• Νίκος Παπανικολάου

#BestOfTheRest: The Beatles – Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band


Κάθε Κυριακή, το Breakroom.gr επιλέγει ένα από τα άλμπουμ που πρέπει να ακούσεις πριν πεθάνεις.


Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


The Beatles – Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band


Το όγδοο άλμπουμ των Beatles κυκλοφόρησε στις 1 Ιουνίου 1967 και αποτέλεσε τον πιο ώριμο δίσκο των Beatles, συνθετικά, τουλάχιστον μέχρι τότε. Τον Φεβρουάριο του ’67 οι Paul McCartney και John Lennon είχαν την ιδέα να δημιουργήσουν μία φανταστική μπάντα, τη Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, η οποία θα τους έδινε την ελευθερία πειραματιστούν μουσικά.


Μεγαλύτερη αίσθηση κι από το άλμπουμ το ίδιο, θα προκαλούσε το εξώφυλλο του, σχεδιασμένο από τους Peter Blake και Jann Haworth. Τα μουστάκια των John, Paul, Ringo και George ήταν δείγμα του κινήματος των Hippies ενώ οι στολές που φορούσαν, κορόιδευαν τις στολές του βρετανικού στρατού. Το κολάζ του εξωφύλλου περιλαμβάνει 66 προσωπικότητες, από κάθε χώρο, μεταξύ των οποίων τους  Bob Dylan, Bobby Breen, Marlon Brandο, Marilyn Monroe,  Aubrey Beardsley, Sonny Liston, Albert Stubbins, Stan Laurel, Oliver HardyH. G. WellsOscar Wilde και Dylan Thomas. Στις προτάσεις του Lennon ήταν να συμπεριληφθούν στο εξώφυλλο τόσο ο Ιησούς Χριστός όσο και ο Αδόλφος Χίτλερ, προτάσεις που απορρίφθηκαν, ενώ η μορφή του Elvis Presley δε χρησιμοποιήθηκε λόγω του τεράστιου σεβασμού που έτρεφαν προς αυτόν τα μέλη των Beatles.


Το άλμπουμ θα γνωρίσει  τεράστια επιτυχία στα Charts και θα παραμείνει στην κορυφή για 27 εβδομάδες στη Μεγάλη Βρετανία και 15 εβδομάδες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έως σήμερα έχει πουλήσει περισσότερα από 30 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και θεωρείται ένα από τα πιο επιδραστικά άλμπουμ όλων των εποχών, ενώ έχει καταλάβει την πρώτη θέση της λίστας με τα 500 καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών του περιοδικού Rolling Stone.


Το 1968, το Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band κέρδισε 4 Grammy,  για το άλμπουμ της χρονιάς, του καλύτερου εξωφύλλου, της καλύτερης ηχογράφησης και των καλύτερων φωνητικών.


Original Release Date | 1967

Label | Parlophone

Producer | George Martin

Running Time | 39:36

Tracklist


1. Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band

2. With A Little Help From My Friends

3. Lucy In The Sky With Diamonds

4. Getting Better

5. Fixing A Hole

6. She's Leaving Home

7. Being For The Benefit Of Mr. Kite!

8. Within You Without You

9. When I'm sixty-four

10. Lovely Rita

11. Good Morning Good Morning

12. Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (Reprise)

13. A Day In The Life