• Νίκος Παπανικολάου

#BestOfTheRest: Radiohead - In Rainbows


Κάθε Κυριακή το Breakroom.gr επιλέγει ένα από τα άλμπουμ που πρέπει ν' ακούσεις πριν πεθάνεις.


Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


Το 2007 ήταν η χρονιά που οι Radiohead προχώρησαν σε μία ριζοσπαστική κίνηση η οποία όρισε, λίγο έως πολύ, το μέλλον της διανομής της μουσικής και το κατά πόσο, τελικά, οι δισκογραφικές εταιρείες βοηθούσαν στην εξέλιξη της: Διέθεσαν το έβδομο τους άλμπουμ, In Rainbows, δωρεάν. Το ποτάμι ήταν, πλέον, αδύνατο να γυρίσει πίσω και ουσιαστικά αποτέλεσε τον προπομπό μίας τακτικής που θα ακολουθούσαν τόσο οι Radiohead όσο και ο Thom Yorke στο μέλλον.


Μία χρονιά νωρίτερα, το 2006, ο Thom Yorke είχε κυκλοφορήσει το εξαιρετικό The Eraser και οι προσδοκίες για το έβδομο άλμπουμ των Radiohead είχαν μεγαλώσει επικίνδυνα. Και το In Rainbows τις επιβεβαίωσε στο έπακρο. Ένα άλμπουμ που ήταν αριστουργηματικό από την αρχή ως το τέλος του. Με κομμάτια όπως το 'Bodysnatchers', το 'Nude', τo 'Reckoner', το 'House Of Cards', το 'Jigsaw Falling Into Place' και βέβαια το αξεπέραστο 'All I Need'.


Ξέχωρα από τη μουσική σημασία του άλμπουμ, οι Radiohead ήθελαν να κάνουν τον ακροατή να αναλογιστεί πόσο κοστίζει για εκείνον η τέχνη. Ο κόπος και η δουλειά μίας μπάντας ώστε να κυκλοφορήσει ένα άλμπουμ. Ή ακόμη πιο γενικά, ένα έργο τέχνης. Έναν πίνακα, ένα ποίημα, ένα βιβλίο. Ήθελαν να αναδείξουν πως η τέχνη, όποια κι αν είναι αυτή, πρόκειται για μία πολύ σοβαρή δουλειά, κάτι στο οποίο είχε εστιάσει και ο Jonny Greenwood λέγοντας πως "έχει πλάκα να σταματάμε τους ανθρώπους για λίγα δευτερόλεπτα και να τους βάλουμε να σκεφτούν πόσο αξίζει η μουσική".


Original Release Date | 2007


Label | Self - Released


Producer | Nigel Godrich


Running Time | 42:34


Tracklist


1. 15 Step

2. Bodysnatchers

3. Nude

4. Weird Fishes/Arpeggi

5. All I Need

6. Faust Arp

7. Reckoner

8. House of Cards

9. Jigsaw Falling into Place

10. Videotape