• Νίκος Παπανικολάου

#BestOfTheRest: John Lennon - Imagine


Κάθε Κυριακή το Breakroom.gr επιλέγει ένα από τα άλμπουμ που πρέπει ν' ακούσεις πριν πεθάνεις.


Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


Μετά από τις αυτοαναφορικές απολογίες του στο πρώτο του σόλο άλμπουμ, Plastic Ono Band, ο John Lennon χρειαζόταν κάτι που θα του επανέφερε την ελπίδα μέσα του, ακόμη κι αν αυτή ήταν ουτοπική. Μία ουτοπία διανθισμένη από τη μουσικότητα που θα παρείχε μία ομάδα σπουδαίων μουσικών όπως οι George Harrison, Klaus Voorman, Nicky Hopkins, Jim Keltner, Alan White και King Curtis μεταξύ άλλων. To Imagine κατάφερε να γίνει ένα από τα πιο εμβληματικά κομμάτια στην ιστορία της μουσικής σαρώνοντας παράλληλα τα charts και τις πωλήσεις.


Με παραγωγό τον Phil Spector, ο Lennon κατάφερε να δημιουργήσει ένα κομμάτι για το οποίο ο κόσμος τον θυμάται ως το Σκαθάρι που που έγραψε έναν ύμνο για έναν καλύτερο κόσμο σε αντίθεση με την σκληρή πραγματικότητα που υπήρχε και υπάρχει γύρω μας. Ωστόσο, το άλμπουμ δεν αναλώθηκε μόνο σε ένα κομμάτι καθώς θα περιλάμβανε μέσα του ορισμένα από τα πιο ερωτικά κομμάτια που έχουν γραφτεί από άντρα σε γυναίκα: Από το 'Oh My Love' και το 'Jealous Guy' μέχρι τις πολιτικές επεκτάσεις του 'Gimme Some Truth'.


Το Imagine αποτέλεσε μία αυτοπροσωπογραφία ενός ανθρώπου που την ίδια στιγμή ήταν ευαίσθητος και οργισμένος, ανασφαλής και απόλυτος και μέχρι και σήμερα θα παραμένει ένα άλμπουμ διαχρονικό που παρά τους επικίνδυνους και σκληρούς καιρούς που ζούμε, θα συνεχίζει να δίνει την ελπίδα που τόσο χρειαζόμαστε.


Original Release Date | 1971


Label | Apple


Producers | John Lennon - Yoko Ono - Phil Spector


Running Time | 39:29


Tracklist


Side One

1. Imagine

2. Crippled Inside

3. Jealous Guy

4. It's So Hard

5. I Don't Want to Be a Soldier


Side Two

Gimme Some Truth

Oh My Love

How Do You Sleep?

How?

Oh Yoko!