• Νίκος Παπανικολάου

#BestOfTheRest: Kasabian - West Ryder Pauper Lunatic Asylum


Κάθε Κυριακή το Breakroom.gr επιλέγει ένα από τα άλμπουμ που πρέπει ν' ακούσεις πριν πεθάνεις.


Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


Ήταν το 2009 όταν οι Kasabian κυκλοφόρησαν το τρίτο, κατά σειρά, studio άλμπουμ τους το οποίο είχε τον (αρκετά) μακροσκελή τίτλο, West Ryder Pauper Lunatic Asylum και το πρώτο άλμπουμ στο οποίο δε δούλεψαν μαζί με τον Christopher Karloff, ο οποίος είχε άμεση συμμετοχή στα δύο προηγούμενα άλμπουμ τους. Ο Karloff ήταν ο άνθρωπος που υπέγραφε τα περισσότερα κομμάτια των Kasabian στα προηγούμενα άλμπουμ και η αποχώρηση του στα μέσα των ηχογραφήσεων του δεύτερου τους άλμπουμ ήταν η ευκαιρία που έψαχνε ο Serge Pizzorno ώστε να αναδειχθεί η βασική δύναμη πίσω από τους στίχους των κομματιών.


Έτσι, το West Ryder Pauper Lunatic Asylum ήταν το πρώτο άλμπουμ το οποίο είχε, εξ' ολοκλήρου, τη σφραγίδα του Serge Pizzorno και παράλληλα αποτέλεσε το άλμπουμ το οποίο γνώρισε τους Kasabian σε ένα ευρύτερο κοινό, ανεβάζοντας τους παράλληλα σε ένα άλλο επίπεδο στη μουσική κατάταξη. Ο Serge Pizzorno, κατά την κυκλοφορία του άλμπουμ, δήλωσε πως για εκείνον αποτέλεσε το soundtrack μίας φανταστικής ταινίας στην οποία θα πρωταγωνιστούσε η ηθοποιός Rosario Dawson.


Ο τίτλος του άλμπουμ προκύπτει ήταν το όνομα ψυχιατρικών εγκαταστάσεων στο Δυτικό Yorkshire, το 1880. Εκεί κατέληγαν όλοι οι φτωχοί, οι οποίοι είχαν σοβαρές ψυχολογικές παθήσεις ενώ στη συνέχεια οι εγκαταστάσεις αναβαθμίστηκαν για να φιλοξενούν τους εύπορους της τότε εποχής. Κάθε κομμάτι του άλμπουμ αντιπροσωπεύει και έναν τρόφιμο του West Ryder Pauper Lunatic Asylum κατά τον Serge Pizzorno.


Εμπορικά και κριτικά, με κομμάτια όπως τα 'Fire', 'Where Did All The Love Go?', 'Underdog' και 'Vlad The Impaler', το άλμπουμ σάρωσε καθώς βρέθηκε στην πρώτη θέση πολλών charts ενώ ο μουσικός Τύπος έσπευσε να το αποθεώσει. Παράλληλα, όταν από τα υποψήφια άλμπουμ για την κατάκτηση του Mercury Prize της χρονιάς εκείνης ενώ το περιοδικό Q το ανακήρυξε ως το καλύτερο άλμπουμ του 2009.

Original Release Date | 2009


Label | RCA - Columbia


Producers | Dan The Automator - Sergio Pizzorno


Running Time | 51:59


Tracklist

1. Underdog

2. Where Did All The Love Go?

3. Swarfiga

4. Fast Fuse

5. Take Aim

6. Thick As Thieves

7. West Ryder Silver Bullet

8. Vlad The Impaler

9. Ladies And Gentlemen (Roll The Dice)

10. Secret Alphabets

11. Fire

12. Happiness