• Νίκος Παπανικολάου

#BestOfTheRest: Led Zeppelin - Led Zeppelin II


Κάθε Σάββατο, το Breakroom.gr επιλέγει ένα από τα άλμπουμ που πρέπει να ακούσεις πριν πεθάνεις.


Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


To δεύτερο άλμπουμ των Led Zeppelin είναι ένα από τα πιο αξιοσημείωτα άλμπουμ της μπάντας, όχι μόνο για τα κομμάτια και τη μουσική, αλλά και για το πόσο λίγο χρόνο είχαν προκειμένου να το ολοκληρώσουν.


Η μπάντα έγραψε το άλμπουμ μέσα σε λεωφορεία περιοδειών και αεροπλάνα - εν μέσω περιοδείας - καθώς αυτός ήταν ο μόνος ελεύθερος χρόνος που είχαν. Η έλλειψη χρόνου οδήγησε τη μπάντα σε μία πιο απλουστευμένη μουσική προσέγγιση, δηλαδή την επιστροφή σε βασικά είδη μουσικής. Αυτό αποτυπώνεται σε κομμάτια όπως τα 'Whole Lotta Love', 'The Lemon Song', και 'Bring It On', τα οποία έχουν ως βάση τα στάνταρ της blues και έχουν μία ωμότητα, η οποία ενδεχομένως να μην υπήρχε αν είχαν διαθέσιμο περισσότερο χρόνο και μεγαλύτερο μπάτζετ.


Επιπλέον, οι Zeppelin δεν επηρεάστηκαν από τις καθημερινές συναυλίες και την ένταση αυτών, και κατάφεραν να διοχετεύσουν την απαιτούμενη ισχύ που έπρεπε για να δημιουργήσουν κομμάτια όπως το 'Ramble On' ή το 'Thank You'. Φυσικά, για να γίνει αυτό, έπρεπε να έχεις στο δυναμικό σου μουσικούς όπως ο Jimmy Page, o John Bonham, o John Paul Jones και ο Robert Plant. Άλλωστε το άλμπουμ αυτό κατόρθωσε να βγάλει κομμάτια που έμειναν για πάντα στην ιστορία της μουσικής, όπως το 'Whole Lotta Love', το οποίο ποτέ δεν θεωρήθηκε ξεπερασμένο ή βαρετό, αλλά αντιθέτως αποτελεί ίσως ένα από τα τρία πρώτα κομμάτια που πρέπει να ακούσει όποιος δεν έχει ακούσει ποτέ του ροκ μουσική.


Είναι ένα άλμπουμ το οποιό είναι τρομερά ισορροπημένο - γεμάτο φως και σκοτάδι - αλλά παράλληλα ένα άλμπουμ που αναδεικνύει το γιατί οι Led Zeppelin είναι μία από τις σπουδαιότερες μπάντες που υπήρξαν ποτέ.


Original Release Date| October 22, 1969

Label| Atlantic Records

Producer| Jimmy Page


Running Time| 41:38

Tracklist


1. Whole Lotta Love

2. What Is and What Should Never Be

3. The Lemon Song

4. Thank You

5. Heartbreaker

6. Living Loving Maid (She's Just a Woman)

7. Ramble On

8. Moby Dick (instrumental)

9. Bring It On Home