• Νίκος Παπανικολάου

#BestOfTheRest: The National - High Violet


Κάθε Κυριακή, το Breakroom.gr επιλέγει ένα από τα άλμπουμ που πρέπει να ακούσεις πριν πεθάνεις. 


Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


The National - High Violet

Το πέμπτο άλμπουμ των National ήταν, επί της ουσίας, το άλμπουμ που τους έκανε γνωστούς στο ευρύτερο κοινό. Μετά το μεταβατικό Boxer του 2007, οι National έχοντας έναν πιο ώριμο και κατασταλαγμένο ήχο, κυκλοφορούν το High Violet, το 2010. Το 'Bloodbuzz Ohio' υπήρξε το πρώτο τους "ραδιοφωνικό" single, το οποίο έκανε όλο τον κόσμο να ψάχνει ποια είναι αυτή η ιδιαίτερη φωνή που ακούγεται να τραγουδάει. 

Οι Matt Berninger, Aaron και Bryce Dessner και Scott και Bryan Devendorf, παράδοξο πως μέσα στη μπάντα βρίσκονται δύο ζευγάρια δίδυμων, άρχισαν να παίρνουν τη φήμη που τους άξιζε ενώ το άλμπουμ τους εξέλαβε διθυραμβικές κριτικές από όλα τα Μέσα. Άλλωστε μετά από εννιά χρόνια και τέσσερα άλμπουμ, η σταδιακή και εμφανέστατη βελτίωση τους ήταν αποτυπωμένη σε ένα αριστουργηματικό άλμπουμ με έντεκα κομμάτια, το ένα καλύτερο από το άλλο. 

Οι National από το άλμπουμ αυτό και μετά, καθιερώθηκαν ως μία από τις πιο ξεχωριστές μπάντες εκεί έξω, ενώ πάνω στο High Violet πάτησε και το επόμενο άλμπουμ τους, το Trouble Will Find Me του 2013, το οποίο αποτέλεσε κάτι σαν συνέχεια. Οι National ποτέ δεν έδειξαν να ανήκουν σε κάποιο συγκεκριμένο είδος μουσικής ενώ αγαπήθηκαν κυρίως για το ότι γράφουν στίχους που λίγοι μπορούν να γράψουν ή να μεταφέρουν σε ένα κομμάτι με τόση επιτυχία. 

Αυτοκαταστροφή, καταραμένοι έρωτες, σκοτάδι και ολίγον μελόδραμα, οι National ποτέ δεν επεδίωξαν να ακουστούν πομπώδεις. Ο Matt Berninger, έπαιζε, απλά, με τις προσωπικές νευρώσεις και τους φόβους πολλών από εμάς. Οι National, όμως, είναι μία από τις ποιητικότερες μπάντες που υπάρχουν εκεί έξω, ενώ δείχνουν να θέλουν να μη γράφουν απλά ένα τραγούδι, αλλά αυτό να αποτελέσει βίωμα ή και λύση για κάποιον εκεί έξω. Θέλουν να γράφουν ένα τραγούδι που είναι βγαλμένο από τη ζωή. Και το αντίστροφο. 


Original Release Date | 2010

Label | 4AD

Producer | The National

Running Time | 47:40

Tracklist

1. Terrible Love

2. Sorrow

3. Anyone's Ghost

4. Little Faith

5. Afraid Of Everyone

6. Bloodbuzz Ohio

7. Lemonworld

8. Runaway

9. Conversation 16

10. England 

11. Vanderlyle Crybaby Geeks