#LiveReport: Depeche Mode @ TerraVibe Park


Κάθε φορά που ένα live γίνεται υπό δύσκολες συνθήκες, οι απαιτήσεις ανεβαίνουν και αυτό το συναίσθημα ικανοποίησης στο τέλος, το μούδιασμα και η υπερένταση είναι απαραίτητα για να δικαιολογηθεί η οποία ταλαιπωρία και να γυρίσει κανείς σπίτι του τραγουδώντας και όχι κλαίγοντας τα λεφτά του. Έφτασα λοιπόν στο TerraVibe με τον συννεφιασμένο ουρανό και το κρύο να προϊδεάζουν για κρύωμα και την λάσπη να γεμίζει παπούτσια και να ακινητοποιεί αυτοκίνητα.


Γράφει ο Ρωμανός Λιούτας


Φωτογραφίες: Αφροδίτη Ζαγγανά


Πρώτοι στην σκηνή του Terra vibe ανέβηκαν οι Δανοί Raveonettes στις 20:15, για να μας προθερμάνουν και να μας προετοιμάσουν για το μεγάλο όνομα. Υπό άλλες συνθήκες η μελαγχολική μουσική τους, με τις ιδιαίτερες φωνές και τις μελωδίες , σε συνδυασμό με τον βροχερό και μουντό καιρό θα μπορούσε να δημιουργεί μια ιδανική ατμόσφαιρα και να μας χάριζαν ένα πολύ καλό θέαμα. Δεν τα κατάφεραν όμως και για 45 λεπτά που έπαιξαν, κάπως "πέρασαν και δεν ακούμπησαν". Οι χαμηλές τους εντάσεις, είχαν σαν αποτέλεσμα με τον αέρα να σπάει ο ήχος όσο απομακρυνόσουν από την σκηνή, , πρόβλημα που συνεχίστηκε σε μικρότερο βαθμό και με τους Depeche Mode στην σκηνή. Μονότονοι, υποτονικοί, χωρίς εναλλαγές, έπαιξαν τυπικά τα κομμάτια τους με τον κόσμο μόνο να δείχνει ενδιαφέρον στο 'Love In A Trashcan' κομμάτι αγαπημένο στο ελληνικό κοινό. Ίσως φτάνοντας προς το τέλος να κέρδισαν λίγο περισσότερο τον κόσμο, όσο ο χώρος γέμιζε, ωστόσο δεν ήταν αρκετό για να αφήσουν κάτι από την παρουσία τους και μετά το τέλος της παράστασης.


Κατά τις εννιάμισι, μετά από μια μικρή για τα ελληνικά δεδομένα, καθυστέρηση, με τον κόσμο να καλύπτει την μεγαλύτερη έκταση του TerraVibe, το 'Revolution' των Beatles ακούστηκε στα ηχεία και τα πέντε μέλη των Depeche Mode ανέβηκαν στην σκηνή και έβγαλαν από την λήθη του το πλήθος. Με τα φανταχτερά ρούχα τους και την εκρηκτική παρουσία του frontal Dave Gahan, ο κόσμος ξεσηκώθηκε και μπήκε στο κατάλληλο mood. Πάλι όμως ο ήχος και ο καιρός συνέβαλαν στο να μην μεταφέρεται και η ενέργεια εξίσου σε όλο το ΤerraVibe. Υπήρχε μια αίσθηση ότι ο κόσμος στις μπροστά ζώνες διαρκώς χόρευε και τραγουδούσε,περνούσε καλά και γούσταρε, κάτι που σταδιακά εξασθενούσε όσο μεγάλωνε η απόσταση από το stage. Το live ξεκίνησε δυναμικά με κομμάτια όπως το 'Going Backwards' και το 'So Much Love' από τον καινούριο τους δίσκο αλλά και παλιότερα όπως το 'Barrel Of A Gun', και το 'World In My Eyes'. Μετά από το 'Home' και το 'Question Of Lust' όπου το κοινό αποθέωσε τον κιθαρίστα Martin Gore για την φωνή του, το λάιβ άρχισε να απογειώνεται με το 'Where's The Revolution', το 'Wrong' και φυσικά στο 'Enjoy The Silence' και το 'Never Let Me Down Again', τα έδωσαν όλα κλείνοντας έτσι την συναυλία, πριν το κοινό κάνει τον απαραίτητο πανικό για να τους ξανανεβάσει στην σκηνή για μια τελευταία δόση. Το encore ήρθε με το ακουστικό 'Somebody' από τον Gore, μια εξαιρετική και πολύ συναισθηματική διασκευή του 'Heroes' του David Bowie, ακολούθησε το 'I Feel You' και το τέλος ήρθε με το πολύ αναμενόμενο και πολυαγαπημένο 'Personal Jesus', σε μια εντυπωσιακή εκτέλεση κάνοντας ένα εντυπωσιακό φινάλε.


Οι Depeche Mode έχουν καταφέρει τις τελευταίες τέσσερις σχεδόν δεκαετίες και έχουν χτίσει τέτοιο hype με τα πολυάριθμα hits τους που περιμένει κανείς ότι η κάθε τους συναυλία θα είναι και μια εμπειρία ζωής. Το θέαμα που μας πρόσφεραν δεν ήταν κάτι τέτοιο, ήταν άρτιο από όλες τις απόψεις, με πολύ καλά visuals, φωτορυθμικά, σκηνική παρουσία, φωνές αλλά για κάποιον λόγο δεν κατάφεραν να μεταφέρουν το vibe τους στον κόσμο, ίσως λόγω ήχου, ίσως λόγο καιρού (που βέβαια θα μπορούσε να δουλέψει θετικά όπως το περσινό live των Sigur Ros) ίσως και λόγο του κόσμου που μπορεί να μην ανταποκρίθηκε κατάλληλα παρά μόνο στα πιο γνωστά και εμπορικά κομμάτια. Το live των Depeche Mode λοιπόν στην Μαλακάσα δεν ήταν αυτό που θα μπορούσε να είναι αλλά όσοι ήρθαν το απόλαυσαν, όσοι γέμισαν με λάσπες τα αμάξια τους δεν το μετάνιωσαν και όσοι δεν ήρθαν έχασαν μια πολύ ωραία εμπειρία. Αναμένουμε την έβδομη φορά που θα ξαναβρεθούν στα μέρη μας να μας δώσουν αυτό το κάτι παραπάνω.