• Νίκος Παπανικολάου

#BestOfTheRest: R.E.M. - Out Of Time


Κάθε Κυριακή το Breakroom.gr επιλέγει ένα από τα άλμπουμ που πρέπει ν' ακούσεις πριν πεθάνεις.


Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


Μετά την κυκλοφορία του Green, το 1989, οι R.E.M. πέρασαν 11 μήνες στους δρόμους στα πλαίσια της εξαντλητικής παγκόσμιας περιοδείας τους. Ήταν τότε που σκέφτηκαν ν' αλλάξουν τα πράγματα ώστε το επόμενο άλμπουμ τους να ήταν διαφορετικό.


Ο Michael Stipe είχε πει, τότε, στον Pete Buck πως δεν ήθελε να βλέπει ηλεκτρική κιθάρα. Άλλωστε όλα τα μέλη της μπάντας ήξεραν να παίζουν περισσότερα από ένα όργανα και άπαντες θέλησαν να δοκιμάσουν κάτι νέο, κάτι μη δοκιμασμένο, μετά από δέκα χρόνια πορείας και έξι άλμπουμ. Ήταν το σημείο που αποφάσισαν ν' αλλάξουν τα όργανα που έπαιζε ο καθένας όλα αυτά τα χρόνια της κοινής τους πορείας και με τον τρόπο αυτό να δημιουργήσουν ένα νέο άλμπουμ.


Το αποτέλεσμα των ηχογραφήσεων και των προσπαθειών αυτών είχε το όνομα Out Of Time. Κυκλοφόρησε στις 12 Μαρτίου του 1991, με τον Michael Stipe να το χαρακτηρίζει ως ένα άλμπουμ σχετικά με τη μνήμη, το χρόνο και την αγάπη. Περιλάμβανε έντεκα κομμάτια τα οποία ξέφευγαν αρκετά από την αισθητική που είχε η μπάντα στα προηγούμενα άλμπουμ της.


Country, grunge, pop και μπαλάντες για σχέσεις προβληματικές και για φοβισμένα πλάσματα. Μία λίστα από επιπλέον μουσικούς βοήθησαν στη δημιουργία αυτής της νέας αισθητικής στο Out Of Time και φυσικά υπήρξε ένα άλμπουμ το οποίο περιείχε μερικές από τις σπουδαιότερες επιτυχίες των R.E.M., με πρώτο το 'Losing My Religion', αλλά και τα 'Shiny Happy People' και 'Low'. Αυτό, ωστόσο, δεν ώθησε το άλμπουμ να έχει άμεση απήχηση στο κοινό της μπάντας αλλά πήρε αρκετό καιρό μέχρι να καθιερωθεί ένα από σπουδαιότερα άλμπουμ στην ιστορία των R.E.M..


Original Release Date | 1991


Label | Warner Bros.


Producer | Scott Litt - R.E.M.


Running Time | 44:08


Tracklist


1. Radio Song

2. Losing My Religion

3. Low

4. Near Wild Heaven

5. Endgame

6. Shiny Happy People

7. Belong

8. Half a World Away

9. Texarkana

10. Country Feedback

11. Me in Honey