• Νίκος Παπανικολάου

Breakroom Podcast: Η σούμα της πρώτης σεζόν


Εφτά μήνες πριν, όταν όλοι φωνάζαμε "3,2,1, καλή χρονιααααά", ουδείς περίμενε πως αυτή η χρόνιά θα αποδεικνυόταν το εντελώς αντίθετο. Μία χρονιά που ιστορικά θα αποδειχθεί καθοριστική, μία χρονιά η οποία θα αποδειχθεί κομβική στις ζωές μας, καθώς θα λέμε για το πως ήταν η ζωή μας πριν το 2020 και μετά από αυτό. Δεν ξέρω ο καθένας πως έζησε όλους αυτούς τους τρομακτικούς μήνες, όταν διαβάζαμε και μαθαίναμε νέα, μελετούσαμε στατιστικές, κοιτούσαμε προβλέψεις. Και δεν ξέρω τι τρόπους είχε ο καθένας από εμάς για να αντιμετωπίσει αυτό που συνέβαινε.


Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


Όταν (και) η δική μου ζωή και η καθημερινότητα αυτής σταμάτησαν, μου πήρε κάποιες μέρες να συνειδητοποιήσω τι συμβαίνει. Την τελευταία μέρα στη δουλειά, όντας ο πιο απαισιόδοξος, έκανα πρόβλεψη για 4-6 βδομάδες lockdown. Η πραγματικότητα θα με διέψευδε πανηγυρικά. Οι μέρες έγιναν βδομάδες και οι βδομάδες μήνες, τα κρούσματα δεκάδες, εκατοντάδες, χιλιάδες, εκατομμύρια. Το ίδιο και οι θάνατοι. Και τότε προσπάθησα να σκεφτώ τι μπορώ να κάνω για να μην φρικάρω. Τα τηλεοπτικά κανάλια δε βοηθούσαν. Ούτε και τα sites. Παντού υπήρχε μόνο αυτό. Καμία διέξοδος. Μήπως όμως αυτό χρειάζομαι; Να κάνω κάτι για να βγω από αυτό το τσουνάμι κακών νέων;


Όταν πήρα τηλέφωνο τον Δημήτρη (Φαληρέα), του είπα πως ήθελα να κάνουμε ένα podcast. Η αλήθεια είναι πως αμφότεροι δεν ξέραμε πως ακριβώς να το κάνουμε αυτό, αφού η μόνη μας εμπειρία ήταν το ραδιόφωνο. Υπήρχε όμως η διάθεση και η υπομονή. Δεν ξέραμε πόσα θέλαμε να κάνουμε. Η λογική ήταν "να κάνουμε ένα και βλέπουμε". Κανονίσαμε ώρα και μέρα, εκείνος από Αθήνα, εγώ από Λονδίνο, και σταθήκαμε μπροστά από τις οθόνες και πίσω από τα μικρόφωνα μας. "Καλησπέρα σας, αυτό είναι το πρώτο επεισόδιο του Podcast..." ήταν η έκφραση που βγήκε εντελώς αυθόρμητα μόλις είδα το recording στην οθόνη μου. Και οι δύο ήμασταν τρομερά μουδιασμένοι. Αφενός γιατί δεν ξέραμε τι είναι αυτό που κάνουμε, αφετέρου γιατί πήρε λίγη ώρα μέχρι να συγχρονιστούν δύο άνθρωποι που εκπέμπουν από διαφορετικές πόλεις και χώρες.


Μιλήσαμε για τις ακυρωμένες συναυλίες και για το συναυλιακό καλοκαίρι, στο οποίο κάναμε την πρόβλεψη πως θα ακυρωνόταν και πως έπειτα θα επαναπρογραμματιζόταν για το καλοκαίρι του '21, όπως και έγινε. Μετά από 65 λεπτά αμοντάριστης ηχογράφησης, αποχαιρετήσαμε το κοινό μας και έπειτα μιλούσαμε για το πως μας φάνηκε. Και χωρίς να το καταλάβουμε είχαμε ήδη αρχίσει να μιλάμε για το θέμα του δεύτερου επεισοδίου. Τα δύο γίνανε τέσσερα, τα τέσσερα οχτώ, τα οχτώ δώδεκα και τα δώδεκα δεκατέσσερα. Πέρασαν 15 βδομάδες ηχογραφήσεων, μοντάζ, πολλοί καλεσμένοι, μία κατεστραμμένη ηχογράφηση και ένα επεισόδιο που γυρίστηκε ξανά και ένα live φινάλε για το τέλος της σεζόν.


Σε αυτά τα 14 επεισόδια είχαμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε τους Δημήτρη Δημόπουλο από τους Blame Canada, Σπύρο Νταουντάκη, Transparent Man, Βικτώρια Χαραλάμπους, Μάγδα Σαββινίδου και Γεωργία Νικολέτου από το Breakroom.gr, και φυσικά τον Αλέξανδρο Νίκα, ο οποίος είναι ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης αν το podcast μας ήταν το Κλείσε Τα Μάτια. Αυτά τα 14 επεισόδια τα άκουσαν περισσότεροι απ' όσοι υπολογίζαμε, για τις ανάγκες αυτού φτιάχτηκε και ένα ραδίοφωνο, το οποίο ακούτε μέσω του site. Στα 14 αυτά επεισόδια γελάσαμε με την ψυχή μας, και δε το νιώσαμε ποτέ σαν κούραση ή σαν υποχρέωση. Σε λίγο καιρό θα ετοιμάσουμε και ένα snippet με τα πράγματα που ποτέ δε βγήκαν στα τελικά επεισόδια. Τις σειρήνες έξω από το σπίτι μου, το Φαληρέα να στρίβει τσιγάρο και να βάζει νερό (και έπειτα να σηκώνεται για κατούρημα), σκυλιά να γαβγίζουν, ανθρώπους να φωνάζουν. Απόδειξη πως όλα αυτά γεννήθηκαν μέσα σε διαφορετικές τοποθεσίες, αλλά με όλους να έχουν την ίδια όρεξη και αγάπη να συμμετάσχουν.


Με τη δεύτερη σεζόν να επιστρέφει το Σεπτέμβριο, αποφάσισα να μαζέψω όλα τα επεισόδια για να τα ακούσετε ξανά όσοι θέλετε. Εγώ το κάνω συχνά πυκνά. Γιατί είναι ωραίο να παρατηρώ το πως αντιμετωπίσαμε όλο αυτό που ζούσαμε και πως οι φωνές μας και η διάθεση μας αλλάζουν σταδιακά επεισόδιο με το επεισόδιο. Με τη δεύτερη σεζόν να μας βρει καλύτερα απ' ότι η πρώτη, με περισσότερους καλεσμένους και λιγότερο editing (εδώ γελάμε).