#BestOfTheRest: Michael Jackson - Thriller


Κάθε Σάββατο, το Breakroom.gr επιλέγει ένα από τα άλμπουμ που πρέπει ν' ακούσεις πριν πεθάνεις.


Γράφει η Σέβη Σταυριανάκου


Αν και οι συστάσεις για τον βασιλιά της ποπ κρίνονται ελαφρώς περιττές, οφείλω να αναφερθώ στην πορεία του, τόσο ως καλλιτέχνης όσο και γενικότερα ως προσωπικότητα. Προφανώς, αναφέρομαι στον Michael Jackson, το όγδοο εκ των δέκα (!) παιδιών της οικογένειας Jackson, ο οποίος αν και υπήρξε αρκετά βασανισμένος έχοντας αρκετά επίπονα παιδικά χρόνια εξαιτίας της προβληματικής σχέσης με τον πατέρα του, κατάφερε να ξεχωρίσει και να αφήσει τη δική του ιστορία στο χώρο της μουσικής αλλά και του χορού, αποτελώντας πρότυπο για αρκετούς καλλιτέχνες. Η μουσική του πορεία ξεκίνησε μέσα από τους Jackson 5, μια πενταμελή -ποιος θα το περίμενε- μπάντα αποτελούμενη από τους Jackie, Tito, Jermaine αρχικά, και τους Michael και Marlon έπειτα, που έκανε την παρθενική της εμφάνιση στον κόσμο της μουσικής το 1967. Η μπάντα κινήθηκε στους ήχους της r’n’b, της soul και της funk μουσικής προσαρμόζοντάς την στην ποπ της εποχής, και αποτέλεσε πάτημα για τα μέλη της να εξελιχτούν και να αποκτήσουν τη δική τους solo καριέρα.


Έτσι, η συνεργασία της Epic Records με τους Jackson 5 άνοιξε τον δρόμο στον Michael να εξελιχτεί και να ξεχωρίσει ανάμεσα στα αδέρφια του. Κυκλοφορώντας διάφορα άλμπουμ τόσο ως solo performer όσο και με τους Jackson 5, ο Michael αναδείχτηκε ως teen idol και άρχισε να αναγνωρίζεται σημαντικά το ταλέντο του. Η απόδοση του στο τραγούδι και στον χορό δεν μπορούσε να αμφισβητηθεί από κανέναν. Ωστόσο, έκρηξη στα charts προκάλεσε η κυκλοφορία του δίσκου που δε δύναται να μην έχεις ακούσει πριν πεθάνεις. Αναφέρομαι στο Thriller (1982), το έκτο σε σειρά στούντιο άλμπουμ του, που δέχτηκε τεράστια απήχηση κι εκτινάχτηκε στα charts, αποστομώνοντας αρκετούς που το είχαν πάρει με στραβό μάτι.


Στο θέμα μας λοιπόν... Το Thriller αν και αποτελεί ένα αρκετά χορευτικό άλμπουμ, ο στίχος του κινήθηκε σε σκοτεινά μονοπάτια με το μεταφυσικό να κυριαρχεί. Απ’ το πρώτο κιόλας τραγούδι αρχίζεις να μπαίνεις στο μουντ της ντίσκοοοο. 'Wanna Be Startin’ Somethin’' και ήδη έχουμε τη βάση για πολλά κομμάτια που θα καθορίσουν την μετέπειτα ποπ. Συνεχίζει λίγο πιο ήπια σε soul ρυθμούς μέχρι τη στιγμή που ακούγονται κάτι γρυλίσματα λύκων. Σηκώνεσαι, βάζεις γυαλί, παίρνεις ύφος ντίβας στα 80’s και αρχίζεις να κάνεις επίδειξη των χορευτικών σου ικανοτήτων. Εκείνη την ώρα είσαι ο Michael Jackson στο γνωστό βίντεο κλιπ. Κάνεις -ή νομίζεις ότι κάνεις τέλος πάντων- όλες τις χορευτικές κινήσεις, ακόμα κι αυτές των κομπάρσων στην τελευταία σειρά. Δε σταματά ο χορός όμως. Επόμενο κομμάτι το 'Beat It'. Όποιος δεν έχει σηκωθεί να χορέψει στο άκουσμα του, παρακαλώ να σταματήσει εδώ την ανάγνωση. Φάνκι, χορευτικό με ροκ πινελιές, προερχόμενες απ’ την κιθάρα του Eddie Van Halen. Παραμένεις όρθιος όμως, γιατί έρχεται το επόμενο χιτάκι, το 'Billie Jean'. Ερωτικό σχεδόν, ρυθμικό και βγαλμένο για να ακούγεται στη ντίσκο -και σε κάθε ελληνικό γάμο!-. Ηρεμούμε στο υπόλοιπο του δίσκου και αντιλαμβανόμαστε ότι δεν έχουμε καμία φυσική κατάσταση.


Δεν μένουν πολλά για να πει κανείς γι’ αυτό το άλμπουμ. Θέλω μόνο να σημειώσω το πόσο διαχρονικό μπορεί να είναι ένα ποπ προϊόν καμιά φορά αν το έχει επιμεληθεί κάποιος σωστά. Νομίζω είναι απ’ τα άλμπουμ που μπορείς να ακούς σε διάφορες φάσεις της ζωής σου και να ναι πάλι σαν την πρώτη. Μπράβο του, του αείμνηστου Michael.


Original Release Date | 1982


Label | Epic


Producer | Quincy Jones


Running Time | 42:19


Tracklist

1. Wanna Be Startin' Somethin'

2. Baby Be Mine

3. The Girl Is Mine

4. Thriller

5. Beat It

6. Billie Jean

7. Human Nature

8. P.Y.T. (Pretty Young Thing)

9. The Lady in My Life