• Νίκος Παπανικολάου

#BestOfTheRest: Ramones - Ramones


Κάθε Κυριακή, το Breakroom.gr επιλέγει ένα από τα άλμπουμ που πρέπει ν' ακούσεις πριν πεθάνεις.


Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


Ήταν το 1976, όταν οι Ramones κυκλοφορούσαν το πρώτο τους, ομώνυμο, άλμπουμ. Ένα άλμπουμ στο οποίο ήθελαν να φαίνονται οι κοινωνικές τους και οι πολιτικές τους πεποιθήσεις. Ένα άλμπουμ που θα είχε μία μορφή προσωπικής δήλωσης. Ηχογραφήθηκε μέσα σε δύο μέρες με τη μπάντα να προσπαθεί να περιορίσει τη μουσική μέσα στα βασικά συστατικά της. Όχι σόλο, όχι πομπώδεις μουσικές, στην πραγματικότητα το ακριβώς αντίθετο από αυτό που πρέσβευαν οι Led Zeppelin τη δεκαετία εκείνη.


Οι στίχοι των κομματιών του άλμπουμ είναι εξίσου πολύ απλοί. Εφηβική τρέλα, δίψα για ζωή, καύλα και οργή. Ο Joey Ramone ουρλιάζει για αυτά που θέλει ('I Wanna Be Your Boyfriend') αλλά και για αυτά που δε θέλει ('I Don't Wanna Walk Around With You'). Μοναδικό κομμάτι που ίσως είναι λίγο πιο βαθύ ως προς το νόημα του, είναι το '53rd And 3rd', με στίχους γραμμένους για τα προσωπικά βιώματα του Dee Dee. Κατά την κυκλοφορία του, το πρώτο άλμπουμ των Ramones, δεν είχε την ανταπόκριση που θα περίμενε κανείς. Ελάχιστοι μουσικοί συντάκτες ασχολήθηκαν με αυτό και μοιραία το άλμπουμ απέτυχε να μπει στο αμερικάνικο Top 100 και στο βρετανικό Top 40.


Ωστόσο αυτοί που έφτασαν το άλμπουμ τόσο ψηλά ήταν τα παιδιά που έσπευσαν αν το αγοράσουν και βρήκαν μέσα στους στίχους του ένα κάλεσμα για αλλαγή. Η επανάσταση, η τρέλα, τα ακόρντα και ένα είδος μουσικής, η Punk στην προκειμένη, που ορίστηκε από τη μπάντα αυτή και οι επόμενοι, όπως οι Sex Pistols, οι Clash ή οι Buzzcocks πάτησαν πάνω στα ίχνη των Ramones για να δημιουργήσουν, και αυτοί, σπουδαία άλμπουμ.


Original Release Date | 1976


Label | Sire


Producer | Tommy Erdelyi - Craig Leon


Running Time | 29:04


Tracklist


1. Blitzkrieg Bop

2. Beat on the Brat

3. Judy Is a Punk

4. I Wanna Be Your Boyfriend

5. Chain Saw

6. Now I Wanna Sniff Some Glue

7. I Don't Wanna Go Down to the Basement

8. Loudmouth

9. Havana Affair

10. Listen to My Heart

11. 53rd & 3rd

12. Let's Dance

13. I Don't Wanna Walk Around with You

14. Today Your Love, Tomorrow the World