• Νίκος Παπανικολάου

Les Paul: It's not technique, it's what you have to say


Το όνομα Les Paul, εκτός από μάρκα ηλεκτρικής κιθάρας, είναι ο σημαντικότερος λόγος που γνωρίσαμε τη ροκ μουσική και το πώς αυτή διαμορφώθηκε με το πέρας των χρόνων ως σήμερα.

Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


Κάπου στις αρχές της δεκαετίας του ’40, ο τότε άσημος μουσικός Les Paul, έχει την ιδέα να τελειοποιήσει τη κιθάρα και τον ήχο αυτής. Κάτι που, μάλλον, φάνταζε ως ταινία επιστημονικής φαντασίας, τουλάχιστον ως εκείνη την εποχή. Η ιδέα του ήταν να βάλει χορδές και μαγνήτες στο σώμα της κιθάρας. Αν και οι κριτικές ήταν έντονες, ο Les είχε βρει τον ήχο που αναζητούσε. Τον ήχο που θα άλλαζε για πάντα τον ήχο της ροκ μουσικής.

Όσο τα χρόνια περνούσαν, η ιδέα του έβρισκε όλο και περισσότερη ανταπόκριση. Ήταν πολλοί οι μουσικοί που ήθελαν το κάτι διαφορετικό στη μουσική τους. Είκοσι χρόνια μετά την αρχική ιδέα, ο Les Paul θα συνεργαστεί με την Gibson, η οποία τον προσέλαβε για να σχεδιάζει κιθάρες. Ήταν τέτοια η αφοσίωση του στη μουσική που μετά από ένα τροχαίο, το οποίο αχρήστεψε το δεξιό του αγκώνα, ζήτησε από τους γιατρούς να βάλουν, για πάντα, το αχρηστεμένο του χέρι σε μία γωνία που θα του επιτρέπει να παίζει κιθάρα.

Ο Les Paul έφυγε από τη ζωή, πέντε χρόνια πριν. Η αναγνώριση το ως μουσικός έγινε πολύ μετά από την καινοτομία που έφερε στις κιθάρες. Μετά από παρότρυνση του Bing Crosby, ο Paul θα φτιάξει ένα στούντιο, εκεί όπου θα δοκιμάσει και θα καθιερώσει με επιτυχία, πολλές τεχνικές ηχογραφήσεων, όπως η πολυκάναλη, η overdubbing και το εφέ Delay μεταξύ άλλων. Θα βραβευτεί με δύο βραβεία Grammy για τη προσφορά του στη μουσική και θα μείνει στην ιστορία της ροκ ως ο άνθρωπος που άλλαξε για πάντα τη μουσική αυτή.