• Νίκος Παπανικολάου

#BestOfTheRest: Moby - PlayΚάθε Κυριακή το Breakroom.gr επιλέγει ένα από τα άλμπουμ που πρέπει να ακούσεις πριν πεθάνεις.


Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


Το Play ήταν η πρώτη προσπάθεια του Moby να κάνει ένα άλμπουμ με ηλεκτρονική μουσική, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν μελωδίες που δε γινόταν να μην σου αρέσουν. Στην πραγματικότητα ήταν ένα dance άλμπουμ βαθιά επηρεασμένο από τα blues, τη gospel και τη rock μουσική. Κατά κόσμον Richard Melville Hall, o Moby απέκτησε το όνομα του από το Moby Dick, ενώ κατά τη διάρκεια της καριέρας του έπαιζε κιθάρα σε hardcore μπάντες, πριν κατασταλάξει πως η αφετηρία του ήχου που θα τον καθόριζε θα ήταν το Play, κάτι που είχε ξεκινήσει να φαίνεται λίγο νωρίτερα από την κυκλοφορία του Play, με την κυκλοφορία του I Like To Score. Ο Moby ήταν κοντά στο να βρει αυτό που έψαχνε καλλιτεχνικά.


Αν και πολλά κομμάτια του άλμπουμ θεωρούνται ηλεκτρονικά, όπως τα 'Honey' και 'Bodyrock', στην πραγματικότητα το Play θεωρείται ένα ποπ άλμπουμ. Η επιρροή του από τη gospel είναι χαρακτηριστική στο 'Honey', όταν ο Moby πήρε ένα σύντομο sample της Bessie Jones, τραγουδίστρια του είδους, και το μετέτρεψε στο κομμάτι αυτό. Για το 'Why Does My Heart Feel So Bad?' χρησιμοποιεί την Shining Light Gospel Choir για τις αρχικές γραμμές του κομματιού, πράγμα που συμβαίνει και με το 'Run On' όταν προσθέτει μέσα του φωνητικά από τους Bill Landford And The Landfordaires.


Μέχρι σήμερα, το Play, έχει πουλήσει περισσότερα από δύο εκατομμύρια αντίτυπα ενώ έχει αποτελέσει το πιο εμπορικό άλμπουμ του Moby, καταφέρνοντας να βρεθεί στις πρώτες θέσεις των charts τη χρονιά που κυκλοφόρησε.


Original Release Date | 1999


Label | V2


Producer | Moby


Running Time | 62:43


Tracklist


1. Honey

2. Find My Baby

3. Porcelain

4. Why Does My Heart Feel So Bad?

5. South Side

6. Rushing

7. Bodyrock

8. Natural Blues

9. Machete

10. 7

11. Run On

12. Down Slow

13. If Things Were Perfect

14. Everloving

15. Inside

16. Guitar Flute & String

17. The Sky Is Broken

18. My Weakness