απώτερο σκοπό φυσικά να μας τρελάνουν. Μας υποδέχτηκαν στο Fuzz Live Music Club σε μια ατμόσφαιρα 70ς με το “Rituals of the Sun” με άγριες διαθέσεις. Ήδη από τα πρώτα λεπτά ο έλεγχος στο κοινό είχε χαθεί και γουστάραμε όλοι όσο και αυτοί. Γενικά, πιστεύω πως είναι από τις μπάντες που ζουν για να βρίσκονται στην σκηνή και ταιριάζουν απόλυτα στην νοοτροπία του ελληνικού κοινού. Ακολούθει το συντριπτικά heavy “Electric Mistress” και το “Black Woods” με το ροκ τρίο από την Ουκρανία να μας απογειώνει.


O τραγουδιστής Igor Sidorenko έχει αναπτύξει τα φωνητικά από το ντεμπούτο του συγκροτήματος και πλέον ως συγκρότημα προσφέρουν ένα καλά δουλεμένο και ποιοτικό αποτέλεσμα που αποκαλύπτεται στα κομμάτια “Water Me” και “Thessalia”. Στα live τους αντιλαμβάνεσαι ότι δεν πρόκειται για μια μπάντα που αναπαράγει riff των Sabbath αλλά για μια μπάντα που προσθέτει πάθος και ποικιλία στα κομμάτια της κάτω από το πέπλο της ψυχεδέλειας. Βέβαια, γι’ αυτούς πρέπει να ήταν ένα αρκετά ήσυχο live καθώς δεν ανέβηκε κανένας μεθυσμένος να φωνάξει “Μαρία, σ΄αγαπάω” γι’ αυτό φρόντισαν να μας δώσουν λίγο από Μαζωνάκη για να μην μείνουμε με το παράπονο. To set τους έκλεισε φυσικά με το πολυακουσμένο “I’m the Mountain” με τον Igor να σηκώνει τα χέρια σαν να πετάει και τον Sergii να ανεβάζει το μπάσο ψηλά στα χέρια του. Το κομμάτι διαρκεί 13 λεπτά με ακουστική εισαγωγή, λίγο αργότερα δυναμικά φωνητικά και στο τέλος εντάσσονται και τα άλλα όργανα φτάνοντας τελικά στην κορύφωση της μελωδίας.


Λίγη ώρα αργότερα επέστρεψαν στο τόπο του εγκλήματος οι μάστορες στον σκληρό ψυχεδελικό ήχο Samsara Blues Experiment. Από το πρώτο κομμάτι που έπαιξαν “For the Lost Souls” διακρίνεται η ικανότητά τους να σου ενεργοποιούν όλες τις αισθήσεις με τον απίστευτο τρόπο που διαχειρίζονται την μελωδία. Το live συνεχίστηκε με το μπάσο του Hans Eiselt να οδηγεί το ρυθμό στα μονοπάτια του δίσκου τους “One With the Universe” μαζί με τα πρωτόγονα τύμπανα του Thomas Vedder και την κιθάρα του Christian Peters να κινείται σε blues και jazz γραμμές και φυσικά από κάτω είμαστε όλοι χαμένοι στη φωνή του και στο headbanging νοσταλγώντας την εποχή των 70s. “Center Οf Τhe Sun”, “Ιnto the Black” και “Revelation and Mystery” ήταν μερικά από τα κομμάτια που στόλισαν το set της μπάντας που αξίζει να έρχεται ξανά και ξανά στην χώρα μας. Το κοινό αρνήθηκε να κατέβουν από την σκηνή και αυτοί μας ευχαρίστησαν παίζοντας το “Army of Ignorance” που δεν λέει να βγει από το μυαλό μου. Για να ολοκληρώσω, πιστεύω ότι οι Samsara Blues Experiment είναι μία από τις μπάντες που πρέπει να δείτε live για να τους εκτιμήσετε και βιώσετε τα λόγια στα κομμάτια τους.