• Νίκος Παπανικολάου

#BestOfTheRest: Joy Division - Unknown Pleasures


Κάθε Κυριακή το Breakroom.gr επιλέγει ένα από τα άλμπουμ που πρέπει ν' ακούσεις πριν πεθάνεις.


Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


Μετά την κυκλοφορία του EP τους Factory Sample το 1978, οι Joy Division κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ έναν χρόνο αργότερα. Ηχογραφήθηκε μέσα σε μία βδομάδα στα Strawberry Studios στο Stockport, έχοντας ως παραγωγό τον σπουδαίο Martin Hannett, τον άνθρωπο που κατάφερε να βγάλει το μέγιστο στο κάθε μέλος της μπάντας, χαρίζοντας ένα άλμπουμ ορόσημο. Η κιθάρα του Bernard Sumner, το μπάσο του Peter Hook, τα ντραμς του Steven Morris και τη φωνή του Ian Curtis σε συνδυασμό με ψηφιακά εφέ που θα χρησιμοποιούνταν πρώτη φορά σε ηχογράφηση άλμπουμ, απόκοσμες κραυγές και ήχους από σπασμένα γυαλιά, δημιούργησαν ακριβώς την ατμόσφαιρα που ήθελε να περάσει ο Curtis.


Από τις εμπειρίες του ως επιληπτικός στο 'She's Lost Control', την παράνοια του 'Shadowplay', το φόβο του θανάτου στο 'New Dawn Fades' και το στοιχειωμένο 'I Remember Nothing', το Unknown Pleasures δικαιολόγησε στο έπακρο τη φήμη που είχε δημιουργήσει η μπάντα μέσω των live εμφανίσεων της, αποδεικνύοντας πως θα αποτελούσε κάτι το ριζοσπαστικό στη μουσική ως ήταν γνωστή ως τότε. Το εξώφυλλο από μόνο του προετοίμαζε τον ακροατή πως το άλμπουμ περιέχει ένα χρώμα και μόνο: Το μαύρο. Τα ραδιοκύματα ενός διάττοντα αστέρα σε ένα μινιμαλιστικό μαύρο εξώφυλλο, αποτέλεσαν ένα από τα πιο γνωστά εξώφυλλα όλων των εποχών στην παγκόσμια μουσική.


Εμπορικά και κριτικά, το Unknown Pleasures αποτέλεσε έναν θρίαμβο αν και ένας κριτικός δήλωσε πως το άλμπουμ αποτελεί το ιδανικό συνοδευτικό για μία αυτοκτονία. 27 χρόνια μετά όμως, το Unknown Pleasures συνεχίζει να ακούγεται με το ίδιο δέος και την ίδια προσήλωση που ακούστηκε το 1979.


Original Release Date | 1979


Label | Factory


Producer | Martin Hannett


Running Time | 39:24


Tracklist


Side A

1. Disorder

2. Day Of The Lords

3. Candidate

4. Insight

5. New Dawn Fades


Side B

6. She's Lost Control

7. Shadowplay

8. Wilderness

9. Interzone

10. I Remember Nothing