• Νίκος Παπανικολάου

#interview: Οι Alabama Shakes μιλάνε στο Breakroom


Photo by Pieter M. van Hattem/Contour by Getty Images

Μία φωνή που θα τη συζητάμε χρόνια απαντάει στις ερωτήσεις του Breakroom.


Ένα ντεμπούτο που φιγούραρε στις περισσότερες λίστες των καλύτερων άλμπουμ για το 2012 και μια frontwoman η φωνή της οποίας συγκρίνεται αβίαστα με αυτή της Janis Joplin, είναι δύο υπερ-αρκετοί λόγοι για να ασχοληθείς λίγο παραπάνω με τους Alabama Shakes, δεν νομίζεις;


Συνέντευξη στο Νίκο Παπανικολάου


Η συνέντευξη είχε κανονιστεί μήνες πριν. Αν και οι ερωτήσεις είχαν σταλεί εδώ και καιρό, μετά από αρκετή καθυστέρηση, δικαιολογημένη ωστόσο, την Παρασκευή το βράδυ, καθώς η μπάντα κατευθυνόταν στο Glastonbury Festival, εκεί όπου θα ερμήνευε το Σάββατο, η Brittany Howard, frontwoman της μπάντας και προσωπική μου αδυναμία, απάντησε στις ερωτήσεις που είχα στείλει. Και δεδομένης της στιγμής που μου απάντησαν, λίγο πριν κάνουν μία από τις σημαντικότερες εμφανίσεις της καριέρας τους, χαμογέλασα σκεπτόμενος πόσο τυχερός ήμουν που υπήρξαν όλες αυτές οι καθυστερήσεις και τελικώς παρέλαβα τις απαντήσεις την ιδανική στιγμή.


Πως δημιουργήθηκε ο ήχος των Alabama Shakes; Μπορεί να γίνει δύσκολο να ακούγεσαι αυθεντικός και να βρεις το δικό σου είδος μουσικής.


Αγαπάμε τόσα πολλά διαφορετικά είδη μουσικής, που θα εκπλαγείς πόσο ευρείες είναι οι προτιμήσεις μας. Παίζουμε rock ‘n’ roll, δε προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο είδος μουσικής, απλά παίζουμε αυτό που μας φαίνεται σωστό. Νομίζω πως η μουσική μας είναι μία πραγματική αντανάκλαση των όλων των μουσικών επιρροών μας.


Πως προέκυψαν τα κομμάτια για το Boys & Girls;


Γράφουμε και ηχογραφούμε όλοι μαζί, ένας από μας θα πετάξει μία ιδέα και οι υπόλοιποι θα συμπληρώσουμε με διαφορετικές μοναδικές ιδέες. Ένα κομμάτι, όπως το 'Hold On' για παράδειγμα, ο Zac και ο Heath είχαν την περισσότερη μουσική έτοιμη για αυτό, και μετά πειραματίστηκα με τους στίχους πάνω της για μία σειρά από συναυλίες, μέχρι που είχαμε ένα ολοκληρωμένο κομμάτι. Τείνω να γράφω την πλειονότητα των στίχων. Αλλά γενικά, είναι μία συλλογική διαδικασία, όλοι συνεισφέρουν. Κάθε κομμάτι γράφεται διαφορετικά. Το τελευταίο άλμπουμ γράφτηκε μετά από μερικά χρόνια που παίζαμε μαζί.


Πότε ήταν η πρώτη φορά που συνειδητοποιήσατε πως η μπάντα θα έκανε το μπαμ; Πως συνέβη;


Πιθανότατα όταν παραιτηθήκαμε από τις δουλειές μας, κάτι που ήταν συναρπαστικό και τρομακτικό ταυτόχρονα, αλλά αρπάξαμε την ευκαιρία και ως τώρα έχει δουλέψει.


Πως νιώθετε πως ήσασταν υποψήφιοι για βραβείο Grammy; Το περιμένατε αυτό όταν κυκλοφορούσατε το Boys & Girls;


Όταν ηχογραφούσαμε το άλμπουμ το κάναμε για τους εαυτούς μας. Το άλμπουμ έχει ανταποκριθεί και με το παραπάνω στις προσδοκίες μας. Δε θα ήμασταν ευχαριστημένοι αν το άκουγαν μόνο οι φίλοι μας ή οι οικογένειες μας, θέλαμε να αποδείξουμε στους εαυτούς μας πως μπορούσαμε. Όλα τα υπόλοιπα ήταν για μας ένα έξτρα μπόνους.


Η επιτυχία σας έχει αλλάξει οτιδήποτε στη δημιουργική διαδικασία και τις προοπτικές σας;


Όχι, ακόμη αγαπάμε να γράφουμε και να ηχογραφούμε και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που μπαίνουμε ξανά στο στούντιο.


Αν σας ρωτούσα δύο χρόνια νωρίτερα που φανταζόσασταν τον εαυτό σας σε πέντε χρόνια, τι θα μου λέγατε;


Πιθανότατα θα ζούσαμε και θα δουλεύαμε στο Athens της Alabama. Πάντα ήθελα να δουλεύω για τον εαυτό μου, έτσι ευελπιστούσα να το κάνω αυτό με κάποιον τρόπο και πάντα να παίζω μουσική, έστω τοπικά στην Alabama.


Είναι δύσκολο να βρεις χημεία ως μπάντα;


Ήρθε πολύ φυσικά για μας. Λειτουργούμε πολύ δημοκρατικά και νομίζω πως αυτό βοηθάει.


Μπορείς να μου πεις μερικά πράγματα για τη μουσική σκηνή της Alabama;


Εκεί από όπου είμαστε, δεν είναι ακριβώς σκηνή. Στο Athens, πρέπει να κάνεις την έρευνα σου για να μάθεις για τη μουσική και να βρεις νέο υλικό. Ευτυχώς είμαστε εθισμένοι στη μουσική και έτσι το βρήκαμε. Το YouTube και το ίντερνετ, βοήθησαν πολύ. Μοιραία συνάντησε ο ένας τον άλλο γιατί δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που παίζουν μουσική εκεί από όπου καταγόμαστε, έτσι οι καλλιτέχνες έλκονται μεταξύ τους. Οι περισσότερες μπάντες δεν περιοδεύουν κοντά μας έτσι ταξιδεύουμε στο Nashville για να δούμε συγκροτήματα, το οποίο απέχει μιάμιση ώρα, ή στο Muscle Shoals που απέχει μία ώρα. Νομίζω πως η προσπάθεια μας να μάθουμε περισσότερα για τις μπάντες και να ακούσουμε μουσική live, τροφοδότησε το πάθος μας για τη μουσική.


Ποιες είναι οι μεγαλύτερες σου επιρροές;


Οι επιρροές μου προέρχονται από όλα τα είδη μουσικής, αλλά γενικά μιλώντας θα έλεγα τους AC/DC, Black Sabbath, Sister Rosetta Tharpe, Otis Redding, My Morning Jacket, Sam & Dave, Charles Bradley, Tina Turner και πολλούς ακόμη.


Ποιες είναι οι πρώτες σου αναμνήσεις από το τραγούδι;


Όταν ήμουν μικρό κορίτσι και τραγουδούσα στο δωμάτιο μου.


Περιέγραψε μου την Αθήνα (της Alabama) σε δέκα λέξεις.


Εκεί όπου είναι η οικογένεια μου και εκεί που πάντα θα επιστρέφω.


Από τη στιγμή που κατάγεστε από την Αθήνα της Alabama, δε θέλετε να έρθετε να παίξετε στην Αθήνα της Ελλάδας; Έχουμε ήλιο, θάλασσα και γουστάρουμε πολύ τη μουσική σας.


Θα το ήθελα πολύ, όλοι θα το θέλαμε. Ελπίζουμε κάποια στιγμή σύντομα.