#interview: Οι Psychic Readers μιλάνε στο Breakroom


Άλλο το μέντιουμ και άλλο ο Psychic Reader.


Οι Psychic Readers, το ντουέτο του Κώστα Βασιλόπουλου και του Αντώνη Τσιρίκα που προέκυψε από τις στάχτες των T.E.N.S., περιγράφουν την μουσική τους σαν "ένα μείγμα post punk κοφτερών ρυθμών και 60's ψυχεδελικών αποχρώσεων". Τον Μάρτιο κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους ομώνυμο δίσκο σε βινύλιο και πλέον ετοιμάζονται για τις εμφανίσεις τους στο Lost N' Found (5 Μαΐου) και στο six d.o.g.s (5 Ιουνίου). Λίγο πριν, μιλάνε στο Breakroom για τα μέντιουμ, την μετάβαση σε ένα νέο ύφος και την ψυχεδέλεια.


Συνέντευξη στον Δημήτρη Φαληρέα


Ποιά η διαφορά ενός “Psychic Reader” με ένα κοινό μέντιουμ;


Το μέντιουμ προβλέπει το μέλλον μέσα από ένα μεταφυσικό πρίσμα ή μέσω ενός χαρίσματος που διαθέτει, ενώ εμείς προβλέπουμε τι μπορεί να συμβεί σε σένα ή στον διπλανό σου ερμηνεύοντας την πραγματικότητα που μας περιβάλλει και τις εμπειρίες μας. Ποιός είναι πιο αξιόπιστος λοιπόν; Αν και μάλλον δεν θα μας χάλαγε να μασάμε ψυχότροπα βότανα και ευρισκόμενοι σε έκσταση να βγάζουμε ασυνάρτητες κραυγές δίνοντας χρησμούς!


Τι ώθησε την αλλαγή ύφους σε σχέση με τους T.E.N.S.; Τι μεσολάβησε σε αυτή την δεκαετία;


Ήταν κάτι που απλά προέκυψε και όχι κάτι που το είχαμε σχεδιάσει. Επίσης, αν θέλεις, η ηλικία παίζει ίσως κάποιον ρόλο. Συνήθως όταν μεγαλώνεις, ηρεμείς μουσικά. Και φυσικά ρόλο έπαιξε και η χρονική στιγμή που δημιουργήθηκαν τα κομμάτια, η χρονική περίοδος και το τι μας συνόδευε τότε - τον καθένα μας ξεχωριστά, αλλά και σαν ντουέτο. Στα χρόνια που μεσολάβησαν, ο Κώστας έπαιζε κιθάρα σε ενα φιλικό συγκρότημα και ο Αντώνης ασχολήθηκε με το θέατρο.


Τι σημαίνει “συνθετικά ανεπιτήδευτος” που διαβάζουμε στα κείμενά σας;.


Σημαίνει να μην έχεις κάτι στο μυαλό σου όταν πας να δημιουργήσεις ένα κομμάτι. Σημαίνει να είσαι αυθόρμητος και αληθινός. Πρέπει οι συνθέσεις να βγαίνουν από μέσα σου, φυσικά και άκοπα, χωρίς πολλή σκέψη και εγκεφαλικότητες. Σημαίνει να μην προσπαθείς να αντιγράψεις κανέναν και αν το τραγούδι σου θυμίζει κάτι άλλο να το πετάς. Και φυσικά κριτήριο να είναι η έκφραση και όχι η εμπορική επιτυχία.


Και γιατί 2-man band; Ειδικά όταν στα live θα συμμετέχουν κι άλλοι μουσικοί.


Αυτό ήταν κάτι που δεν το επιλέξαμε ακριβώς. Εννοώ ότι αν είχαμε εκείνη τη στιγμή κι άλλα άτομα να παίξουν, θα το κάναμε. Δεν μπορούσαμε όμως να περιμένουμε μέχρι να τα βρούμε, καθώς η δίψα για έκφραση ήταν πολύ ισχυρή. Έτσι, ξεκινήσαμε μόνοι μας και ψάχναμε παράλληλα για τα υπόλοιπα μέλη. Ώσπου να τα βρούμε όμως, είχαμε συνθέσει και ηχογραφήσει ήδη αρκετά κομμάτια.


Το ψυχεδελικό revival των τελευταίων ετών φαίνεται να βασίζεται περισσότερο σε συγκροτήματα όπως οι Brian Jonestown Massacre, παρά στις μπάντες που θεμελίωσαν αυτό τον ήχο την δεκαετία του ‘60. Γιατί πιστεύετε πώς η επιστροφή δεν είναι στις ρίζες, αλλά σε μία μετέπειτα ερμηνεία τους;


Μα φυσικά γιατί η μουσική πρέπει να εξελίσσεται όπως εξελίσσεται και η κοινωνία. Κάθε μουσική εκφράζει την εποχή της - δεν μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα από αυτήν. Άλλωστε τι νόημα θα είχε να έβγαινε κάτι ακριβώς σαν της δεκαετίας του '60. Δεν θα είχε κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Επίσης, ο μουσικός πρέπει να βάζει και το δικό του προσωπικό στοιχείο στην δουλειά του και όχι απλώς να αντιγράφει κάτι που έχει παιχτεί στο παρελθόν. Τέλος, όλοι είμαστε αποδέκτες πολλών μουσικών και πολλών επιρροών, από διάφορα είδη και διάφορες δεκαετίες, οπότε όλα αυτά υπάρχουν μέσα σου είτε το θέλεις, είτε όχι και κάποια στιγμή θα βγουν στην επιφάνεια.


Μπορεί να υπάρξει κάτι αυθεντικό μέσα από έναν ήχο που έχει ήδη παράξει 3 ρεύματα μέσα στον χρόνο και ίσως έχει δώσει ό,τι είχε να δώσει; Εν τέλει η αυθεντικότητα στην μουσική είναι ζήτημα κινήτρου ή αποτελέσματος;


Είναι περισσότερο το δεύτερο. Πάντα υπάρχουν νέα πράγματα να πεις και νέοι τρόποι να τα εκφράσεις, μουσικά και στιχουργικά. Αλλά η αυθεντικότητα είναι και μέρος του εαυτού σου. Αν είσαι αυθεντικός σαν άτομο, θα είσαι και σαν μουσικός. Τίποτα όμως δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Απλά αφήνεις τον εαυτό σου ελεύθερο και όπου σε βγάλει.


Και οι τρεις αγαπημένοι σας ψυχεδελικοί δίσκοι;


The Piper at the Gates of Dawn, Forever Changes, Soft Machine Vol. 1


Από τον δικό σας τι να περιμένουμε;


Ένα μείγμα post-punk, indie, ψυχεδέλειας και όπως αλλιώς θέλετε να το ονομάσετε. Έτσι κι αλλιώς, ο δίσκος έχει αρκετή ποικιλία ύφους και στυλ, οπότε η κατηγοριοποίηση είναι λιγάκι δύσκολη, έχω την εντύπωση. Οι ιστορίες που αφηγούνται τα τραγούδια είναι άλλοτε βιωματικές κι άλλοτε φανταστικές, άλλοτε ρεαλιστικές κι άλλοτε ονειρικές, άλλες φορές προσωπικές και άλλες κοινωνιολογικές. Υπάρχουν σημεία ήρεμα και γλυκά, όπως επίσης έντονα και δυνατά.


Πώς προέκυψε η επιλογή σας να τον κυκλοφορήσετε αποκλειστικά σε βινύλιο;


Ως μέρος της γεννιάς που έχει μεγαλώσει αγοράζοντας και ακούγοντας βινύλια, θέλαμε πάντα να αποτυπώσουμε την έμπνευση μας σε ένα γυαλιστερό κομμάτι πλαστικού που μαζί με το artwork του εξωφύλλου αποτελεί ακόμα artifact όσα χρόνια και αν περάσουν. Εξάλλου είναι γνωστό ότι οι δίσκοι βινυλίου γνωρίζουν και πάλι ακμή γιατί ο ήχος τους είναι πιο γλυκός και φυσικός και γιατί ο κόσμος είχε την ανάγκη της ιεροτελεστίας που προσφέρει η ακρόαση ενός.


Κι ένα δίλημμα για το φινάλε. Από τα “μη ψυχεδελικά που όμως θα μπορούσαν και να ‘ναι”, Camel ή Can;


Can φυσικά. Γιατί προτιμάμε τα motorik γερμανικά jam με αφετηρία τον Stockhausen και τους Velvet και προορισμό την Ανατολή, παρά τα νεοκλασικίζοντα concept των 70’s.