• Νίκος Παπανικολάου

#BestOfTheRest: Jeff Buckley - Grace


Κάθε Κυριακή το Breakroom.gr επιλέγει ένα από τα άλμπουμ που πρέπει ν' ακούσεις πριν πεθάνεις.


Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


Σε μία εποχή που το soundtrack της μελαγχολίας καθοριζόταν από γρατζουνίσματα κιθάρας, η μελωδίες και η αισθητική του Jeff Buckley δημιούργησαν μία νέα προοπτική. Γιος του θρύλου της folk, Tim Buckley, o Jeff ηχογράφησε το πρώτο του live EP σε μία μικρή καφετέρια του East Village της Νέας Υόρκης. Πριν ακόμη κυκλοφορήσει από την Columbia το φθινόπωρο του '94, ο Jeff Buckley είχε αρχίσει να δημιουργεί το πρώτο του LP, Grace.


Δέκα κομμάτια, ύμνοι στη μοναξιά, την απώλεια και την ανικανότητα ενός ανθρώπου σε προβληματικές εποχές, οι στίχοι του Grace είναι ποτισμένοι με μελαγχολία αλλά και την πλημμύρα συναισθημάτων που πηγάζει από τα φωνητικά του Jeff Buckley και τη μουσική που τα συνοδεύει. Με κομμάτια όπως το 'Last Goodbye' που σου διαλύει την καρδιά, το 'Lover', 'You Should've Come Over', το 'Mojo Pin', το 'Dream Brother' και φυσικά τη στοιχειωμένη, πλέον, διασκευή που έκανε στο 'Hallelujah' του Leonard Cohen, μία διασκευή που σε κάνει να αναρωτιέσαι ποιος ήταν αυτός που ερμήνευσε πρώτος το κομμάτι αυτό.


Το Grace θεωρείται, πλέον, ένα από τα πιο κλασικά άλμπουμ, το οποίο αποθεώθηκε από τους κριτικούς και τους μουσικούς για την μουσική δεξιοτεχνία του Jeff Buckley, ενός καλλιτέχνη από τον οποίο όλοι περίμεναν ένα λαμπρό μέλλον στη μουσική, ωστόσο η πραγματικότητα είχε άλλα σχέδια: Θα πνιγεί σε ποτάμι, σε ηλικία 30 ετών, τον Μάιο του 1997, αφήνοντας μας μία μικρή μα τόσο σημαντική κληρονομιά.


Original Release Date | 1994


Label | Columbia


Producers | Jeff Buckley - Andy Wallace


Running Time | 51:43


Tracklist

1. Mojo Pin

2. Grace

3. Last Goodbye

4. Lilac Wine

5. So Real

6. Hallelujah

7. Lover, You Should've Come Over

8. Corpus Christi Carol

9. Eternal Life

10. Dream Brother

* To κομμάτι Forget Her κυκλοφόρησε μετά το θάνατο του Jeff Buckley και συμπεριλήφθηκε σε όλες τις μεταθανάτιες επανακυκλοφορίες του Grace