• Νίκος Παπανικολάου

#BestOfTheRest: The Velvet Underground - The Velvet Underground And Nico


Κάθε Κυριακή το Breakroom.gr επιλέγει ένα από τα άλμπουμ που πρέπει ν' ακούσεις πριν πεθάνεις.


Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


Στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του '60 συνέβαιναν πολλά σπουδαία πράγματα στην τέχνη. Ήταν το 1967, όταν οι Velvet Underground έκλεισαν ένα στούντιο για οχτώ ώρες, πληρώνοντας 2000 δολάρια ως αμοιβή, ηχογραφώντας το The Velvet Underground And Nico. Οι στίχοι του Lou Reed, βαθιά επηρεασμένοι από τη ζωή στους δρόμους της Νέας Υόρκης σε συνδυασμό με έναν ήχο που αρκετοί βρήκαν ντεμοντέ αλλά και ενοχλητικό.


Ναρκωτικά, τσιγάρα, πορνεία ήταν τα βασικά θέματα των στίχων του Lou Reed, σε κομμάτια όπως τα 'Venus In Furs', 'Heroin' και 'Sunday Morning' ενώ το 'All Tomorrow's Parties', αγαπημένο κομμάτι του Andy Warhol, ήταν μία απεικόνιση των όμορφων ανθρώπων αλλά και των losers, δηλαδή όλων αυτών που έβρισκαν καταφύγιο και κατανόηση στο ατελιέ του Andy Warhol στη Νέα Υόρκη. Το άλμπουμ, φυσικά, λογοκρίθηκε από τα αμερικάνικα ραδιόφωνα λόγω της θεματολογίας του, οι κριτικοί το μίσησαν, ενώ το περιοδικό Rolling Stone δεν μπήκε καν στον κόπο να το αξιολογήσει κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να μην το αγοράσει, σχεδόν, κανείς. Αλλά όποιος το έκανε, κατά τον Brian Eno, μετά έφτιαξε μία μπάντα.


Μπάντες όπως οι Joy Division, οι Talking Heads και οι Television οφείλουν πολλά στο μινιμαλισμό των Velvet Underground αλλά και στην μουσική ευφυΐα του Lou Reed. Παράλληλα το στυλ της μπάντας αποτέλεσε, επίσης, έμπνευση για πολλές νεότερες μπάντες όπως τους Jesus And The Mary Chain κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα το The Velvet Underground And Nico να μισηθεί από τους αδαείς και να λατρευτεί από όσους μπορούσαν να καταλάβουν τη μουσική. Ένα άλμπουμ για πολύ λίγους.


Original Release Date | 1967


Label | Verve


Producer | Andy Warhol - Tom Wilson


Running Time | 48:34


Tracklist

1. Sunday Morning

2. I'm Waiting for the Man

3. Femme Fatale

4. Venus in Furs

5. Run Run Run

6. All Tomorrow's Parties

7. Heroin

8. There She Goes Again

9. I'll Be Your Mirror

10. The Black Angel's Death Song

11. European Son