#interview: Οι The Noise Figures μιλάνε στο Breakroom


Κρίση, riffs και πολλά χιλιόμετρα.


Αποτελούν, αναμφίβολα, μία από τις καλύτερες μπάντες που υπάρχουν στη χώρα μας. Το νέο τους άλμπουμ, το Aphelion, θα έχει θέση στα καλύτερα μας άλμπουμ και όχι άδικα. Σκοτάδι, μαεστρικά riffs, φανταστική ενορχήστρωση από μία μπάντα που, μέσω του νέου της άλμπουμ, μας υπόσχεται ένα πράγμα: Best is yet to come!


Συνέντευξη στη Μάγδα Σαββινίδου


Το Aphelion είναι μία αλλαγή μουσικού ύφους, σε σχέση με το πρώτο σας άλμπουμ. Πως προέκυψε αυτή η αλλαγή;


Μάλλον συνέβη μόνο του αυτό. Στο δεύτερο άλμπουμ μπήκαμε στο στούντιο πιο δεμένοι, με μεγαλύτερη σιγουριά για τον ήχο μας και για την επιλογή του track list. Ταυτόχρονα ο Άλεξ που έκανε την παραγωγή έβαλε το χέρι του στο συνολικό ύφος του Aphelion και του έδωσε τη δική του χροιά.


Είστε από τις μπάντες που έχετε φάει τα χιλιόμετρα με το κουτάλι. Πως επηρέασε εσάς και τη μουσική σας αυτή σας η εμπειρία;


Κάθε δυνατή εμπειρία σε επηρεάζει ως άνθρωπο. Έτσι και τα ταξίδια μας έπαιξαν μεγάλο ρόλο στις ηχογραφήσεις του δίσκου. Μάλιστα εκείνη την περίοδο μεταξύ των δύο άλμπουμ δεν κάναμε κάτι άλλο πέρα από το να τουράρουμε σε Ελλάδα και Ευρώπη, οπότε τελικά αυτή ήταν μάλλον η μεγαλύτερη επιρροή στο άλμπουμ.


Πώς είναι να δουλεύετε με δύο μόνο όργανα;


Είναι αρκετά απελευθερωτικό, αν και κάθε νέα σύνθεση είναι μια πρόκληση. Χρειάζεται ευρηματικότητα στην ενορχήστρωση, έχοντας στα χέρια σου δύο όργανα. Το απολαμβάνουμε πάντως περισσότερο από ποτέ, γιατί είμαστε απλά οι δυο μας και η συνεννόηση είναι άμεση.


Ποιοι μουσικοί σας έχουν επηρεάσει;


Ακούμε τόση μουσική που είναι πολύ δύσκολο να δώσουμε ακριβές στίγμα πάνω στις καλλιτεχνικές μας επιρροές. Και φυσικά έχουν γεννηθεί μεγάλοι ντράμμερς και κιθαρίστες. Ίσως θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε τους John Bonham και Keith Richards.


Οι εποχές που ζούμε είναι σαφώς δύσκολες, από οικονομική άποψη. Από καλλιτεχνικής άποψης, ωστόσο, είναι μία ευκαιρία να ψάξετε πιο βαθιά μέσα σας και να εξελιχθείτε μουσικά;


Μπορεί να είναι τυχαίο, αλλά μέσα σε αυτό το διάστημα έχουμε όντως δημιουργήσει περισσότερο από ποτέ. Δεν σημαίνει αυτό ότι πρέπει να είναι τέτοιες οι συνθήκες για να εξελιχθείς. Είναι περισσότερο προσωπικό το θέμα και αν πιστεύεις 100% σε αυτό που κάνεις, θα το κάνεις καλά. Παρόλα αυτά, δεν θα μπορούσε τίποτα να είναι εύκολο χωρίς την βοήθεια της Inner Ear.


Έχετε κάποιο κώδικα με τον οποίο σας αρέσει να δουλεύετε; Πως γίνεται η διαδικασία της γραφής ενός άλμπουμ σας;


Ξεκινάμε από ένα drumbeat ή ένα riff στο στούντιο και τζαμάρουμε πάνω σε αυτό. Μετά το δουλεύουμε στο σπίτι, προσθέτουμε στίχους και το κάνουμε demo. Όταν είμαστε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα, διαλέγουμε τα αγαπημένα μας demos και τα ηχογραφούμε στο στούντιο.


Η αγγλόφωνη σκηνή στην Ελλάδα μεγαλώνει διαρκώς και μάλιστα έχει δείξει εξαιρετικά δείγματα γραφής. Πως νιώθετε που είστε μέρος όλου αυτού και μάλιστα όταν στο εξωτερικό σας μαθαίνει ολοένα και περισσότερος κόσμος;


Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι όλο και περισσότερες ελληνικές μπάντες κυκλοφορούν φανταστικά άλμπουμ, κάνουν πολύ δυνατά lives και βγαίνουν και εκτός συνόρων. Είμαστε αισιόδοξοι πως αυτό θα συνεχιστεί ακόμα πιο εντατικά.


Με τα άλμπουμ σας να θεωρούνται εξαιρετικά και με τη φήμη σας να μεγαλώνει, νιώθετε δικαιωμένοι για όλες τις θυσίες που έχετε κάνει;


Δεν νιώθουμε ότι έχουμε κάνει θυσίες. Απλά μας αρέσει να γράφουμε και να παίζουμε μουσική και όσα σχετίζονται με αυτό, οπότε μάλλον το αντίθετο από θυσία είναι. Έχουμε πολλή όρεξη ακόμα οπότε θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για καιρό.


Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον; Τι να περιμένουμε;


Αυτόν τον καιρό ετοιμάζουμε ένα τουρ στην Ευρώπη για τα τέλη Νοεμβρίου. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε όσα περισσότερα live μπορούμε για την προώθηση του νέου μας δίσκου.