• Νίκος Παπανικολάου

#BestOfTheRest: Radiohead - The Bends


Κάθε Σάββατο, το Breakroom.gr επιλέγει ένα από τα άλμπουμ που πρέπει να ακούσεις πριν πεθάνεις.

Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


Είναι πάρα πολλές οι μπάντες που δεν κατάφεραν να αντέξουν το βάρος ενός χιτ, και στη συνέχεια κατέρρευσαν. Είτε γιατί προσπάθησαν να το αντιγράψουν και απέτυχαν, είτε γιατί πήραν μία άλλη κατεύθυνση και έχασαν τους φανς τους. Έχοντας κυκλοφορήσει το 'Creep', το οποίο οριακά δε τους διέλυσε, οι Radiohead κυκλοφόρησαν το The Bends.


Το άλμπουμ αποτέλεσε το πιο ροκ άλμπουμ της μπάντας έως σήμερα. Πριν ακόμη ξεκινήσουν να πειραματίζονται με ηλεκτρονικούς ήχους, η μπάντα έγραψε κομμάτια που ήταν αρκετά εύθραυστα - υπό την έννοια πως δεν ήταν 'Creep' - ωστόσο ήταν όλα κομμάτια που οι φανς τα λάτρεψαν. Από το 'Bones' μέχρι το 'Just' κι από το 'High And Dry' στο 'Fake Plastic Trees' και το 'Street Spirit (Fade Out)', η μπάντα όχι απλά δεν έπεσε στην παγίδα του one hit wonder, αλλά δημιούργησε ένα άλμπουμ διαχρονικό, που έχει τη δική του ξεχωριστή θέση στην ιστορία της μουσικής.


Παράλληλα το The Bends αποτέλεσε και το τέλος της εποχής του ροκ ήχου της μπάντας, αφού στα άλμπουμ που θα ακολουθούσαν, οι Radiohead θα ήταν πολύ πιο πειραματικοί, πολύ πιο ambient. Ωστόσο, το The Bends θα μείνει στην ιστορία ως το άλμπουμ που οι Radiohead χρησιμοποίησαν απλά συστατικά, τα ανάμιξαν σωστά, και έφτιαξάν ένα άλμπουμ - διαμάντι.


Original Release Date | 1995

Label | Parlophone

Producer | John Leckie

Running Time | 48:37

Tracklist

1. Planet Telex

2. The Bends

3. High and Dry

4. Fake Plastic Trees

5. Bones

6. (Nice Dream)

7. Just

8. My Iron Lung

9. Bullet Proof..I Wish I Was

10. Black Star

11. Sulk

12. Street Spirit (Fade Out)