• Νίκος Παπανικολάου

#interview: Οι Road Miles μιλάνε στο Breakroom


Οι βάλτοι του True Detective, o Τζιμ Τζάρμους και το Rancho De La Luna παρέα με τον Josh Homme!


Έχουν απομείνει μόνο μερικές ώρες μέχρι να ανέβουν στη σκηνή του Gazi Music Hall για να ανοίξουν τη συναυλία των Villagers Of Ioannina City. Οι Road Miles δε μετράνε πολύ καιρό ως μπάντα, ωστόσο αν τους ακούσεις live θα εντυπωσιαστείς με τη μεστότητα και τη χημεία που έχουν ως μπάντα. Λίγο πριν την αποψινή μεγάλη τους εμφάνιση, οι Road Miles μίλησαν στο Breakroom για την αλλαγή του ύφους τους, αυτά που τους εμπνέουν, τον Josh Homme και τον Dave Grohl, το συναυλιακό καλοκαίρι και το μουσικό κοινό της Ελλάδας.


Συνέντευξη στο Νίκο Παπανικολάου


Ας ξεκινήσουμε με τις συστάσεις. Ποιοι είναι οι Road Miles και πως δημιουργήθηκαν;


Οι Road Miles είναι η Αφροδίτη, ο Αργύρης, ο Γιάννης, ο Μάικ και ο Τζώρτζης. Δημιουργήθηκαν μετά από μερικές κουβέντες με - λίγο - αλκοόλ και ένα πολύ επιτυχημένο τζαμ σε ένα προβάδικο της Αθήνας.


Το Gold And Shadows είχε μία σαφή αλλαγή ύφους σε σχέση με το Hues Of Grit. Τι σας οδήγησε στο να αλλάξετε το ύφος σας;


Ακούγοντας το Hues of Grit, μπορείς να διακρίνεις μερικά εκφραστικά εργαλεία που μας αρέσουν πολύ. Θα λέγαμε ότι τα τρία κομμάτια που το απαρτίζουν είναι και τρείς διαφορετικοί δρόμοι που θα μπορούσε να πάρει η μπάντα καθώς εξελίσσεται. Μείναμε λοιπόν στον ένα από αυτούς και στην πορεία της γραφής των νέων κομματιών η κατεύθυνση μας πλέον ήταν πιο σαφής, περισσότερο στοχευμένη.


Ποια είναι τα πράγματα που σας εμπνέουν για να πάρετε χαρτί και μολύβι και να γράψετε μουσική;


Η αισθητική των ταινιών του Τζιμ Τζάρμους, οι βάλτοι του True Detective, η voodoo μυθολογία, ο Μαύρος Πύργος του Στέφεν Κίνγκ, και όλη η μπλουζ θεματολογία.


Πείτε μου πέντε άλμπουμ που καθόρισαν το ύφος σας.


Raconteurs – Broken Boy Soldiers, Black Rebel Motorcycle Club – Howl, Black Angels – Directions To See A Ghost, The Doors – The Doors, Beck – Modern Guilt.


Από το πρώτο σας live μέχρι το μεθαυριανό, σχεδόν, sold out με τους VIC. Τι έχει αλλάξει για τους Road Miles μέσα σε αυτό το διάστημα;


Πολλά και τίποτα! Το σίγουρο είναι ότι πριν από ένα χρόνο και κάτι, στο πρώτο μας λάιβ, είχαμε μόνο το ΕΡ μας, ενώ τώρα υπάρχει και ο δίσκος μας και ταυτόχρονα δουλεύουμε και καινούριο υλικό. Προσπαθούμε παράλληλα να δουλεύουμε όσο δυνατόν περισσότερο ώστε κάθε λάιβ να είναι όλο και καλύτερο. Αυτό που σίγουρα δεν έχει αλλάξει, είναι το γεγονός ότι αυτό που θέλουμε κατά βάθος, είναι απλά να γράφουμε ωραία τραγούδια και να τα παίζουμε ζωντανά μπροστά στο κοινό μας.


Ποια είναι τα ονόματα που ανήκουν στη δική σας σκηνή, με τα οποία θα θέλατε να συνεργαστείτε σε κάποιο άλμπουμ;


Βασικά θα το απαντήσω λίγο διαφορετικά. Θα θέλαμε να περάσουμε τον ωκεανό, να μπούμε σε ένα αμάξι, να πάμε στο Rancho De La Luna, να χτυπήσουμε την πόρτα έτοιμοι να γράψουμε το δίσκο της ζωής μας και να μας ανοίξει ο Josh Homme μαζί με τον Dave Grohl.


Αυτό το καλοκαίρι στην Ελλάδα μετράμε πάρα πολλές συναυλίες και μουσικά φεστιβάλ. Κάποιοι ενθουσιάζονται, άλλοι τρομάζουν για το πώς μπορεί να αντέξει μία τέτοια οικονομία τόσες συναυλίες. Ποια άποψη συμμερίζεστε και γιατί;


Θα είναι καταπληκτικό αυτό το καλοκαίρι! Τώρα, για το θέμα της προσέλευσης του κόσμου, θεωρούμε ότι υπάρχει ένα ενδιαφέρον μείγμα mainstream ονομάτων, που θα φέρουν παραδοσιακά πολύ κόσμο μαζί με λίγο πιο underground σχήματα τα οποία θα ωφεληθούν παράλληλα από αυτό.


Θεωρείτε το κοινό της Ελλάδας ψαγμένο μουσικά; Κι όταν λέω ψαγμένο, εννοώ να μπει στη διαδικασία να ανακαλύψει κάτι που δεν παίζεται στα ραδιόφωνα.


Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια γενικότερη τάση διεύρυνσης της underground σκηνής. Καθώς τα συγκροτήματα γίνονται όλο και περισσότερα, ο κόσμος ο οποίος ασχολείται με μπάντες και τραγούδια μη «ραδιοφωνικά» είτε σε πρώτο επίπεδο είτε σε δεύτερο αυξάνεται.


Και μιας και έθιξα τα ραδιόφωνα, γιατί αυτά δεν παίζουν σχεδόν τίποτα από την εγχώρια αγγλόφωνη σκηνή; Αν σκεφτείς πόσα αξιόλογα ονόματα έχουμε, είναι πολύ άδικο.


Είναι ένα μεγάλο ζήτημα, όπου εμπλέκονται διάφοροι φορείς και σηκώνει πολύ κουβέντα. Σίγουρα δίκαιο δεν το λες, αλλά διέξοδοι υπάρχουν. Να πούμε βέβαια ότι υπάρχουν και κάποιοι ραδιοφωνικοί σταθμοί οι οποίοι στηρίζουν θερμά τη σκηνή.


Ποια είναι τα όνειρα και τα σχέδια σας για το μέλλον;


Για το άμεσο μέλλον, να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό σήμερα. Για το απώτερο, ένας δεύτερος δίσκος και ακόμα περισσότερα και μεγαλύτερα λάιβ.