• Νίκος Παπανικολάου

#BestOfTheRest: The Stone Roses - The Stone Roses


Κάθε Κυριακή το Breakroom.gr επιλέγει ένα από τα άλμπουμ που πρέπει ν' ακούσεις πριν πεθάνεις.


Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


Παρά τη gothic ονομασία τους, οι Stone Roses έγιναν συνώνυμο με μία εκρηκτική, σχεδόν εκστατική, σκηνή, αυτή του Manchester έχοντας πιστούς συμπαραστάτες τους Happy Mondays. Το εξώφυλλο του άλμπουμ είναι εμπνευσμένο από τον Jackson Pollock και τους επαναστάτες φοιτητές του Παρισιού, το 1968. Σχεδιάστηκε από τον κιθαρίστα John Squire. Και μουσικά, ωστόσο, το κομμάτι είναι ένας φόρος τιμής στους απανταχού επαναστάτες: Το 'Bye Bye Badman' αναφέρεται στους επαναστάτες φοιτητές του Παρισιού, το 1968 ενώ το 'Elizabeth My Dear' είναι μία μπαλάντα κατά της μοναρχίας.


Χωρίς να είναι υπερεκτιμημένο και πάντοτε ουσιαστικό, το παίξιμο του 'Squire' αποτέλεσε τη ραχοκοκαλιά αυτού του άλμπουμ. Παράλληλα είναι τεράστια η συνεισφορά του ντράμερ της μπάντας, Alan "Reni" Wren σε κομμάτια όπως τα 'Bye Bye Badman' και 'I Am The Resurrection', κομμάτι που αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα της μπάντας ως και σήμερα. Η ενέργεια και η εφευρετικότητα των 'Waterfall' και 'Don't Stop', το οποίο είναι το ίδιο κομμάτι με το 'Waterfall' αλλά παιγμένο ανάποδα με διαφοροποιημένους στίχους, έχουν αιχμαλωτίσει μία αίσθηση αισιοδοξίας σε μία εποχή που γεννήθηκε το acid house και η Βρετανία πέρασε το δεύτερο καλοκαίρι της αγάπης.


Οι Stone Roses κατάφεραν να παντρέψουν το ελεύθερο πνεύμα τους ενώ παράλληλα ανακαλούσαν τη ροκ και την ποπ της δεκαετίας του '60. Έτσι κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα άλμπουμ το οποίο ήταν κάτι παραπάνω από ικανό να θεωρηθεί ως το θαύμα εκείνης της εποχής.


Original Release Date | 1989


Label | Silvertone


Producers | John Leckie


Running Time | 49:02


Tracklist

1. I Wanna Be Adored

2. She Bangs the Drums

3. Waterfall

4. Don't Stop

5. Bye Bye Badman

6. Elizabeth My Dear

7. (Song for My) Sugar Spun Sister

8. Made of Stone

9. Shoot You Down

10. This Is the One

11. I Am the Resurrection