• Νίκος Παπανικολάου

#BestOfTheRest: The Beatles - Revolver


Κάθε Κυριακή το Breakroom.gr επιλέγει ένα από τα άλμπουμ που πρέπει ν' ακούσεις πριν πεθάνεις.


Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


Ήταν το 1966, όταν οι Beatles θα κυκλοφορούσαν το έβδομο άλμπουμ τους. Ένα άλμπουμ που ουσιαστικά ήταν η εξέλιξη του Rubber Soul, που είχε προηγηθεί ένα χρόνο νωρίτερα, και αποτέλεσε μία υπέρβαση από τα άλμπουμ που είχαν προηγηθεί αλλά και στιχουργικά καθώς οι Beatles βρίσκονταν στις αρχές της ψυχεδελικής τους περιόδου. Οι πειραματισμοί του John Lennon και του Paul McCartney με το LSD ώθησε τους δύο να εντρυφήσουν περισσότερο σε φιλοσοφικές και πνευματικές αναζητήσεις της Ανατολής για τη φύση της ανθρώπινης ύπαρξης.


Παράλληλα ήταν και η περίοδος που οι σχέσεις των Beatles έδειχναν να βρίσκονται σε οριακό επίπεδο. Ο John Lennon ολοένα και αδιαφορούσε περισσότερο για τη μπάντα ενώ ο Paul McCartney προσπαθούσε να επωφεληθεί από την εξέλιξη αυτή για να γίνει μόνο αυτός η δύναμη των Beatles, με τον George Harrison να γίνεται, παράλληλα, ο τρίτος που θα συμμετάσχει στιχουργικά σε άλμπουμ των Beatles. Κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων, ο George Martin έφερε στα Abbey Road Studios τον Geoff Emerick, η συνεισφορά του οποίου υπήρξε καθοριστική στον τελικό ήχο του άλμπουμ αυτού.


Μουσικά, τα κομμάτια του Revolver ποικίλλουν σε πολλά είδη μουσικής: Από electronica και punk rock μέχρι διεθνή μουσική. Οι κριτικοί θα το θεωρήσουν, και όχι άδικα, ένα από τα σπουδαιότερα και πιο μεστά άλμπουμ των Beatles αλλά και μία επίδειξη δύναμης της μπάντας πως ήταν και θα παρέμεναν η μεγαλύτερη μπάντα όλων των εποχών.


Original Release Date | 1966


Label | Parlophone


Producer | George Martin


Running Time | 34:58


Tracklist


Side One

1. Taxman

2. Eleanor Rigby

3. I'm Only Sleeping

4. Love You To

5. Here, There and Everywhere

6. Yellow Submarine

7. She Said She Said


Side Two

1. Good Day Sunshine

2. And Your Bird Can Sing

3. For No One

4. Doctor Robert

5. I Want to Tell You

6. Got to Get You into My Life

7. Tomorrow Never Knows