• Νίκος Παπανικολάου

#BestOfTheRest: Saint Etienne - Foxbase Alpha


Κάθε Κυριακή το Breakroom.gr επιλέγει ένα από τα άλμπουμ που πρέπει ν' ακούσεις πριν πεθάνεις.


Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


Όλα τα παιδιά, καθώς μεγαλώνουν, προσπαθούν να φανταστούν τον ιδανικό κόσμο, την ιδανική δουλειά, το ιδανικό μέλλον. Μεγαλώνοντας τη δεκαετία το '80 στα προάστια του Λονδίνου, ο Bob Stanley και ο Peter Wiggs ήθελαν να ζήσουν στο Λονδίνο της δεκαετία του '60. Και στο Foxbase Alpha, μαζί με τη βοήθεια της Sarah Cracknell στα φωνητικά, περιγράφουν ακριβώς αυτό το όνειρο που είχαν ως παιδιά.


Ο τίτλος προέκυψε έπειτα από ένα inside joke μεταξύ του Stanley και του Wiggs για ένα δωμάτιο γεμάτο με ελκυστικές γυναίκες (τις οποίες αποκαλούν μυστικά αλεπούδες) ενώ το εξώφυλλο του άλμπουμ βασίζεται σε ένα παιδικό βιβλίο των 60's. Κατά την κυκλοφορία του, το άλμπουμ κατάφερε να γοητεύσει το κοινό με τις ποπ μελωδίες του, οι οποίες θύμιζαν Ronettes και μουσικά αρώματα περασμένων δεκαετιών. Ρομαντικών δεκαετιών. Αν κάποιος, ωστόσο, ψάχνει να ακούσει ένα ρετρό άλμπουμ, το Foxbase Alpha ουδέποτε υπήρξε τέτοιο. Οι Saint Etienne μπορεί να πάτησαν πάνω στις μελωδίες και στον ρομαντισμό των 60's, ωστόσο είναι ντυμένο με beats και συνθεσάιζερ καταφέρνοντας έτσι να δημιουργήσουν τη δική τους χορευτική κουλτούρα της δεκαετίας του '90.


Με κομμάτια όπως τα 'Girl VII', 'Spring', 'Nothing Can Stop Us' αλλά και την εξαιρετική διασκευή τους στο 'Only Love Can Break Your Heart' του Neil Young, το Foxbase Alpha υπήρξε το άλμπουμ που κατάφερε να γίνει έμπνευση για μετέπειτα μουσικούς, όπως οι Chemical Brothers. Και αν τα 60's ήταν η δεκαετία που το τροφοδότησε και τα 90's η δεκαετία που το δόμησε, το Foxbase Alpha ήταν το ποπ άλμπουμ που άκουγε όλος ο κόσμος.


Original Release Date | 1991


Label | Heavenly - Warner Bros.


Producers | Saint Etienne


Running Time | 48:27


Tracklist

1. This Is Radio Etienne

2. Only Love Can Break Your Heart

3. Wilson

4. Carnt Sleep

5. Girl VII

6. Spring

7. She's the One

8. Stoned to Say the Least

9. Nothing Can Stop Us

10. Etienne Gonna Die

11. London Belongs to Me

12. Like the Swallow

13. Dilworth's Theme