• Νίκος Παπανικολάου

#BestOfTheRest: Talking Heads - Remain In Light


Κάθε Σάββατο, το Breakroom.gr επιλέγει ένα από τα άλμπουμ που πρέπει να ακούσεις πριν πεθάνεις.


Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


Το τελευταίο από τα τρία άλμπουμ που ηχογράφησαν με τον Brian Eno, έμελλε να είναι και το πιο ολοκληρωμένο τους. Είχε αρχικό τίτλο Melody Attack - ο οποίος τελικά απορρίφθηκε - και αποτελούσε μία μάχη μεταξύ των Tina Weymouth, Chris Frantz και Jerry Harrison για το ποιος θα κερδίσει την πρόσοχη τόσο του Brian Eno όσο και του frontman της μπάντας, David Byrne.


Έχοντας ηχογραφήσει όλα τα βασικά κομμάτια του άλμπουμ, η μπάντα επανενώθηκε το καλοκαίρι του 1980, στη Νέα Υόρκη, για να ολοκληρωθεί η δουλειά. Προκειμένου να καταφέρει να ξεφύγει από το δημιουργικό μπλοκάρισμα που είχε, ο David Byrne άρχισε να σκαλίζει μελωδίες - οι περισσότερες εκ των οποίων ήταν σε ένα ακόρντο. Αυτή η απλότητα, σε συνδυασμό με τα φωνητικά και το ρυθμό, δημιούργησαν ένα άλμπουμ το οποίο εντυπωσίασε και συνεχίζει να εντυπωσιάζει.


Το άλμπουμ κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1980 και ήταν το άλμπουμ που έδειξε στο κοινό, πως η ποπ μπορεί να είναι τόσο μουσική για το μυαλό όσο και μουσική για το σώμα. Η δημιουργία του άλμπουμ οδήγησε τα μέλη να χωριστούν σε δύο ομάδες - Eno και Byrne με Weymouth και Frantz - και ο Harrison είχε το ρόλο του μεσάζοντα. Αν και ο Eno αποχώρησε από την εξίσωση μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ, η ένταση που δημιουργήθηκε ήταν τόσο μεγάλη και αγεφύρωτη που η μπάντα διαλύθηκε δέκα χρόνια αργότερα.


Original Release Date| October 8, 1980


Label| Sire


Producer| Brian Eno


Running Time| 40:02


Tracklist

1. Born Under Punches (The Heat Goes On)

2. Crosseyed And Painless

3. The Great Curve

4. Once In A Lifetime

5. Houses In Motion

6. Seen And Not Seen

7. Listening Wind

8. The Overload

9. Fela's Riff

10. Unison

11. Double Groove

12. Right Start