• Νίκος Παπανικολάου

#BestOfTheRest: Radiohead - OK Computer


Κάθε Κυριακή, το Breakroom.gr επιλέγει ένα από τα άλμπουμ που πρέπει να ακούσεις πριν πεθάνεις.


Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


Radiohead – OK Computer

Το τρίτο άλμπουμ των Radiohead κυκλοφόρησε το 1997 και πιο συγκεκριμένα στις 21 Μαΐου. Το κομμάτι που πυροδότησε το άλμπουμ, ήταν το 'Lucky'. Οι Radiohead περιόδευαν στα πλαίσια της προώθησης του The Bends, όταν ο Brian Eno τους ζήτησε να γράψουν ένα κομμάτι για το άλμπουμ  The Help Album, το οποίο ήταν υπέρ φιλανθρωπικών οργανώσεων, με τους Radiohead να ηχογραφούν και να συμμετέχουν με το 'Lucky'. Ήταν τέτοια χαρά της μπάντας που έκανε κάτι τόσο εμπνευσμένο και χωρίς άγχος που έμμεσα οδήγησε και στο υπόλοιπο άλμπουμ. Ήταν το κομμάτι που διαμόρφωσε τον ήχο του OK Computer.

Οι Radiohead ήθελαν να ξεφύγουν από τον ήχο του The Bends. Και ήθελαν ο διάδοχος του να είναι ένα άλμπουμ το οποίο θα ηχογραφούσαν μόνοι τους, αδιαφορώντας για το ποια θα είναι η αποδοχή του κόσμου προς αυτό. Άλλωστε η προτροπή της δισκογραφικής εταιρείας ήταν το νέο άλμπουμ των Radiohead να είναι η συνέχεια του The Bends, με την προοπτική να πουλήσει 6 ή 7 εκατομμύρια αντίτυπα. Ωστόσο, τόσο ο Thom Yorke όσο και ο Johnny Greenwood, έκαναν το ακριβώς αντίθετο. Έβγαλαν ένα άλμπουμ που ουδεμία σχέση είχε με το The Bends. Και η ιστορία τους δικαίωσε.

Το OK Computer είναι βαθιά επηρεασμένο από τους R.E.M., την PJ Harvey, τους Beatles, τον Elvis Costello αλλά και το πρώτο άλμπουμ στο οποίο οι Radiohead πρόσθεσαν και νέα όργανα στον ήχο τους. Ήταν το άλμπουμ που εδραίωσε μουσικά τους Radiohead. Ακολούθησε η μεγαλύτερη παγκόσμια περιοδεία της μπάντας, από την οποία προέκυψε και το ντοκιμαντέρ Meeting People Is Easy, το οποίο αποτύπωσε τη δυσκολία των μελών της μπάντας να συμφιλιωθούν με τη δημοτικότητα τους.

Το OK Computer, σήμερα, θεωρείται ένα από τα 500 καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών. Μέχρι σήμερα, το άλμπουμ έχει πουλήσει περισσότερα από 12 εκατομμύρια αντίτυπα, πολλά εκ των οποίων τα πούλησε μέσα στον πρώτο χρόνο της κυκλοφορίας του.


Original Release Date | 1997

Label | Parlophone - Capitol

Producer | Nigel Godrich

Running Time | 53:21

Tracklist


1. Airbag

2. Paranoid Android

3. Subterranean Homesick Alien

4. Exit Music (For a Film)

5. Let Down

6. Karma Police

7. Fitter Happier

8. Electioneering

9. Climbing Up the Walls

10. No Surprises

11. Lucky

12. The Tourist