• Νίκος Παπανικολάου

#interview: O Jay-Jay Johanson μιλάει στο Breakroom


Λίγο πριν την εμφάνιση του στο Tiki Bar.


Αναμφίβολα αποτελεί μία από τις πιο αγαπημένες φωνές του ελληνικού κοινού. Με όπλο τη μελαγχολική του φωνή και τις μοναδικές του μελωδίες, ο Jay-Jay Johanson επιστρέφει στην Αθήνα για μία εμφάνιση, έχοντας στις αποσκευές του ένα νέο άλμπουμ. Λίγο πριν την εμφάνιση του, μιλάει για όλα αυτά που τον εμπνέουν, το νέο του άλμπουμ και για όλα αυτά που τον παρακινούν να συνεχίζει.


Συνέντευξη στον Νίκο Παπανικολάου


Ποιο είναι το concept του νέου σου άλμπουμ;


Ποτέ δεν έχω concept στην πραγματικότητα, απλά θέλω να γράφω όμορφα τραγούδια, να τα οργανώνω και να τα κυκλοφορώ με έναν ενδιαφέροντα τρόπο.


Πως ξεκινάς να γράφεις ένα άλμπουμ;


Πάντα αρχίζει με ένα στυλό και χαρτί. Γράφω τους στίχους και τη μουσική. Μετά παίρνω αυτά τα θραύσματα και κάθομαι στο πιάνο και προσπαθώ να τα ενώσω. Μόλις κάτι είναι κοντά στο να γίνει τραγούδι, ηχογραφώ ένα πρόωρο demo, με μία ένδειξη για το ρυθμό του και ποιο τόνο μουσικής να έχει το κομμάτι μέσα του. Μετά καλώ τους φίλους μου και συναντιόμαστε στο στούντιο για να ηχογραφήσουμε το κομμάτι.


Μπορείς να περιγράψεις το νέο σου άλμπουμ;


Νομίζω πως είναι ένα κλασικό άλμπουμ Jay-Jay, νομίζω πως όποιος έχει ακούσει υλικό μου παλιότερα θα αναγνωρίσει αυτό το άλμπουμ. Ίσως υπάρχουν κάποια κομμάτια που είναι παραδόξως groovy για μένα. Και το πρώτο single, το 'Moonshine', είναι παράδοξα θορυβώδες επίσης, νομίζω πως δεν έχω υπάρξει τόσο θορυβώδης το παρελθόν.


Από τότε που έκανες το ντεμπούτο σου, συνεχίζεις να κυκλοφορείς άλμπουμ με ένα σταθερό ρυθμό. Τι σε παρακινεί;


Δεν ξέρω, απλά δε μπορώ να σταματήσω!


Πως βρίσκεις τα θέματα σου;


Συνήθως μέσω του ημερολογίου μου.


Μπορείς να μου πεις μερικά ονόματα καλλιτεχνών που σου αρέσουν;


Χμμ…FKA Twigs, Jamie XX, Grimes, τι άλλο…


Είναι η δημόσια εικόνα σου σημαντική για σένα;


Όχι, Δηλαδή, νόμιζα πως ήταν ή ίσως νόμιζα πως θα ήταν. Αλλά υποθέτω πως έχω συνειδητοποιήσει πως πάντα καταλήγω να είμαι ο εαυτός μου, ο’τι και να γίνει, οπότε γιατί να το διαταράξω αυτό;


Που νιώθεις πως είσαι στο σπίτι; Μιλώντας γενικά.


Εδώ, ακριβώς εδώ, στο διαμέρισμα μας στα προάστια της Στοκχόλμης. Μετακόμισα εδώ το 1992, είναι το μέρος στο οποίο έχω μείνει περισσότερο στη ζωή μου.


Αν είχες περισσότερο ελεύθερο χρόνο, τι θα ονειρευόσουν να κάνεις με αυτόν;


Να γράφω περισσότερο, να συνθέτω περισσότερο και να ταξιδεύω.


Όταν οι καιροί είναι δύσκολοι, τι σε παρακινεί να συνεχίζεις;


Η σύζυγος μου και ο γιος μας, και η δημιουργία. Το να είμαι δημιουργικός με έχει σώσει πολλές φορές.