• Νίκος Παπανικολάου

#interview: Οι Black Angels μιλάνε στο Breakroom


Guns, love and Rock 'N' Roll.


Ήταν η στιγμή που ο Matthew McConaughey, στο πρώτο επεισόδιο του True Detective, έλεγε στους αστυνομικούς την ατάκα "Start asking the right fucking questions", όταν οι πρώτες νότες του 'Young Men Dead' έδεσε τόσο αρμονικά με την τρελή φάτσα του Rust. Οι Black Angels γίνονταν γνωστοί στο ευρύτερο κοινό με ένα από τα κορυφαία κομμάτια τους, αν όχι το κορυφαίο. Λίγο πριν τους δούμε στην Ελλάδα, o Alex Maas των Black Angels μιλάει στο Breakroom.gr, για τα όπλα, τον Johnny Cash, τη μουσική σήμερα, την πολιτική, τα όνειρα τους και για το άλμπουμ που ετοιμάζουν, σε μία συνέντευξη που πέρασε από σαράντα κύματα για να πραγματοποιηθεί. Ωστόσο, βάσει αποτελέσματος, άξιζε τον κόπο. Χωρίς δεύτερη σκέψη.


Συνέντευξη στον Νίκο Παπανικολάου


Λίγος καιρός έμεινε πριν σας δούμε πίσω στην Αθήνα. Είστε χαρούμενοι γι’ αυτό;


Είμαστε πολύ χαρούμενοι, ναι.


Έχουν περάσει δύο χρόνια από το Indigo Meadow. Υπάρχουν σχέδια για κάτι νέο; Θα ακούσουμε φρέσκο πράγμα στην Ελλάδα;


Θα ακούσετε, εννοείται. Γράφουμε και είμαστε έτοιμοι για ένα νέο άλμπουμ και δοκιμάσουμε κάποιο από αυτό το φρέσκο πράγμα στην Ελλάδα.


Έχω παρατηρήσει πως ένα πράγμα που υπάρχει πάντοτε στους στίχους σας, από το πρώτο άλμπουμ, είναι πως γράφετε πολύ για πολέμους και όπλα. Είναι ένα θέμα που φαίνεται πως θίγετε διαρκώς.


Υποθέτω πως είναι από τα πολλά πράγματα για τα οποία γράφουμε.


Μιλώντας για πολέμους και όπλα, αυτό που είναι εντυπωσιακό σχετικά με τους Black Angels είναι πως πραγματικά γράφετε για κάποιον σκοπό, πείτε το πολιτικό ή όχι, αλλά κάνετε κάποιου είδους δήλωση μέσω των κομματιών σας. Και φαίνεται πως ολοένα και λιγότερες μπάντες το κάνουν αυτό, ειδικά στον 21ο αιώνα οι ψυχεδελικές μπάντες συχνά γράφουν σπουδαία μουσική, αλλά φαίνεται να αποφεύγουν, εσκεμμένα, να πουν κάτι. Δεν ξέρω αν νιώθετε πως το κοινό έγινε περισσότερο κυνικό και επιφυλακτικό με τις μπάντες που κάνουν δηλώσεις, έτσι και οι μπάντες έχουν γίνει επιφυλακτικές στο να έχουν ένα δυνατό, ριζοσπαστικό μήνυμα στους στίχους τους, όπως οι παλιότερες μπάντες είχαν.


Νομίζω πως έχεις δίκιο σχετικά με τις μπάντες που αποφεύγουν δύσκολα ζητήματα και αυτό είναι δικαίωμα τους σαν καλλιτέχνες. Δε θα έλεγα ποτέ σε μία μπάντα πως πρέπει να γράψουν για ένα συγκεκριμένα θέμα αλλά από την άλλη γράφουμε για πράγματα τα οποία νιώθουμε πως είναι σημαντικά προς συζήτηση. Νομίζω πως με το να αποφεύγεις να είσαι κατηχητικός, κολλάμε στο να εξηγούμε στον κόσμο πως βλέπουμε το καθετί. Υπάρχει ομορφιά και ασχήμια κατά καιρούς. Δε θεωρούμε πως έχουμε όλες τις απαντήσεις. Θέλουμε, απλά, οι άνθρωποι να σκέφτονται για τους εαυτούς τους, να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις. Αν περισσότεροι άνθρωποι το κάνουν αυτό ίσως ο κόσμος να ήταν λιγότερο απαθής.


Ξέχωρα από όλα αυτά, μιλάτε και για την πολιτική, την αγάπη, τη σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων και την αποδοχή. Γιατί νιώθετε την ανάγκη να επισημάνετε όλα αυτά, επιτρέψτε μου να πω δύσκολα, πράγματα στα τραγούδια σας;


Νομίζω, στιχουργικά, σκεφτόμαστε πως αν λέμε κάτι προσωπικό θα έχει κάποια σημασία για εμάς. Ίσως αυτά τα πράγματα, εν καιρώ, θα καλλιεργήσουν την κοινωνική αλλαγή αλλά ίσως και όχι. Πιστεύω πως υποβαλλόμαστε σε μία σπουδαία κοινωνική επανάσταση η οποία θα μπορούσε να είναι ένα πολύ δυναμικό πράγμα αν στραφεί προς τη σωστή κατεύθυνση. Το ίντερνετ, προφανώς, έχει μία ευκαιρία να διαδώσει μία θετική κοινωνική αλλαγή γρηγορότερα από οτιδήποτε έχουμε δει. Θετική ενίσχυση στην τέχνη, την επικοινωνία και διάλογος μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών εθνικοτήτων, ελπίζω πως μόνο μπορεί να βοηθήσει.


Μέσα στα εξώφυλλα των άλμπουμ σας, γράφει «Σας ενθαρρύνουμε να ξανασκεφτείτε τις προκαταλήψεις σας, την αρχή στις ερωτήσεις σας και να δημιουργήσετε άλλες μεθόδους επιβίωσης». Τι σημαίνει αυτό για εσάς;


Νομίζω πως είναι αρκετά επεξηγηματικό.


Ποιοι είναι οι καλλιτέχνες που ακούτε;


Damian Jurado, Sturgill Simpson, Willie Nelson, Hank Williams, Dream Syndicate with Tony Conrad, Sounds Of South East Pacific Islands και άλλα πολλά.


Πιστεύεις πως η μουσική σας ταιριάζει στη μουσική βιομηχανία σήμερα;


Δεν ξέρω. Θέλω να πιστεύω πως υπάρχει μια γωνιά για τον καθένα.


Ποια είναι η γνώμη σου για το παράνομο sharing στη μουσική; Είναι καλό ή κακό για τους καλλιτέχνες;


Βλέπω τα υπέρ και τα κατά. Απλά εύχομαι να υπήρχε περισσότερη διαφάνεια στις ιστοσελίδες streaming. Εύχομαι να είχαν βρει καλύτερους τρόπους να πληρώνουν τους καλλιτέχνες που τους έκαναν πλούσιους.


Με ποιον τρόπο πιστεύεις πως επηρέασε τη μουσική σας το να ζείτε στο Τέξας;


«I keep my eyes wide open all the time, I walk the line…»


Οι Black Angels, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι εμπορική μπάντα. Έχουμε δει πολλές μπάντες να αλλάζουν το ύφος τους με σκοπό να κερδίσουν περισσότερους θαυμαστές ή να γίνουν περισσότερο διάσημες. Αλλά όχι εσείς, έχετε πιστούς θαυμαστές που νοιάζονται για τη μουσική σας και τι λέτε μέσα από τα κομμάτια σας. Οπότε, είναι καλύτερο να έχεις λιγότερους θαυμαστές που πραγματικά ξέρουν για τι μιλάνε τα κομμάτια σας ή απλά να έχεις περισσότερους θαυμαστές που, απλά, ψελλίζουν κάποιους στίχους;


Υποθέτω πως εξαρτάται από τον κάθε άνθρωπο ή την κάθε μπάντα. Εμείς απλά βγάζουμε τα προς το ζειν και δεν είμαστε μεγάλοι σαν τους U2 ή μεγαλύτεροι από τους Beatles ώστε να είναι κάτι που θα επιδιώξουμε.


Διάβασα κάποιες παλιότερες συνεντεύξεις σας και δείχνετε πραγματικά περήφανοι για όλα όσα έχετε πετύχει μέχρι τώρα. Τι υπάρχει μετά για εσάς; Ποιο είναι το μεγάλο σας όνειρο ή η μεγαλύτερη ευχή σας;


Είμαι περήφανος και έκθαμβος, υπό μία έννοια, που οι άνθρωποι νοιάζονται για το τι κάνουμε. Ο στόχος μου για εμάς είναι πολύ απλός. Να είμαστε χαρούμενοι κάνοντας αυτό που αγαπάμε.