#LiveReport: Release Athens Day 2


Φωτογραφία: Αφροδίτη Ζαγγανά

Το απόγευμα της 16ης Ιουνίου δεν ήταν ένα καλοκαιρινό απόγευμα, ενώ παράλληλα η Πλατεία Νερού ήταν γεμάτη απ’ αυτό. Η δυνατή βροχή που έπληξε το Λεκανοπέδιο από νωρίς εκείνο το μεσημέρι, επηρέασε σε πολύ μεγάλο βαθμό τις πρώτες εμφανίσεις της δεύτερης μέρας του Release.


Γράφει ο Γιώργος Δημητριάδης


Οι Omega Ray κατάφεραν να παίξουν μόλις δυο τραγούδια από το προγραμματισμένο σετ τους, καθώς η κακοκαιρία δεν τους επέτρεψε να ανέβουν στη σκηνή on time. Οι διοργανωτές είχαν φροντίσει να μας ενημερώσουν μέσω της επίσημης σελίδας του Release στο Facebook, ότι στα Νότια Προάστια δεν προβλέπονται από την ΕΜΥ βροχοπτώσεις για μετά τις 17.00 το απόγευμα της Παρασκευής, πλην όμως οι εν λόγω προβλέψεις ήταν τουλάχιστον ατυχείς.


Έτσι, ενώ κατά τις 19.00 οι μπάντα από Ευρωπαϊκή Δημοκρατία του Kadebostany καταλαμβάνει τη σκηνή στην Πλατεία Νερού, η καταρρακτώδης βροχή τους αναγκάζει να διακόψουν για λίγα λεπτά την εμφάνισή τους, προκειμένου να γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις / μετακινήσεις, προκειμένου να προστατευτούν όργανα και μουσικοί από τη βροχή.


"I love you but I don’t want to die in front of you" μας ψέλλισε ο Kadebostan, σε κάτι που έμοιαζε με Αγγλικά. Μετά από λίγο, το set της μπάντας συνεχίζεται κανονικά, με την βροχή να συνεχίζει να πέφτει και τον περισσότερο κόσμο να βρίσκεται στα πλαϊνά της σκηνής, προσπαθώντας να προστατευτεί στα υπόστεγα της πλατείας.


'Invisible Man', 'Castle In The Snow', 'Teddy Bear', 'Frozen To Death', καθώς και κάμποσα από τον τελευταίο τους δίσκο, ήταν μερικά μόνο από τα τραγούδια που ακούστηκαν. Οι disco ενορχηστρώσεις στα τραγούδια, στόχευαν στο να ξεσηκώσουν τον κόσμο σε ένα χορευτικό Balkan πάρτι, έχω όμως την εντύπωση πως κανείς δεν είχε ιδιαίτερη όρεξη για κάτι τέτοιο.Η άβολη στιγμή των Kadebostany, περιορίζεται στην διασκευή στο 'Heroes' του Bowie, την οποία θα ξεχάσουμε όλοι πολύ γρήγορα, σε αντίθεση με την νέα τραγουδίστρια της μπάντας, την υπέροχη Kristina, την οποία θα μνημονεύσουμε πολλές φορές στο μέλλον.


Η ώρα πλησιάζει 21:00 και είναι η ώρα για μια αγαπημένη μπάντα του ελληνικού κοινού, τους Archive. Ο κόσμος είναι σαφώς περισσότερος στην πλατεία, πλην όμως η ατμόσφαιρα είναι ακόμα κάπως υποτονική, ο περισσότερος κόσμος βρεγμένος και κάπως μουδιασμένος. Στις δύο περίπου ώρες που έμειναν στη σκηνή οι Archive παρουσίασαν έναν εξαιρετικό ήχο, ένα πολύ ενδιαφέρον setlist, συνοδευόμενο από ένα καταπληκτικό φωτισμό σκηνής. Μου έλειψε η ενεργητικότητα και η επικοινωνία με τον κόσμο, που χαρακτηρίζουν τα live τους. Ακόμα περιμένω το δυναμικό ξέσπασμα στο 'Bullets', η ερμηνεία του οποίου μου φάνηκε μάλλον διεκπεραιωτική, ενώ ο σχεδόν αδιάφορος τρόπος που απαγγέλθηκαν οι στίχοι στο 'Fuck You', ήταν ως και ενοχλητικός.


Κατά τα άλλα ο ήχος της μπάντας ήταν αρτιότατος, ενώ η τεχνική τους πλησίασε τα συνήθη υψηλά τους στάνταρ. Πάντως δεν κατάφεραν να ξεσηκώσουν τον κόσμο, πράγμα για το οποίο, έχω την εντύπωση ότι μπορεί να έφταιγε το ίδιο το κοινό, καθώς όπως θα φαινόταν λίγο αργότερα, η συντριπτική πλειοψηφία ήταν εκεί για τους headliners, τους σπουδαίους Thievery Corporation. Ο καιρός είχε φτιάξει για τα καλά, τα σύννεφα είχαν διαλυθεί, ο κόσμος είχε κατακλύσει την πλατεία νερού και όλα έδειχναν ξανά καλοκαιρινά και ιδανικά για ένα σπουδαίο live.


Το setlist της μπάντας ήταν ελαφρώς αλλαγμένο, συγκριτικά με τους προηγούμενους σταθμούς της περιοδείας. Περιελάμβανε στιγμές από το σύνολο σχεδόν της δισκογραφίας τους. Οι ερμηνευτές των τραγουδιών εναλλάσσονται στη σκηνή, ξεσηκώνοντας όλο και περισσότερο τον κόσμο. Οι Thievery απέδειξαν για μια ακόμη φορά ότι έχουν εξαιρετικούς performers στην σύνθεσή τους, οι οποίοι ανοίγουν σε κάθε ευκαιρία διαύλους επικοινωνίας με τον κόσμο.


Μπορεί να μην ήταν η καλύτερη εμφάνιση τους στη χώρα μας, ήταν όμως ένα σπουδαίο πάρτι.


Περισσότερες φωτογραφίες από τη δεύτερη ημέρα του Release Athens μπορείτε να δείτε εδώ.