• Δημήτρης Φαληρέας

#LiveReport: Release Athens Festival Day 5


Αν υπάρχει ένα κοινό που θα μπορούσε να σηκώσει συναυλία ημέρα Τετάρτη, είναι αυτό των Clutch και το απέδειξαν περίτρανα χτες, όταν δεν έχασαν την ευκαιρία να δουν την πρώτη open air εμφάνιση των Αμερικανών στην χώρα μας. Ανάμεσα τους σφήνωσαν και κάτι άλλα παλικάρια, φορώντας μπλουζάκια με νεκροκεφαλές για να καταλάβουμε τι ήρθαν να δουν και οι κλασικοί αγαπημένοι γκρούβαλοι που ήρθαν για σεξ και βία στον πλανήτη Δία (δεν το γλίτωσα το κλισέ).


Γράφει ο Δημήτρης Φαληρέας


Φωτογραφίες: Ιωάννα Κίτρου


Όμως όσο πιστοί κι αν ήταν στην παρέα του Neil Fallon, η δουλειά είναι δουλειά και η προσέλευση τόσο στους Whereswilder, όσο και στους Godsleep ήταν μικρή, ενώ το κοινό άρχισε να γίνεται πιο συμπαγές κάπου όταν ξεκίνησαν οι Planet. Αμφότερα τα πρώτα συγκροτήματα όμως δεν έκαναν έκπτωση στην εμφάνιση τους, ζέσταναν το κοινό και προσπάθησαν να δώσουν ένα δείγμα από τα “χειμωνιάτικα” live τους σε κλειστά.


Για τους Planet of Zeus δεν χρειάζονται πολλές λεπτομέρειες. Οι συναυλίες τους κινούνται πάντα σε ένα υψηλό στάνταρ, ανεξαρτήτως venue, ώρας, θέσης. Κι αυτό έχει ανταμειφθεί με μία fanbase που είναι πραγματικά “loyal to the pack”. Από τα πλέον κλασικά “Leftovers” και “Vanity Suit”, μέχρι το “A Girl Named Greed” και το “Revolution Cookbook” που κυκλοφόρησε μόλις μία ημέρα πριν και θα συμπεριλαμβάνεται στον επόμενο τους δίσκο, ξεσήκωσαν και αντάμειψαν με τον καλύτερο τρόπο όσους αψήφησαν τον ήλιο για το τίμιο moshάρισμα.


Ο λαός του πιτ αποσύρεται να ανεφοδιαστεί με μπίρες, ο ήλιος πέφτει κι εμείς οι φλώροι φαν των Black Rebel Motorcycle Club (BRMC στο εξής) κοντοζυγώνουμε στην σκηνή. Αν και ξεκίνησαν μουδιασμένα, οι πάντα cool τριπλέτα Hayes - Been - Shapiro κατάφερε να το γυρίσει με εντυπωσιακό τρόπο κι από υποτονικές εκτελέσεις δυναμικών τραγουδιών να κλείσει με το ατόφιο ροκ εν ρολ που όλοι περιμέναμε. Το σημείο τομής ήταν το “Beat the Devil’s Tattoo”. Η ένταση ανέβηκε, οι δύο κιθαρίστες άρχισαν να κινητοποιούνται περισσότερο, αλλά και το ίδιο το κοινό φάνηκε να το απολαμβάνει περισσότερο. Η κλιμάκωση ήταν υποδειγματική χωρίς να χρειάζεται να φανεί προσπάθεια από μεριάς τους και μετά από μία ανατριχιαστική εκτέλεση του “Shades of Blue” και την φυσαρμόνικα του “Ain’t No Easy Way”, απέδειξαν γιατί μπορούν να χωθούν ανάμεσα στους Planet of Zeus και τους Clutch. “Berlin”, “Rifles”, “Spread Your Love” και “Whatever Happened to my Rock n’ Roll” με τον Been να δίνει ρέστα στην κιθάρα - προέκταση του χεριού του και να βγάζει το (Punk Song) από την παρένθεση για να το δώσει σε εμάς.


11 η ώρα και ο καραφλός αητός (οκ, bald eagle ακούγεται καλύτερα) φωτίζει πίσω από το drum set.


Καλησπέρα, ήρθαμε να σας δείξουμε πως γίνεται. Οι Clutch κλειστού είναι μια εμπειρία, οι Clutch ανοιχτού είναι σκέτο awe που λένε και οι φίλοι μας από το 'murica. Μπορεί ο ιδρώτας και η χυμενη μπιρα να μην ποτίζουν το είναι σου, αλλά τα ρουθούνια σου δεν μένουν παραπονεμένα (ή μένουν, ανάλογα την διάθεση που έχεις έρθει) και ο Fallon γεμίζει ακόμα καλύτερα την πιο μεγάλη σκηνή. Ακούραστος, ευχάριστος και τσαμπουκαλης, δεν θα μου έκανε εντύπωση αν στο ενδιάμεσο παρατουσε τους υπόλοιπους να τζαμαρουν και πήγαινε στο μπαρ να πιει μπίρες και να κοπανηθει μαζί μας. Όλα αυτά μέχρι το "Mob Goes Wild" για να δούμε αυτό που έγινε στους Planet σε πραγματικά μεγάλη έκταση. Τραγούδια που ξέραμε, τραγούδια που δεν ξέραμε και θελησαμε να μάθουμε - παιδιά το Shazam δεν πιάνει σε λάιβ - και τραγούδια που ακομα κι αν κάποιον δεν ενθουσιασαν, σε καμία περίπτωση δεν τον χάλασαν. Αυτό είναι κατ' εμέ το "άτυπο τεστ της συναυλίας". Αν ο καλλιτεχνης μπορει να σε κρατησει στα τραγούδια που δεν ξέρεις. Προφανώς στο "Cypress Grove" και στο "Earth Rocker" (μπουα-α-α) θα γίνει χαμός. Τι θα γίνει όμως στο "Ghoul Wrangler"; Χαμός. Αυτό έγινε. Όσο για το encore, νομίζω ότι απλά οι τίτλοι "Electric Worry" και "The Regulator" αρκούν σε ένα πιτ που ξεκίνησε από κάτω από την σκηνή κι έφτασε μπροστά στον ηχολήπτη.


Επειδή τελικά δεν έχει σημασία αν είναι Τετάρτη ή Σάββατο, αν δούλευες πριν ή δουλεύεις την επομένη. Μόνο αν είναι καλή συναυλία. Και η πέμπτη μέρα του Release Athens Festival ήταν.