#interview: Οι Big Nose Attack μιλάνε στο Breakroom


Μπραχάμι, μύτες και blues!


Λίγο πριν την μεγάλη τους "κόντρα" με τους Noise Figures στη σκηνή του Gagarin 205, μία από τις πιο ιδιαίτερες μπάντες εκεί έξω, οι Big Nose Attack, μιλάνε για την επικείμενη "μάχη", το καλύτερο live που έχουν παίξει αλλά και αυτό που έχουν πάει ως θεατές, το Μπραχάμι και αυτά που σχεδιάζουν για το μέλλον, άμεσο ή έμμεσο θα δείξει. Προέχει ο ύπνος.


Συνέντευξη στην Ιωάννα Μαλούνη


Τι σας ώθησε να...αναμετρηθείτε με τους Noise Figures;


Το κάναμε σχεδόν κατά τύχη στην Κύπρο και περάσαμε μια φανταστική νύχτα. Σκεφτήκαμε πως αυτό πρέπει να γίνει και στην πόλη μας. Το φαν και το σέξινες με αυτά τα αγόρια είναι τεράστιο εντός και εκτός σκηνής. Γι αυτό να έχετε το νου σας στις 28 Σεπτέμβρη.


Ποια κοινά μοιράζεστε με τους Noise Figures και ποιες είναι οι διαφορές σας;


Είμαστε και οι δυο ντουέτα αποτελούμενα από τύμπανα και κιθάρα και σίγουρα αυτό με την πρώτη ματιά μας κατατάσσει στον ίδιο τύπο μπάντας στον κόσμο, μα δεν είναι έτσι. Είμαστε διαφορετικά μεγαλωμένοι σε ακούσματα και ο καθένας προσπαθεί να αποδώσει αυτά τα ακούσματα του, μοντερνοποιώντας τα με την αισθητική του. Εμείς για παράδειγμα στο δικό μας κεφάλι είμαστε μια μπλουζ μπάντα (blues heavily amplified είχε πει κάποτε ο Clapton για τους Cream) και έχει πλάκα πως αυτό για εμάς είναι ένα τόσο γαμιστερό revival ενώ για τους figures μπορεί να φαντάζει βαρετό πχ. Τέλος να τονίσω πως για μας η μουσική είναι "οικογενειακή υπόθεση" όντας αδέρφια που ζούνε στο ίδιο σπίτι, έχουμε ανά πάσα στιγμή την ίδια μουσική διάθεση ανακαλύπτοντας μαζί παλιούς δίσκους.


Περιγράψτε μου το live σας που έχετε περάσει πιο καλά;


Στο επετειακό live μας για τα 5 χρόνια της μπάντας. Ανεβήκαμε για λίγο μόνοι μας στη σκηνή και με την πάροδο του setlist ανέβαιναν διάφοροι αγαπημένοι φίλοι μουσικοί και μας τίμησαν παίζοντας μαζί μας, κυρίως δικά μας τραγούδια αλλά και διασκευές, σε ένα γεμάτο και ζεστό ΑΝ club. Η βραδιά είχε από hip-hop, jazz, μέχρι μπουζούκι και ωμό rock n roll. Αυτοί είμαστε και αυτοί είναι οι φίλοι μας.


Περιγράψτε μου το καλύτερο live που έχετε πάει ως θεατές.


Το καλύτερο live που έχουμε παρευρεθεί ήταν αυτό των ZZ Top στη Σόφια το 2009. Εκείνη τη στιγμή ήταν η αγαπημένη μας μπάντα και παραμένει μεγάλη μας επιρροή μέχρι και σήμερα. Το vibe της συναυλίας ήταν μαγικό. Βέβαια, είχαμε την τύχη να μην είμαστε εκεί απλά θεατές, μιας και ανοίξαμε το live με την τότε μπάντα μας, τους Down & Out, και είδαμε για πρώτη φορά, πως δουλεύει μια τόσο μεγάλη παραγωγή και παρασκηνιακά... αυτό ήταν μεγάλο σχολείο!


Για ποιον καλλιτέχνη θα θέλατε ν’ ανοίξετε συναυλία;


Για το Jimi Hendrix, ξεκάθαρα.


Κατοικοεδρεύετε στο Μπραχάμι; Κατά πόσο έχει αλλάξει η σχέση σας με την περιοχή αυτά τα δυο χρόνια;


Γιατί "αυτά τα δυο χρόνια", τι άλλαξε; Αν εννοείς επειδή πλέον μας αναγνωρίζουν στο δρόμο και μας κερνάνε και καμιά μπύρα στα τοπικά καφέ ναι, αυτό, και τους ευχαριστούμε πολύ για την αγάπη. Μα ο δήμος παραμένει όπως ήταν: ένα γαλατικό χωριό της Αθήνας.


Ποιους καλλιτέχνες θαυμάζετε από την ελληνική alternative σκηνή;


Είναι πάρα πολλοί αυτοί που αγαπάμε και συναναστρεφόμαστε, μα σαν δείγμα επαγγελματισμού , οργάνωσης, υπομονής και επιμονής εντός και εκτός Ελλάδος είναι οι 1000mods. Η ζωντανή απόδειξη πως το DIY underground κίνημα έχει τόσο μεγάλη δύναμη, μεγαλύτερη από κάθε εταιρία, γιατί πολύ απλά όταν έχεις την αγάπη του κόσμου τα έχεις όλα.


Θα θέλατε να εξερευνήσετε νέους ήχους και νέα στιχουργικά θέματα; Κι αν ναι, ποια θα ήταν αυτά;


Πάντα το κάνουμε αυτό και δε θα σταματήσει. Είναι η περιέργεια της γάτας, είναι το "τι κάνει αυτό;" αν το πατήσω και το "πως ακούγεται αυτό;" με αυτό το όργανο. Είμαστε ακριβώς σε αυτή τη φάση πειραματισμού και περιέργειας αυτή την περίοδο και ας μη το έχουμε αφήσει να βγει παραέξω ακόμα στα live μας. Δε θέλουμε ακόμα να αλλάξουμε τον ήχο μας, θα γίνει με τον επόμενο δίσκο όπως κάθε φορά. Όσο για τους στίχους: άπλα λέμε τα blues.


Τα σχέδια σας για το μέλλον;


Τουράκι πολύ σύντομα και μόλις μπουχτίσουμε από αυτό θα μπούμε να δουλέψουμε τις νέες ιδέες. Επίσης θα ήταν καλό κάποια στιγμή να κοιμηθούμε.