• Νίκος Παπανικολάου

#BestOfTheRest: Neil Young - Harvest


Κάθε Σάββατο το Breakroom.gr επιλέγει ένα από τα άλμπουμ που πρέπει ν' ακούσεις πριν πεθάνεις.


Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


To Harvest υπήρξε ένα από τα άλμπουμ που έπιασε απόλυτα τον παλμό της εποχής του: Από τη μία, το θάνατο του κινήματος της αντικουλτούρας του Σαν Φρανσίσκο, κι από την άλλη το κυνισμό της γενιάς του Watergate.


Για πολλούς θα αποτελέσει το ζενίθ της δημιουργικότητας του Neil Young, ο οποίος με τη βοήθεια των Linda Rondstadt και James Taylor, έγραψε ένα από τα πιο σπουδαία κομμάτια όλων των εποχών, το 'Heart Of Gold'. Η επιτυχία του κομματιού θα κυνηγούσε τον Neil Young για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, κάτι που τον ανάγκασε να σταματήσει να το παίζει live. Πέρα από το 'Heart Of Gold', το Harvest αποτελεί ένα άλμπουμ με μερικά από τα σπουδαιότερα κομμάτια που έχει ερμηνεύσει ποτέ ο Neil Young. Από το 'Alabama' και την αναφορά του στη διαφθορά της Νότιας Ζώνης των Ηνωμένων Πολιτειών, το προσωπικό 'The Needle And The Damage Done', μέχρι και το 'Old Man, τον φόρο τιμής του Young στο άνθρωπο που φρόντιζε το ράντζο του.


Ωστόσο ο ίδιος, κατάφερε να ξεπεράσει γρήγορα την επιτυχία του Harvest, και η πλειονότητα των δίσκων που κυκλοφόρησε την ίδια δεκαετία, είχαν έναν πιο ανασκοπικό τόνο, κυρίως της συνειδητοποίησης για τη χώρα στην οποία ζει, μέσω μελωδιών της punk και της blues. Ακόμη κι αν υπάρχουν σπουδαιότερα άλμπουμ μουσικά - που υπάρχουν - το Harvest αποτελεί ένα από τα πιο ειλικρινή και ωμά άλμπουμ για μία γενιά που έχασε την αθωότητα της γρήγορα.


Original Release Date | 1972


Label | Reprise


Producer | Neil Young - Elliot Mazer - Henry Lewy - Jack Nitzsche


Running Time | 37:11


Tracklist

1. Out on the Weekend

2. Harvest

3. A Man Needs a Maid

4. Heart of Gold

5. Are You Ready for the Country?

6. Old Man

7. There's a Worl

8. Alabama" – 4:02

9. The Needle and the Damage Done

10. Words (Between the Lines of Age)