• Νίκος Παπανικολάου

#BestOfTheRest: Massive Attack - Blue Lines


Κάθε Κυριακή το Breakroom.gr επιλέγει ένα από τα άλμπουμ που πρέπει ν' ακούσεις πριν πεθάνεις.


Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


Το πρώτο άλμπουμ των Massive Attack αποτέλεσε, επί της ουσίας, μία μουσική επανάσταση εναντίον μίας τάσης που συγχώνευε το hip hop με downtempo ρυθμούς και που ανέδειξε ονόματα όπως αυτά των Morcheeba και των Groove Armada. Οι Massive Attack θέλησαν να κάνουν κάτι εντελώς διαφορετικό και δούλεψαν πάνω στο άλμπουμ αυτό για οχτώ μήνες με διαλείμματα όπως είπαν "για τα Χριστούγεννα και το Παγκόσμιο Κύπελλο". Στο άλμπουμ αυτό υλοποιήθηκαν ιδέες που υπήρχαν για επτά χρόνια, τουλάχιστον, οι οποίες δεν είχαν βρει πρόσφορο έδαφος για να αποκτήσουν μουσική υπόσταση.


Το Blue Lines θεωρείται, από μεγάλη μερίδα του μουσικού κοινού, ως το πρώτο άλμπουμ της trip hop, ένα άλμπουμ που κατάφερε να σαρώσει εμπορικά και κριτικά, πράγμα απόλυτα δίκαιο. Αν η χημεία του Robert Del Naja με τον Grantley Marshall και τον Andrew Vowles είναι εγγυημένη, οι προσθήκες των Shara Nelson και Tricky ήταν αυτές που απογείωσαν το άλμπουμ, αν και οι Massive Attack πόνταραν περισσότερο στη συμμετοχή του Horace Andy, η οποία δεν αποδείχθηκε και τόσο δημοφιλής στο κοινό τους.


"Ήμασταν οι τεμπέληδες του Bristol. Ήταν η Neneh Cherry που μας κλώτσησε για να σηκωθούμε και να μπούμε στο στούντιο. Ηχογραφήσαμε πολύ στο σπίτι της, στο δωμάτιο του μωρού της" είχε πει στο παρελθόν ο Daddy G aka Grantley Marshall για τη δημιουργία του άλμπουμ αυτού που είχε ως highlights του κομμάτια όπως τα 'Safe From Harm', 'Five Man Army' και 'Unfinished Sympathy' σε ένα σύνολο καθόλα ίσο κατά τ' άλλα.


Original Release Date | 1991


Label | Wild Bunch / Virgin


Producers | Massive Attack - Jonny Dollar - Booga Bear


Running Time | 45:02


Tracklist

1. Safe From Harm (featuring. Shara Nelson)

2. One Love (featuring. Horace Andy)

3. Blue Lines

4. Be Thankful For What You've Got (featuring. Tony Bryan)

5. Five Man Army (featuring. Horace Andy)

6. Unfinished Sympathy (featuring. Shara Nelson)

7. Daydreaming (featuring. Shara Nelson)

8. Lately (featuring. Shara Nelson)

9. Hymn Of The Big Wheel (featuring. Horace Andy & Neneh Cherry)