• Νίκος Παπανικολάου

#interview: Οι Young Fathers μιλάνε στο Breakroom


Από το Mercury Prize στο Βερολίνο.


Ομολογώ πως δεν ήξερα πολλά πράγματα για τους Young Fathers μέχρι να κερδίσουν το Mercury Prize. Οι περισσότεροι από μας νομίζω. Ωστόσο όταν άρχισα να ακούω τα κομμάτια τους, ιδίως αυτά του Dead, του άλμπουμ που κέρδισε και το Mercury Prize, είδα πως έχουμε να κάνουμε με κάτι πολύ ιδιαίτερο που στο μέλλον θα το συζητάμε πολύ περισσότερο από απλά μία μπάντα που κέρδισε ένα βραβείο. Λίγες μέρες μετά τη βράβευση τους, ο Alloysious Massaquoi, ο Kayus Bankole και ο 'G' Hastings μιλάνε αποκλειστικά στο Breakroom για το βραβείο, τη μουσική τους, τα σχέδια τους και για το τρία παιδιά από το Εδιμβούργο κατάφεραν να γίνουν το next best thing στο χώρο της εναλλακτικής πειραματικής hip hop μουσικής.


Συνέντευξη στο Νίκο Παπανικολάου


Συγχαρητήρια για το άλμπουμ σας, Dead, που κέρδισε το Mercury Prize. Που το αφιερώνετε;


Ευχαριστούμε, το βραβείο πάει στο υπόγειο των μάνατζερ μας, στο στούντιο που δημιουργήθηκε το Dead αλλά και τα Tape One και Tape Two επίσης!


Ήταν έκπληξη για σας να κερδίσετε το Mercury Prize;


Όχι. Στα δικά μας τα μάτια ήμασταν ήδη νικητές. Είχαμε την ευκαιρία να ερμηνεύσουμε ζωντανά στην τηλεόραση. Νίκη ή ήττα δεν είχε σημασία αφού ήταν περισσότερο να συγκεντρωθούμε στην ερμηνεία και να μας μάθει ένα ευρύτερο κοινό.


Για πείτε, πως συναντηθήκατε και φτιάξατε τους Young Fathers;


Συναντηθήκαμε όταν ήμασταν μικροί, ένα βράδυ στο Εδιμβούργο. Μας έδεσε η αγάπη μας για το βαρύ μπάσο, τη παραμόρφωση του ήχου και τις γλυκές μελωδίες. Γράψαμε κομμάτια και σκεφτήκαμε τις ετοιμασίες όταν οι υπόλοιποι ράπαραν πάνω σε κοινότυπες λούπες και συγκεντρωνόντουσαν πολύ περισσότερο στο να είναι οι πιο σκληροί στη περιοχή


Το Hip Hop είναι μόνο ένα από τα πολλά είδη πους σας έχουν χαρακτηρίσει αλλά η μουσική φαίνεται περισσότερο πολύπλοκη από αυτό. Πως θα χαρακτηρίζατε μουσικά αυτό που κάνετε οι τρεις σας με τους Young Fathers;


Για μας δεν έχει να κάνει με το να προσπαθείς να τοποθετήσεις κάτι μουσικά, ειδικά όταν φτάνεις σε αυτά που σε έχουν επηρεάσει. Που είναι η πλάκα σε αυτό; Βαριόμαστε πολύ εύκολα, νιώθουμε, αφομοιώνουμε, είναι συμπτωματικό. Είναι αλήθειες και μισές αλήθειες. Υπερβάλλουμε και αγκαλιάζουμε τα λάθη μας. Δε προσπαθούμε να είμαστε τραγουδιστές ή ράπερ ή κουλ. Δε ταιριάζουμε ή θέλουμε να ταιριάζουμε σε μία σκηνή ή μία κλίκα. Κάνουμε αυτό που είναι απαραίτητο, γράφουμε τους δικούς μας στίχους και επίσης γράφουμε μαζί. Συμφωνούμε πως διαφωνούμε. Τσακωνόμαστε και τα βρίσκουμε. Αυτή είναι θεμελιωδώς η ουσία του γκρουπ και αυτό που μας οδηγεί σε εκείνο το σημείο του να δημιουργήσουμε κάτι ξεχωριστό.


Σε ποιο σημείο αρχίσατε να παίρνετε σοβαρά τη μουσική και να τη θεωρείτε ως καριέρα;


Είμαστε σε αυτό πολύ καιρό για να σταματήσουμε τώρα. Αλλά υποθέτω είναι η στιγμή όταν ανησυχείς πως οι στίχοι δεν ακούγονται σωστά ή αρκετά οργισμένοι όταν ένα κομμάτι δε βγαίνει όσο γρήγορα θα ήθελες.


Οι ηχογραφήσεις σας δείχνουν να γίνονται όλο και πιο σκοτεινές όσο προχωράτε. Γιατί νομίζετε συμβαίνει αυτό;


Συμβαίνει; Νομίζω πως όποιος τις ακούει έχει τη δική του άποψη που είναι πολύ καλό πράγμα!


Η μουσική έχει ευθυγραμμιστεί, σε πολλές περιπτώσεις, με διαμαρτυρίες, αιτίες υπεράσπισης και άλλα πολλά. Πιστεύετε πως ο ρόλος σας ως μουσικοί είναι να επιφέρετε τη προσοχή σε κάποια από αυτά τα πράγματα, κοινωνικά ή πολιτικά, που συμβαίνουν στο κόσμο;


Όχι. Η ιδέα αυτού του πράγματος μας κάνει να βαριόμαστε τη ζωή μας. Προσωπικά δε θα ήθελα να ισχυρίζομαι πως είμαι η φωνή των ανθρώπων ή να φιλοδοξώ να γίνω η φωνή μίας γενιάς. Είναι εντελώς έξω από τα νερά μου οι ταμπέλες ή οι τίτλοι που θέλουν να σου βάλουν οι άνθρωποι. Επιπλέον υπάρχει μια ποικιλία από τρόπους να βρεις πληροφορίες σχετικά με οτιδήποτε αν κοιτάξεις προσεκτικά και ψάξεις όλες τις πηγές. Όλοι έχουμε απόψεις για όλα, σωστές και λάθος, ποιος το έκανε αυτό, αιτία και συνέπεια. Κάποιες φορές πολύ για το καλό του να πεις κάτι βαθύ. Θα ήμουν ψεύτης αν έλεγα πως δε μπορεί να επιφέρει προσοχή ή κάποιου είδους κοινωνική αλλαγή στο κόσμο. Αν έχεις αρκετά μεγάλη φωνή, οι άνθρωποι θα ακούσουν.


Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές;


Η μουσική μας σου δίνει μία γεύση από τις επιρροές μας. Εκτός αυτού είναι πάρα πολλές για να τις αναφέρουμε όλες.


Πως σχεδιάζετε να ξοδέψετε τις £20,000 του βραβείου;


Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη. Συμβαίνουν πολλά αυτή τη στιγμή και προτεραιότητα μας είναι να τελειώσουμε ένα άλμπουμ στο Βερολίνο.


Τέλος, ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια από δω και πέρα;


Πρόοδος και να συνεχίσουμε να είμαστε δημιουργικοί. Είμαστε ένα φιλόδοξο γκρουπ και θέλουμε να είμαστε παντού. Να κάνουμε ένα καλύτερο άλμπουμ από το τελευταίο μας. Να περιοδεύσουμε παντού στο κόσμο.