• Νίκος Παπανικολάου

#BestOfTheRest: The White Stripes - White Blood Cells


Κάθε Σάββατο, το Breakroom.gr επιλέγει ένα από τα άλμπουμ που πρέπει να ακούσεις πριν πεθάνεις.


Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


Όταν οι White Stripes ξεκίνησαν να δουλεύουν στο τρίτο τους άλμπουμ, ο στόχος τους ήταν να φτιάξουν έναν δίσκο χωρίς διασκευές, χωρίς κιθαριστικά σόλο, και με όσο το δυνατόν λιγότερα overdubs γινόταν - ως αντίδραση τους προς το δεύτερο άλμπουμ που είχαν κυκλοφορήσει, το De Stijl.


Έχοντας ήδη καθιερώσει τα τρία χρώματα που τους χαρακτήριζαν - το κόκκινο, το λευκό και το μαύρο - το εξώφυλλο του White Blood Cells απεικονίζει το ντουέτο περιτριγυρισμένο από μαύρες σκιές, οι οποίες είναι τα Μέσα που καταπατούν την ιδιωτικότητα - αλλά παράλληλα και το ίδιο το εξώφυλλο είναι και μία απεικόνιση του τίτλου του. Ωστόσο, ο Jack και η Megan White προσπάθησαν να κρατήσουν παράλληλα και μία παιδαρειώδη συμπεριφορά, η οποία έγινε πιο ξεκάθαρη από τις πόζες τους στο inner sleeve του άλμπουμ, μία συμπεριφορά που φυσικά φάνηκε και στα κομμάτια - ή καλύτερα στις εναλλαγές αυτών.


Από τους στίχους του 'Fell In Love With A Girl' και τις διαφορές μεταξύ του μυαλού ένος άντρα και μίας γυναίκας, μέχρι το 'I Think I Smell A Rat', το οποίο αναφέρεται στους νέους που εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών, αλλά και το 'I'm Finding It Harder To Be A Gentleman', το οποίο μιλάει για τις γυναίκες που αρνούνται τον άντρα - ιππότη.


Το άλμπουμ, ωστόσο, έμεινε στο μυαλό των περισσότερων για τις εξαιρετικές του μελωδίες. Το άλμπουμ είναι ένα παιδί που δε θα μάθει ποτέ τρόπους ('Expecting') αλλά και αυτός ο φίλος που πάντα θα είναι πρόθυμος να βοηθήσει ('We're Going To Be Friends'). Αν και ο Jack White συνέχισε τη σόλο καριέρα του σε ακόμη πιο υψηλά στιχουργικά επίπεδα, το White Blood Cells παραμένει η αφετηρία για οποιονδήποτε θέλει να ψάξει τα μπλουζ των λευκών στον 21ο αιώνα.


Original Release Date| July 3, 2001


Label| Sympathy For The Record Industry


Producer| Jack White

Running Time| 40:25


Tracklist


1. Dead Leaves And The Dirty Ground

2. Hotel Yorba

3. I'm Finding It Harder To Be A Gentleman

4. Fell In Love With A Girl

5. Expecting

6. Little Room

7. The Union Forever

8. The Same Boy You've Always Known

9. We're Going To Be Friends

10. Offend In Every Way

11. I Think I Smell A Rat

12. Aluminum

13. I Can't Wait

14. Now Mary

15. I Can Learn

16. This Protector