• Νίκος Παπανικολάου

#BestOfTheRest: The Doors - The Doors


Κάθε Κυριακή το Breakroom.gr επιλέγει ένα από τα άλμπουμ που πρέπει ν' ακούσεις πριν πεθάνεις.


Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


H βαθιά επιρροή των Doors στην εξέλιξη της ροκ μουσικής τη δεκαετία του '60, δεν οφειλόταν μόνο στη φωνή, την ποίηση και το προσωπικό χάρισμα του Jim Morrison αλλά λόγω της χημείας αυτών με τα πλήκτρα του Ray Manzarek, της κιθάρας του Robby Krieger και των ντραμς του John Densmore. O Morrison μπορεί να ήταν το πρόσωπο της μπάντας αλλά o αντίκτυπος που είχε το άλμπουμ οφειλόταν στη δυναμική μεταξύ των τεσσάρων.


Το άλμπουμ των Doors περιείχε μία ευρεία γκάμα ειδών μουσικής, από rock μέχρι blues και από jazz μέχρι flamenco. Το 'Break On Through' ήταν ένα κάλεσμα στα όπλα στην ψυχεδελική γενιά των 60s, ενώ το ονειρικό 'Soul To Kitchen' αποτυπώνει τις ανεπαίσθητες αλλαγές στις δυναμικές, κάτι που έγινε χαρακτηριστικό της μπάντας τα μετέπειτα χρόνια. Η μουσική τους προσαρμογή ήταν τόσο εξαιρετική που ακόμη και οι δικές τους εκδοχές σε παλιότερα κομμάτια, μπορούσε κανείς να τις χαρακτηρίσει πρωτότυπες.


Το άλμπουμ θεωρήθηκε από πολλούς ως το σημείο επανεκκίνησης της ροκ, η οποία έδειχνε να ζητά απεγνωσμένα έναν νέο ήρωα με τον οποίο θα μπορούσε να ταυτιστεί, να ακούσει και τελικά να λυτρωθεί μέσα από τους στίχους και τη μουσική του.


Original Release Date | 1967


Label | Elektra


Producers | Paul A. Rothchild


Running Time | 44:48


Tracklist


Side A

1. Break On Through (To The Other Side)

2. Soul Kitchen

3. The Crystal Ship

4. Twentieth Century Fox

5. Alabama Song (Whisky Bar)

6. Light My Fire


Side B

7. Back Door Man

8. I Looked At You

9. End Of The Night

10. Take It As It Comes

11. The End