#interview: Οι Rundays μιλάνε στο Breakroom


Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου τους δίσκου, οι Rundays μιλάνε στο Breakroom για την εξέλιξη του ήχου τους, την σκηνή της Θεσσαλονίκης και τα μελλοντικά τους σχέδια.


Συνέντευξη στη Βικτώρια Χαραλάμπους


Ακολουθώντας το ψυχεδελικό μοτίβο που στρώνουν οι Rundays στη διάρκεια του καινούργιου Psycall, θα ξεκινήσω την αφήγηση για τους Θεσσαλονικείς με μία ιστορία που ο frontman τους, Γιώργος, καταλήγει προς το τέλος της κουβέντας μας.


«Πιστεύω είναι ένας δίσκος που έβγαλε πολύ απωθημένο, γιατί ξαφνικά βρισκόμαστε σε ένα διάλειμμα πέρσι, αλλά κανείς δεν το άφησε στο μυαλό του. Το 'Party in the Dark', για παράδειγμα, είναι στη φάση που έχω βρεθεί στο Άμστερνταμ, πρώτος μήνας τώρα, και τότε δεν είχα πάρει την κιθάρα μαζί μου. Ξέρεις, είχα τόσα πράγματα και όλες εκείνες τις μέρες δεν είχα παίξει κιθάρα. Ήταν το περισσότερο που είχα να παίξω απ’ όταν ήμουν πρώτη γυμνασίου. Ήταν ακραίο και ήταν και η φάση που έπρεπε να συνηθίσω τη ζωή εκεί πέρα, ότι ήμουν μόνος, να μαγειρεύω (γελάει). Μου είχε λείψει πάρα πολύ. Όταν αγόρασα τελικά μια κιθάρα, το πρώτο πράγμα που μου βγήκε ήταν να παίξω αυτό το ριφάκι. Νομίζω ότι αν γενικεύσεις αυτό το συναίσθημα έχεις τη συνταγή για το Psycall συνολικά.»


«I wanna buy a guitar just to see what is going on in my mind / just to see what I'm feeling inside / I want to play the guitar»


Φίλοι από το σχολείο και bandmates από τα πρώιμα φοιτητικά τους χρόνια, κυκλοφόρησαν το debut album τους, Hellcat, το 2013. Σχεδόν μισή δεκαετία μετά και έχοντας επιβιώσει από στρατιωτικά, μεταπτυχιακά και λοιπά δεινά της ζωής, φέτος τον Απρίλιο ξανασυστήνονται με το Psycall.


"Γύρισα πέρσι το καλοκαίρι, και κάναμε συνέχεια πρόβες γιατί ήμασταν πολύ διψασμένοι να κάνουμε κάτι," θα εξηγήσει ο Γιώργος (φωνητικά, κιθάρα).


"Μπορεί να μην έχουμε κλασικούς ρυθμούς μπάντας, αλλά έχουμε αποφασίσει ότι γενικά θα «είμαστε». Έτσι, δεν μας επηρέασε που ο Γιώργος έλειπε κοντά δύο χρόνια, δεν έβγαλε κάποιος τη μπάντα από το μυαλό του," θα συμπληρώσει ο Θανάσης (κιθάρα).


Έχοντας αφήσει πολύ πίσω, πλέον, το πιο alternative και κιθαριστικό Hellcat -υπόσχονται ένα dystopian trip εμπνευσμένο από οργουελικές προφητείες, παρανοϊκές νύχτες στο Άμστερνταμ, και όσα δε συνέβησαν την τελευταία πενταετία. Και τα έξι κομμάτια του άλμπουμ εκπληρώνουν την υπόσχεση αυτή τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά.


Γιώργος: "Πλέον, όταν μας ρωτάνε τι παίζουμε απαντάμε rock. Ούτε χωράμε στην ταυτότητα του ήχου μας γιατί είμαστε τελείως διαφορετικοί, ούτε την παλεύουμε άλλο με τις ταμπέλες."


Η αλλαγή στον ήχο τους έρχεται μάλλον φυσικά, παρά από εκβιασμένους πειραματισμούς.


Γιώργος: "Έπαιξε ρόλο το ότι δε δημιουργούσαμε στο ίδιο στούντιο επίσης. Άλλαξε η παραγωγή, αλλάξαμε εμείς οι ίδιοι."


Θανάσης: "Άλλα ακούσματα επίσης..."


Βικτώρια: "Επιρροές του Psycall;"


Γιώργος: All Them Witches, Royal Blood, 1000mods, King Gizzard & the Lizard Wizard… ο καθένας τα δικά του. O Αλέξης, ο μπασίστας μας, είναι και dj, παίζει techno. Είναι πολλές και διαφορετικές οι επιρροές.


Βικτώρια: "Τελικά, ο ήχος του Psycall είναι πιο κοντά σε αυτό που θέλετε να δεσμευτείτε;"


Θανάσης: "Ακόμη και για εμάς όταν ακούγαμε τι παίζαμε στο στούντιο ήταν έκπληξη, είχε δυναμική όλο αυτό. Τώρα γουστάραμε full. Σε μία πενταετία, πάλι, μπορεί να είναι κάτι άλλο. Μπορεί να παίζουμε ποντιακά, να βάλουμε λύρα. Αν μας βγει με την ίδια φυσικότητα όπως τώρα, θα το αφήσουμε να μας πάει."


Συζητώντας για την κατάσταση που βρίσκεται η σκηνή και το κοινό της ροκ στη Θεσσαλονίκη σαφώς γίνεται λόγος για τις περιορισμένες υποδομές, τον μικρό αριθμό των μαγαζιών/χώρων/φεστιβάλ και για τη συναυλιακή νοοτροπία, αλλά μετά από κάθε παρατήρηση καταλήγουν σε ένα θετικό σχόλιο.


Γιώργος: "Τα έχουμε όλα. Κάποια πρακτικά λείπουν αλλά είμαστε στην καλύτερη φάση μας."


Μετά από τα πιο πρόσφατα live στη Θεσσαλονίκη (w/Bazooka) και στην Καβάλα (10 Days Festival), μιλάνε για την επίσημη παρουσίαση του Psycall και την περιοδεία που σχεδιάζουν για τον Σεπτέμβριο.


Θανάσης: "Είμαστε ξεκάθαρα σε μια περίοδο που απολαμβάνουμε το να παίζουμε. Και είναι αστείο γιατί δεν το έχουν πολλοί σ’ αυτή τη φάση. Και γιατί μετά το άλμπουμ περνάς μια κατάσταση που ουσιαστικά είσαι πολύ κουρασμένος στην αρχή και πρέπει να ηρεμήσεις λίγο για να συνέλθεις και γιατί ο δίσκος καθυστέρησε να βγει οπότε το timing δεν ήταν ιδανικό για να έχουμε πολλά live. Αλλά το βλέπουμε και μεταξύ μας να συμβαίνει – σε κάθε live το χαιρόμαστε και παραπάνω. Απολαμβάνουμε τη μουσικής μας μετάβαση, απολαμβάνουμε ότι γνωριζόμαστε καλυτέρα ο ένας με τον άλλον πάνω στο stage και παίζουμε καλύτερα. Δε νομίζω ότι υπάρχει καλύτερη περίοδος σε μία μπάντα από αυτή που περνάμε εμείς τώρα."