• Νίκος Παπανικολάου

God save the queen, she ain't no human being


Ήταν Μάιος του ’77, στην Αγγλία, η οποία μαστιζόταν από απεργίες και κινητοποιήσεις. Η κυβέρνηση ήταν προβληματισμένη και ανίκανη να αντιδράσει σε αυτή την εξέγερση των εργατών.


Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


Μαζί με αυτά, η Βασίλισσα είχε να αντιμετωπίσει και το πρώτο single των Sex Pistols, του οποίου η κυκλοφορία συνέπεσε με τον εορτασμού του Ιωβηλαίου της Βασίλισσας, η οποία έκλεινε 25 χρόνια στο θρόνο. Το God Save The Queen έπρεπε να παταχθεί, μαζί με τις κινητοποιήσεις και τις απεργίες. Ο συντηρητικός λαός της Αγγλίας ήταν εξοργισμένος με το τραγούδι κάτι που έφερε ένα γενικότερο σαμποτάρισμα. Οι δισκογραφικές εταιρίες αρνούνταν να συμμετάσχουν στην ηχογράφηση, τα ραδιόφωνα το είχαν στη μαύρη λίστα τους, ωστόσο το κομμάτι κατάφερε να φτάσει στο νούμερο δύο των τσαρτ, παρά το προφανές σαμποτάρισμα που δέχθηκε από τους βασιλικούς κύκλους.

Η περιοδεία των Sex Pistols την ίδια χρονιά, μόνο εύκολη δεν ήταν. Η αστυνομία σταματούσε τις συναυλίες και συλλάμβανε το κοινό, κάτι που τελικά οδήγησε τη μπάντα να δώσει μόνο το ένα τρίτο από τις συναυλίες που είχε προγραμματίσει.

Ωστόσο παρά την κατακραυγή, οι Pistols θα είναι η μόνη μπάντα η οποία θα σταθεί στο πλευρό των απεργών, όταν οι υπόλοιποι σφύριζαν αδιάφορα. Θα δώσει συναυλίες γι’ αυτούς, κάτι που θα δώσει κουράγιο στον αγώνα τους, ο οποίος τελικά δικαιώθηκε μερικώς.

Λίγο καιρό μετά, οι Sex Pistols θα διαλυθούν, αποτέλεσμα ουσιών και έντονων ταμπεραμέντων, με πρωτεργάτη τον Sid Vicious, ωστόσο πρόλαβαν να μείνουν στην ιστορία της εργατικής Αγγλίας ως η μπάντα με το κομμάτι που έγινε ύμνος για όσους αγωνίζονταν για κάτι καλύτερο.