• Νίκος Παπανικολάου

#BestOfTheRest: Sonic Youth - Goo


Κάθε Σάββατο, το Breakroom.gr επιλέγει ένα από τα άλμπουμ που πρέπει να ακούσεις πριν πεθάνεις.


Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


Έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του Goo, o σκηνοθέτης Dave Markey ταξίδεψε στην Ευρώπη μαζί με τους Sonic Youth - ένα ταξίδι που είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ, 1991: The Year That Punk Broke. Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζονται μπάντες λίγο πριν γίνουν παγκοσμίως γνωστές, όπως οι Sonic Youth, οι Dinosaur Jr., αλλά και οι Nirvana, σε ένα φιλμ ανεξέλεγκτο, χαοτικό και συναρπαστικό, όπως ακριβώς και η μουσική τους.


Οι Sonic Youth δημιουργήθηκαν το 1981 στη Νέα Υόρκη και προσπάθησαν να υιοθετήσουν τον ηχητικό πειραματισμό των Velvet Underground. Έχοντας μάθει τρικ από τον συνθέτη της avant-garde, Glenn Branca, με τον οποίον είχαν συνεργαστεί οι Thurston Moore και Lee Ranaldo, μία συνεργασία που επηρέασε και διαμόρφωσε το παίξιμο τους. Αν και το Goo αποτέλεσε το πρώτο άλμπουμ της μπάντας σε μεγάλη δισκογραφική, δεν πήγε πολύ καλά εμπορικά. Έχοντας στα backing vocals τον J. Mascis των Dinosaur Jr., και τον Chuck D. των Public Enemy να συμμετέχει στο άλμπουμ, το Goo παραήταν πειραματικό για την εποχή που κυκλοφόρησε. Παράλληλα η θεματολογία των κομματιών - όπως ανορεξία και κρίσεις πανικού - δε βοήθησαν καθόλου στο να γίνει αρεστό στα αυτιά των ακροατών.


Μέχρι και σήμερα, αν και πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν το Goo υπερεκτιμημένο, η αλήθεια είναι πως απλά είναι ένα αριστούργημα που κυκλοφόρησε τη λάθος εποχή. Είναι το δείγμα του πως μία underground μπάντα μπορεί να κάνει το μεγάλο άλμα και όχι απλά να επιβιώσει αλλά να μπορέσει να κρατήσει άθικτο τον δημιουργικό της πυρήνα, ενώ παράλληλα να προσελκύσει ένα ευρύτερο κοινό.


Original Release Date| June 26, 1990


Label| DGC


Producers| Nick Sansano - Ron Saint Germain

Running Time| 49:23


Tracklist


1. Dirty Boots

2. Tunic (Song for Karen)

3. Mary-Christ

4. Kool Thing

5. Mote

6. My Friend Goo

7. Disappearer

8. Mildred Pierce

9. Cinderella's Big Score

10. Scooter + Jinx

11. Titanium Exposé