• Νίκος Παπανικολάου

#BestOfTheRest: The Clash - London Calling

Ενημερώθηκε: 24 Σεπτ 2020


Κάθε Κυριακή, το Breakroom.gr επιλέγει ένα από τα άλμπουμ που πρέπει να ακούσεις πριν πεθάνεις.


Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


The Clash - London Calling


Πολλοί μπορεί να τους κατηγόρησαν πως υποβάθμιζαν την punk μουσική με το κάνουν στυλιστικές παρεμβάσεις σε αυτή ενώ κάποιοι άλλοι είπαν πως μιλάνε για πολιτική χωρίς να ξέρουν γι’ αυτή. Ωστόσο οι Clash ήταν και παραμένουν ένα από τα σπουδαιότερα γκρουπ που γνώρισε η μουσική και παράλληλα αυτοί που έδωσαν μία ζωτική έξοδο από την αυτοκρατορία της punk.


To London Calling κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 1979, και ήταν ένα διαφορετικό άλμπουμ από τα υπόλοιπα δύο των Clash. Με στοιχεία reggae, rockabilly, ska, hard rock και jazz αλλά και την συνεργασία μεταξύ Joe Strummer και Mick Jones να πατάει και σε άλλα μουσικά μονοπάτια, το London Calling αποτέλεσε έναν πολιτικό ύμνο που ανακάτεψε αρκετά τα πράγματα στην, έως τότε, σκηνή της punk μουσικής.


Κοινωνική μετατόπιση, ανεργία, φυλετική σύγκρουση, χρήση ναρκωτικών και οι ευθύνες της ενήλικης ζωής ήταν μεταξύ των θεμάτων που έθιγε το άλμπουμ αυτό. Θα έχει θερμή υποδοχή από τους κριτικούς όλων των μεγάλων περιοδικών αλλά κυρίως θα έχει μεγάλη αποδοχή από τη βρετανική νεολαία, όχι μόνο τη σκληροπυρηνική αλλά και την απλή νεολαία, η οποία βρήκε μία μπάντα που κατάφερε να συνδυάσει τη μελωδικότητα με τους κοινωνικούς προβληματισμούς της εποχής.


Θεωρείται ένα από τα καλύτερα ροκ άλμπουμ όλων των εποχών ενώ μέχρι σήμερα έχει πουλήσει περισσότερα από πέντε εκατομμύρια αντίτυπα. Το χαρακτηριστικό του εξώφυλλο είναι αναφορά στο εξώφυλλο του πρώτου άλμπουμ του Elvis Presley με τη φωτογραφία της Pennie Smith, που απεικονίζει τον Simonon να διαλύει το μπάσο του πάνω στη σκηνή.


Original Release Date | 1979

Label | CBS - Epic

Producer | Guy Stevens

Running Time | 65:07

Tracklist


1. London Calling

2. Brand New Cadillac

3. Jimmy Jazz

4. Hateful

5. Rudie Can't Fail

6. Spanish Bombs

7. The Right Profile

8. Lost In The Supermarket

9. Clampdown

10. The Guns Of Brixton

11. Wrong 'Em Boyo

12. Death Or Glory

13. Koka Kola

14. The Card Cheat

15. Lover's Rock

16. Four Horsemen

17. I'm Not Down

18. Revolution Rock

19. Train In Vain