• Νίκος Παπανικολάου

H υπέροχη αγριεμένη ηρεμία του Iggy Pop


Το 1972, το ιστορικό Melody Maker κυκλοφόρησε με τον τίτλο "Lock Your Daughters, Iggy's Here". Ήταν, ενδεχομένως, η πιο ήπια προσέγγιση στον χαρακτήρα του James Osterberg, ευρύτερα γνωστού ως Iggy Pop, τη σεξουαλικότητα του αλλά και την επιρροή του στο θηλυκό φύλο. Από το 1972 μέχρι και σήμερα, πολλά έχουν αλλάξει. Ο Iggy έχει μεγαλώσει, έχει ηρεμήσει, έχει συμφιλιωθεί με τους δαίμονες του και την ανθρώπινη, μη θεϊκή, πλευρά του.


Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


Αν και για τα 72 του - πλέον - χρόνια, ο Iggy και οι κοιλιακοί του μπορούν να ονειρεύονται πως θα ζήσουν για πάντα. Να διατηρήσουν το μύθο. Όμως ο Iggy ποτέ δεν είχε ανάγκη να γίνει μύθος. Γεννήθηκε ως τέτοιος. Ένα μύθος με στοιχεία ανθρώπινα, θνητά. Ένας μύθος από αυτούς που γοητεύουν τους ανθρώπους. Ένας μύθος που ερωτεύεσαι. Έχοντας βιώσει την απόρριψη, τη φτώχεια, τα ναρκωτικά και έχοντας αγγίξει το θάνατο, ο Iggy είναι ακόμη εδώ να μας θυμίσει πως ο φόβος είναι αυτός που σκοτώνει τους ανθρώπους.


"Πάντα ήμουν τυχερός. Ήθελα να έχω τα πάντα. Τα ήθελα όλα. Είμαι ανέντιμος. Είμαι άπληστος, ελλατωματικός και μάταιος. Όλοι έχουν μία σκιά και η δική μου ήθελα να είναι μεγάλη," είπε κάποτε σε συνέντευξη του στο Melody Maker.


Με τους Stooges, τη δεκαετία του '60, έγραψε ιστορία και καθόρισε τη μουσική. Με τη εκκεντρική του παρουσία, κατάφερε να δημιουργήσει την περσόνα του Iggy Pop και να μαγνητίσει όλα τα βλέμματα πάνω του, να γίνει καθηλωτικός, να γίνει ένα θηρίο που δε μπορούσε ουδείς να δαμάσει. Το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του μπόρεσε να ξεφύγει από τους Stooges και να γιγαντωθεί ακόμη περισσότερο ως σόλο καλλιτέχνης - ουδείς θα ξεπεράσει τα The Idiot και Lust For Life. Τα δύο άλμπουμ που έκαναν τον Iggy μύθο - έξω από τους Stooges. Ωστόσο με τους Stooges θα δημιουργήσει τη δική του ιστορία και θα επηρεάσει τις μπάντες που ακολούθησαν.


"Βάζω το ραδίοφωνο και ακούω τις μπάντες και γελάω. Τους ακούω να παίζουν και σκέφτομαι πως θα μπορούσα να είμαι εγώ να παίζω. Αλλά τι μπορώ να πω; Δεν παίζω έτσι πλέον και κάποτε έπαιζα έτσι γιατί ήμουν παιδί και δεν ήξερα να παίζω κιθάρα. Ο μόνος τρόπος για να μπω σε μία μπάντα ήταν να παίξω τη μουσική μου γιατί δεν ήμουν καλός ώστε να παίξω τη μουσική κάποιου άλλου," θα πει με μεγάλη δόση ειλικρίνιας. Ωστόσο το ταλέντο δε σκεπάζεται, δεν κρύβεται.


Στο Post Pop Depression, ο Iggy θα εμφανιστεί συμφιλιωμένος με την ηλικία του. Θα μιλήσει για την κατάθλιψη του να μεγαλώνει κανείς, τον φόβο του θανάτου. Ο Iggy θα κυκλοφορήσει ένα αριστούργημα για να μιλήσει για τους φόβους του. Ωστόσο, αυτός ήταν ο τρόπος του να μιλήσει για το σοκ που υπέστη μετά το θάνατο του David Bowie, με τον οποίο μεγαλούργησε στο Βερολίνο, εκεί όπου ο Bowie έγραψε τη σπουδαία του τριλογία. Με τη βοήθεια του Bowie, o Iggy θα γράψει το The Idiot και αργότερα το Lust For Life ενώ έπαιξε πλήκτρα στις live εμφανίσεις του Iggy Pop. Ο Iggy θα βοηθήσει τον Bowie κάνοντας φωνητικά στο Low, ένα από τα τρία σπουδαία άλμπουμ που θα γράψει στο Βερολίνο. O Iggy θα χαρακτηρίσει τον Bowie ως "το φως της ζωής του" ενώ θα δηλώσει πως "δε θα υπάρξει άλλος σαν κι εκείνον", στην είδηση του θανάτου του David Bowie.


Από τους Stooges μέχρι σήμερα, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Ο Iggy έζησε εκατό ζωές και πήρε όλη τη σοφία που μπορεί να πάρει κανείς. Έφτασε κοντά στο θάνατο, έχασε ανθρώπους που τον καθόρισαν, και το σημαντικότερο απ' όλα είναι πως συμφιλιώθηκε με την ιδέα του ότι δεν είναι αθάνατος. Ο Iggy άρχισε να ζει ξανά. Να απολαμβάνει τη ζωή και τα απλά πράγματα. Και κάθε του εμφάνιση είναι εκεί για να μας θυμίσει πως τα σημαντικότερα πράγματα στον κόσμο είναι και τα πιο απλά.