• Νίκος Παπανικολάου

#BestOfTheRest: Happy Mondays - Pills 'N' Thrills And Bellyaches


Κάθε Κυριακή το Breakroom.gr επιλέγει ένα από τα άλμπουμ που πρέπει ν' ακούσεις πριν πεθάνεις.


Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


Στις αρχές της δεκαετία του '90, οι Happy Mondays κυκλοφόρησαν ίσως το σπουδαιότερο άλμπουμ της ιστορίας τους, το Pills 'N' Thrills And Bellyaches. Το όνομα του άλμπουμ ήταν μία άμεση αναφορά στο lifestyle των μελών της μπάντας, με το άλμπουμ να φτάνει κατευθείαν στην κορυφή των charts έχοντας ως παραγωγούς τον Steve Osbourne και τον πολύ Paul Oakenfold. O πρώτος είχε ξανασυνεργαστεί με τους Happy Mondays στη διασκευή που είχαν κάνει στο 'He's Gonna Step On You Again' του John Kongos, κομμάτι το οποίο μετονόμασαν σε 'Step On' και το οποίο έγινε η μεγαλύτερη τους επιτυχία.


Ο industrial funk ήχος της μπάντας παντρεύεται με dance beats και σε συνδυασμό με τους, σχεδόν, αρρωστημένους στίχους του Shaun Ryder δημιούργησαν νέα στάνταρ με ένα άλμπουμ - αναφορά στη μοντέρνα ζωή, τις χάλια δουλειές, τα ναρκωτικά, το σεξ και τη βία. Το 'Kinky Afro', ένα από τα κομμάτια που ξεχώρισαν από το άλμπουμ αυτό, είναι η συζήτηση μεταξύ ενός πατέρα που παράτησε την οικογένεια του προς τον γιο τους, με τον Tony Wilson να ερμηνεύει τους στίχους του πατέρα στο εν λόγω κομμάτι. Το άλμπουμ στο σύνολο του έχει επιρροές από Latin, Jazz και Hip Hop αλλά και στη Folk των 60's με το 'Bob's Yer Uncle'.


Αναμφίβολα, οι Happy Mondays ποτέ δεν κατάφεραν να πλησιάσουν τα επίπεδα της επιτυχίας που πέτυχαν με το Pills 'N' Thrills And Bellyaches ωστόσο αποτέλεσαν ένα από τα ονόματα που κατάφερε να βάλει τη ροκ μουσική στο επίκεντρο της γενιάς των ecstasy.


Original Release Date | 1990


Label | Factory


Producer | Paul Oakenfold - Steve Osbourne


Running Time | 43:46


Tracklist

1. Kinky Afro

2. God's Cop

3. Donovan

4. Grandbag's Funeral

5. Loose Fit

6. Dennis Αnd Lois

7. Bob's Yer Uncle

8. Step On

9. Holiday

10. Harmony