• Νίκος Παπανικολάου

#BestOfTheRest: Lou Reed - Transformer


Κάθε Κυριακή, το Breakroom.gr επιλέγει ένα από τα άλμπουμ που πρέπει ν' ακούσεις πριν πεθάνεις.


Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


Με τον Lou Reed να αναλαμβάνει τους στίχους και τον David Bowie τον ήχο, το Transformer δε θα μπορούσε να μην αποτελέσει ένα από τα καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών. Η γνωριμία των δύο μας χάρισε ένα δίσκο που εξερεύνησε αλλά και καθόρισε αυτό που σήμερα λέμε glam rock. Ο Lou Reed είχε αποχωρήσει τη δεκαετία του '70 από τους Velvet Underground, όχι με τον καλύτερο τρόπο. Το Λονδίνο αντικατέστησε τη Νέα Υόρκη, αναφορικά με το που βρισκόταν η δράση. Η πρώτη προσπάθεια του Lou Reed με την RCA δε στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, αφού το πρώτο του ομώνυμο άλμπουμ, μάλλον μέτριο θα το έλεγε κανείς.


Στη δεύτερη ευκαιρία που του δόθηκε, ωστόσο, είχε πλάι του μία διάνοια που άκουγε στο όνομα David Bowie. Ήταν ο ίδιος που κατάφερε να εκμαιεύσει από τον Lou Reed ένα ύφος τραγουδιών που δεν είχε κυκλοφορήσει ποτέ ως τότε, αν σκεφτεί κανείς πως τα κομμάτια του Lou Reed πριν από τον δίσκο αυτό ήταν πιο στεγνά, πιο ποιητικά. 'Walk On The Wild Side', 'Satellite Of Love' και 'Perfect Day' ήταν μερικά από τα χαρακτηριστικότερα κομμάτια του άλμπουμ. Οι ήχοι ταίριαξαν απόλυτα αρμονικά με τα φωνητικά του Reed, το μπάσο και το σαξόφωνο προσέδωσαν μία αίσθηση καμπαρέ, μία παρότρυνση στους νέους να ανακαλύψουν τη ζωή την ίδια.


Το Transformer, ως και σήμερα, παραμένει το εμπορικότερο άλμπουμ του Lou Reed και η μεγαλύτερη απόδειξη του βάθους που μπορούσε να φτάσει, και έφτασε, η καριέρα του Lou Reed.


Original Release Date | 1972


Label | RCA


Producer | David Bowie - Mick Ronson


Running Time | 37:00


Tracklist


1. Vicious

2. Andy's Chest

3. Perfect Day

4. Hangin' 'Round

5. Walk on the Wild Side

Side Two

6. Make Up

7. Satellite of Love

8. Wagon Wheel

9. New York Telephone Conversation

10. I'm So Free

11. Goodnight Ladies