• Νίκος Παπανικολάου

#BestOfTheRest: The Strokes - Is This It


Κάθε Σάββατο, το Breakroom.gr επιλέγει ένα από τα άλμπουμ που πρέπει να ακούσεις πριν πεθάνεις.


Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


Το Is This It ήταν το άλμπουμ που έδειξε σε όλους τους μουσικούς, πως πρέπει να είναι ένα ντεμπούτο. Η δεκαετία του '90 είχε τελειώσει, η λέξη "τρομοκρατία" θα έμπαινε για πάντα στη ζωές μας, και η Νέα Υόρκη βρισκόταν σε μουσικό οργασμό, καθώς μία νέα DIY γενιά μουσικών έβγαινε στο προσκήνιο.


Οι Strokes, έχοντας ως μπροστάρη τον Julian Casablancas, έγραψαν ένα punk-pop άλμπουμ, που ήταν έξυπνο και όσο βρώμικο χρειαζόταν. Το άλμπουμ είχε έντεκα κομμάτια και η μπάντα δεν πιέστηκε να προσθέσει περισσότερα. Αυτό έκανε το Is This It, ένα άλμπουμ που χαρίζει ηχητικούς οργασμούς από το πρώτο μέχρι το τελευταίο του κομμάτι. Η μπάντα βαθιά επηρρεασμένη από τη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του '70 (κάτι που αποτυπώνεται και στις στυλιστικές επιλογές των μελών της), αλλά και μουσικά από τους Stooges, τους Cars, και τους Television (κυρίως το παίξιμο μεταξύ Albert Hammond Jr και Nick Valensi).


Ο Julian Casablancas είχε σαν πρότυπο του τον Lou Reed, σε μία ερμηνεία που θα έκανε τον Lou περήφανο για τις επόμενες γενιές. Το άλμπουμ καθαυτό θα αποτελέσει έναν θησαυρό, θα θεωρηθεί - δίκαια - ένα από τα σπουδαιότερα άλμπουμ των 00s, αν όχι το σπουδαιότερο, και 19 χρόνια μετά την κυκλοφορία του, ακόμη γίνεται χαμός όταν οι Strokes παίζουν ένα κομμάτι από αυτό. Αξίζει να σημειωθεί πως το κομμάτι 'New York City Cops' κόπηκε από το βινύλιο που κυκλοφόρησε το 2001, ως φόρο τιμής στους αστυνομικούς που έχασαν τη ζωή τους την 11η Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς.


Original Release Date| July 30, 2001


Label| Rough Trade - RCA


Producer| Gordon Raphael


Running Time| 36:28


Tracklist

1. Is This It

2. The Modern Age

3. Soma

4. Barely Legal

5. Someday

6. Alone, Together

7. Last Nite

8. Hard to Explain

9. New York City Cops

10. Trying Your Luck

11. Take It or Leave It