#LiveReport: Release Athens Festival Day 3


Το να έρθουν οι Cigarettes After Sex, ο Parov Stelar κι ο Jamiroquai ξανά στην Ελλάδα είναι ένα δώρο. Αλλά κανείς δε μας ενημέρωσε ότι το δώρο αυτό περιλαμβάνει και μια ωραιότατη βροχή που θα προσπαθήσει να τους κλέψει την παράσταση. Κι ενώ δεν έφερε αυτήν την αποστολή εις πέρας, αποτέλεσε την αρχή μιας χαοτικά όμορφης βραδιάς.


Εφόσον λόγω καιρού έγιναν τροποποιήσεις στο πρόγραμμα της ημέρας, τη βραδιά την άνοιξαν οι «δικοί μας» Sillyboy’s Ghost Relatives. Το νέο μουσικό πρότζεκτ του ηλεκτρονικού μουσικού Sillyboy αποτελεί μια ενδιαφέρουσα περίπτωση. Η όλη φιλοσοφία τους περιστρέφεται γύρω από τη χορευτική pop rock. Η μουσική τους μοιάζει βγαλμένη από τις αρχές των ‘00s, τότε που η ποπ βρισκόταν στην πιο pure εκδοχή τους. Είναι πολύ ενδιαφέρον να τους βλέπεις live εφόσον είναι ένα νεοσύστατο γκρουπ με ενδιαφέρουσα μουσική και πολύ καλό υλικό προς εξερεύνηση. Είπαν κομμάτια όπως το «Nature of things», το «High Life» και το καινούριο «Come Closer». Η καλύτερη στιγμή της βραδιάς ήταν το «Dead before disco». Έκαναν ένα καλό ζέσταμα σε μια βραδιά που από το line up και μόνο καταλαβαίνεις ότι θα είναι δυνατή.


Γράφει η Ιωάννα Μαλούνη


Φωτογραφίες: Αθηνά Παπαγιάννη


Κι έπειτα ήρθαν οι Cigarettes After Sex. Αν ο ρομαντισμός είχε όνομα, θα ήταν το δικό τους. Τα τραγούδια τους ίσως μοιάζουν σε πολλά σημεία, αλλά είναι αδύνατον να τους αντισταθείς γιατί κρύβουν όλες αυτές τις εφηβικές ερωτικές στιγμές που ονειρευόμαστε, ακόμα κι ως ενήλικες. Κι αυτές περιμέναμε να μας προσφέρουν εκείνη την ημέρα. Και δε μας άφησαν παραπονεμένους – μπήκαν με το «Sunsetz», συνθέτοντας ένα καλοκαιρινό mood, γραφικές σκηνές ηλιοβασιλέματος που μας μοιάζουν σωστές. Ακολούθησε το νέο single, «Crush», το κινηματογραφικό «Each Time You Fall In Love», το καψούρικο «Sweet» κι οι γλυκόπικρες ιστορίες των «John Wayne» και «K.». Δεν έλειψαν και τα παλιότερα κομμάτια – ο ο Greg Gonzalez είπε «this song is about getting really drunk» για το «Affection». Ακόμα, με την καθαρότατη live φωνή του είπε το κλασικό πλέον «Nothing’s Gonna Hurt You Baby» και φυσικά το «Apocalypse». Σε όλα τα τραγούδια μπορούσες να ακούσεις πόσο καθαρή live φωνή έχει ο Greg Gonzalez. Όπως επίσης μπορούσες να ερωτευτείς σε κάθε νότα.


Ακολούθησε ο Γερμανός Parov Stelar. Δεν υπάρχουν λόγια για το πόσο έχει αγαπηθεί η electroswing μουσική του στην Ελλάδα – το καταλαβαίνεις βλέποντας πόσες φορές έχει έρθει στη χώρα μας. Αυτή τη φορά μας έδωσαν ένα πολύ διασκεδαστικό και πολύχρωμο θέαμα. Η Lilja Bloom, η τραγουδίστρια, ήταν αξιοζήλευτη στυλιστικά – με το κίτρινο κιμονό στην αρχή και στη συνέχεια με το ναυτικό λουκ. Οι μουσικοί έδιναν πραγματικά πόνο – το ζούσαν με τα βιολιά και με τα σαξόφωνα. Η Lilja κι ο Parov μίλησαν σε σπαστά ελληνικά – κάτι το οποίο θα γοητεύει το κοινό, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Μας μετέφεραν σε ένα νησιώτικο πάρτι με κομμάτια, σαν το «Cuba Libre» και το «Fairytale», ακόμα και με ένα κιθαριστικό instrumental του «Clint Eastwood» των Gorillaz. Ευχαρίστησαν πάρα πολλές φορές το κοινό που είχε έρθει να τους δει. Υποσχέθηκαν να έρθουν ξανά στη χώρα μας – και σίγουρα θα το κάνουν αφενός λόγω της πιστότητας του κοινού, αφετέρου γιατί, όπως είπε κι ο ίδιος, ο Marcus ζει πλέον στην Αθήνα. Hot λεπτομέρεια: ο τύπος από το κοινό που έκανε σαπουνόφουσκες ενώ αυτοί έπαιζαν.


Και στο τέλος ήρθε ο Jamiroquai. Η ανακοίνωση της εμφάνισης του πέρσι είχε συνοδευτεί από μεγάλο ενθουσιασμό από το κοινό, αλλά όλα χάλασαν στη συνέχεια, όταν ανακοινώθηκε ότι έπρεπε να ακυρώσει την περιοδεία του λόγω μιας επέμβασης που έπρεπε να κάνει ο Jay Kay. Όταν μαθεύτηκε ότι θα επιστρέψει φέτος στη χώρα μας, η χαρά ήταν μεγάλη. Λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι έχει να μας επισκεφτούν από το 1995 – 23 χρόνια είναι αυτά! Πραγματικά μας αποζημίωσε για την περσινή τους ακύρωση – το κοινό τους λάτρεψε ήδη από την πρώτη νότα. Ο Jay Kay εμφανίστηκε ντυμένος όπως στα ‘90s – με μια μπλε φόρμα – και φορώντας ένα neon ινδιάνικο καπέλο που μάλλον θα το θυμόμαστε για χρόνια. Ενώ οι οθόνες γέμιζαν με data, η ενέργεια του Kay καταλάμβανε την Πλατεία Νερού. Η εκφραστικότητά του μας ταξίδεψε στα ‘90s, τότε που η funk είχε καταλάβει μια μεγάλη θέση στα ραδιόφωνα, μας ταξίδεψε, όμως, και στο μέλλον, χάρη στο όλο φουτουριστικό concept της σκηνής. Είπαν πολλά κομμάτια από την πλούσια δισκογραφία τους, από νεότερα ως παλιότερα – όλοι αναγνώρισαν το Space Cowboy στην αρχή. Πάντρεψαν για άλλη μια φορά όλα όσα έκαναν το κοινό να τους λατρέψει – και μπορούσες να το καταλάβεις, όλοι θα μιλάνε για την εμφάνισή τους για καιρό.


Με αυτόν τον τρόπο τελείωσε το Release Festival φέτος. Ήταν ένα βράδυ που σε έβαζε σε ποικίλα moods – μέσα σε μερικές ώρες μπορούσες να περάσεις από το ρομαντικό στο party mood. Και γι’ αυτό το λόγο δεν πρέπει να ξεχαστεί.